FRODIG PÅ FÅ KVADRAT

Lite sier «vår» som et spirende stykke jord. Å dyrke fra frø er overraskende enkelt – og fullt mulig for deg som bor i by! Her får du våre beste tips til dyrking på balkong og vinduskarm.

Tekst: KNUT GUTTORM JERMSTAD/BERRE
Foto: MARKUS NYMO FOSS/BERRE

Liten plass er ingen begrensning for å dyrke din egen, urbane oase. En leilighet i sentrum er like potent som en enebolig på landet – du må bare tenke litt annerledes! Frø kan såes i både små og store kvanta, og mange vekster trives like godt i potte som i bed og åker.
– Du kan fint dyrke gulrøtter i en blomsterpotte, frister Birgithe Presthus, medeier av Blomster i Byhaven.

START SESONGEN NÅ

Sesongen for å dyrke fra frø er allerede godt i gang. Det bugner av både frø og dyrkingsutstyr hos Blomster i Byhaven, som gir følgende råd til deg som vil fylle opp med selvdyrkede vekster til sommeren.
– Du bør begynne å så frø i mars–april. Tomat for eksempel, er det greit å begynne med da. Den lønner det seg å starte litt tidlig med, for da kan du høste tomater fra juli til september. Den sår du innendørs, og kan sette ut når det blir varmere, tipser Birgithe.

Birgithe Presthus

Denne prosessen kaller vi forkultivering. Det vil si at du sår frøet innendørs med formål om å sette planten ut. Dette kickstarter vekstfasen, og er en ypperlig fremgangsmåte med Norges kalde uteklima. Samtidig kan mange frø også direktesåes utendørs.
– Gulrøtter sår du rett ut, og det kan du begynne med i april–mai, sier Birgithe, og legger til at du må vente til faren for nattefrost er over. Likevel er det viktig at du ikke venter for lenge med å så, fordi mange planter trenger tid til å utvikle seg. Da blir den norske utesesongen rett og slett for kort.
– Hvis du kommer godt ut i mai og juni, er det egentlig bare frø som vokser raskt du kan så, slik som reddiker og salat.

Med andre ord er det bare å brette opp ermene!

Hva kan du så?

Krydderurter

Urter trives utmerket både på balkongen og i vinduskarmen. For eksempel er mynte er en ypperlig plante for både mat og drikke, men også en plante du må dyrke i potte – den sprer seg nemlig vilt i åpen jord. Hvem visste at ugress smakte så godt?


Grønnsaker

Grønnsaker kan helt fint dyrkes i potter, krukker og kasser. Enkelte sorter kan du også dyrke innendørs, blant annet tomat, agurk, salat og reddik. Avlingen blir kanskje ikke så stor, men du kan se frem til en håndfull ekstra smakfulle måltider.


Blomster

Å dyrke frem dine egne blomster er en smart strategi på få kvadrat. Med frø kan du selv bestemme hvor mye, eller lite, blomster du vil ha – og slik gjør du plass for flere sorter. Dessuten er en ferdig plante dyrere enn frøet, så her kan det bugne for en billig penge. Merk at de fleste blomster ønsker seg en plass ute i solen.

Slik sår du frø

Man skulle kanskje tro at alle frø såes på samme måte. Men frem-gangsmåten vil faktisk variere litt etter hva du sår og om planten skal stå inne eller ute. Prosessen i seg selv vil likevel se ganske lik ut:

  1. Fyll en potte med såjord. Vann jorden godt og så frøene etter anvisningen på pakken.
  2. Dekk til potten med plast for å bevare fuktigheten, og lag noen hull i plasten så det ikke oppstår kondens. Du kan også bruke en potte med lokk eller et minidrivhus.
  3. Sett potten et lunt og lyst sted, men ikke i direkte sollys.
  4. Hold jorda fuktig, men ikke våt.
  5. Plant om til en større potte når planten er et par centimeter høy.

Tidligere saker

MESTERKOKKENES FØRSTEVALG

– Jeg har vært fast kunde siden jeg begynte på kokkeskolen, så nesten ti år. Om ikke lenger. Nils Flatmark jobber som soussjef på Britannia Hotel og ble i 2022 kåret til norsk mester i kokkekunst. Han har aldri vært i tvil om hvor han skal kjøpe kjøkkenutstyret sitt. –…

EKTE GAVEPAKKE

En delikat pose med assorterte småretter står klar til å plukkes opp på Byhaven. Det er fredag ettermiddag, og Alma Mater byr på konseptet Helgepose. Når det nærmer seg helg, fylles Alma Maters Helgepose med ferske delikatesser. Nyskårne skiver av italienske skinker, spanske pølser og franske oster er noe av…

PERSONLIG BOLIGSTYLING

Kremmerhuset Byhaven tilbyr personlig boligstyling fra kr. 399,- Kremmerhuset ønsker at alle skal bli inspirert til å få det koselig og personlig hjemme. Deres boligstylister har sterk interiørinteresse og mange har faglig interiørutdanning. Trenger du inspirasjon eller hjelp til å klargjøre bolig for salg eller gjøre et rom til ditt…

A MAN WITH A MISSION

Å ta vare på mat handler om mye mer enn miljøvennlig emballasje og smart oppbevaring. Det er et mantra Geir Berntsen gjerne gjentar – igjen og igjen. Tekst NINA VENNEVOLD/HVABEHAGERFoto MAGNUS RØNNINGEN HANSEN/BERRE, Lykt Geir Berntsen, partner hos Traktøren Kjøkkenutstyr på Byhaven, har laget seg et slags manifest: «Vi må…

OPPSKRIFT PÅ KOLAKAKER

Når det nærmer seg jul, finner Marianne Tiseth på Byhaven Kafé frem denne familieoppskriften. Kolakakene er fast inventar i kafeen fra tidlig november, til glede for små og store kafégjester. Her deler hun den populære oppskriften. Foto Markus Nymo Foss / BERRE Kolakaker er klassiske småkaker med karamellsmak. Opprinnelsen kan…

PERFEKTE JULEGAVER

Hva gir du til kvinnen eller mannen i ditt liv i julegaver? Her er årets ideer til fine ting å pakke inn. Små, eksklusive pakker, fristende kjøkkenting under treet og presanger som varmer både kropp og sjel. Hvis du fortsatt ikke vet hva du skal gi bort, så ta en…