FRODIG PÅ FÅ KVADRAT

Lite sier «vår» som et spirende stykke jord. Å dyrke fra frø er overraskende enkelt – og fullt mulig for deg som bor i by! Her får du våre beste tips til dyrking på balkong og vinduskarm.

Tekst: KNUT GUTTORM JERMSTAD/BERRE
Foto: MARKUS NYMO FOSS/BERRE

Liten plass er ingen begrensning for å dyrke din egen, urbane oase. En leilighet i sentrum er like potent som en enebolig på landet – du må bare tenke litt annerledes! Frø kan såes i både små og store kvanta, og mange vekster trives like godt i potte som i bed og åker.
– Du kan fint dyrke gulrøtter i en blomsterpotte, frister Birgithe Presthus, medeier av Blomster i Byhaven.

START SESONGEN NÅ

Sesongen for å dyrke fra frø er allerede godt i gang. Det bugner av både frø og dyrkingsutstyr hos Blomster i Byhaven, som gir følgende råd til deg som vil fylle opp med selvdyrkede vekster til sommeren.
– Du bør begynne å så frø i mars–april. Tomat for eksempel, er det greit å begynne med da. Den lønner det seg å starte litt tidlig med, for da kan du høste tomater fra juli til september. Den sår du innendørs, og kan sette ut når det blir varmere, tipser Birgithe.

Birgithe Presthus

Denne prosessen kaller vi forkultivering. Det vil si at du sår frøet innendørs med formål om å sette planten ut. Dette kickstarter vekstfasen, og er en ypperlig fremgangsmåte med Norges kalde uteklima. Samtidig kan mange frø også direktesåes utendørs.
– Gulrøtter sår du rett ut, og det kan du begynne med i april–mai, sier Birgithe, og legger til at du må vente til faren for nattefrost er over. Likevel er det viktig at du ikke venter for lenge med å så, fordi mange planter trenger tid til å utvikle seg. Da blir den norske utesesongen rett og slett for kort.
– Hvis du kommer godt ut i mai og juni, er det egentlig bare frø som vokser raskt du kan så, slik som reddiker og salat.

Med andre ord er det bare å brette opp ermene!

Hva kan du så?

Krydderurter

Urter trives utmerket både på balkongen og i vinduskarmen. For eksempel er mynte er en ypperlig plante for både mat og drikke, men også en plante du må dyrke i potte – den sprer seg nemlig vilt i åpen jord. Hvem visste at ugress smakte så godt?


Grønnsaker

Grønnsaker kan helt fint dyrkes i potter, krukker og kasser. Enkelte sorter kan du også dyrke innendørs, blant annet tomat, agurk, salat og reddik. Avlingen blir kanskje ikke så stor, men du kan se frem til en håndfull ekstra smakfulle måltider.


Blomster

Å dyrke frem dine egne blomster er en smart strategi på få kvadrat. Med frø kan du selv bestemme hvor mye, eller lite, blomster du vil ha – og slik gjør du plass for flere sorter. Dessuten er en ferdig plante dyrere enn frøet, så her kan det bugne for en billig penge. Merk at de fleste blomster ønsker seg en plass ute i solen.

Slik sår du frø

Man skulle kanskje tro at alle frø såes på samme måte. Men frem-gangsmåten vil faktisk variere litt etter hva du sår og om planten skal stå inne eller ute. Prosessen i seg selv vil likevel se ganske lik ut:

  1. Fyll en potte med såjord. Vann jorden godt og så frøene etter anvisningen på pakken.
  2. Dekk til potten med plast for å bevare fuktigheten, og lag noen hull i plasten så det ikke oppstår kondens. Du kan også bruke en potte med lokk eller et minidrivhus.
  3. Sett potten et lunt og lyst sted, men ikke i direkte sollys.
  4. Hold jorda fuktig, men ikke våt.
  5. Plant om til en større potte når planten er et par centimeter høy.

Tidligere saker

Annerledes-butikken Traktøren Kjøkkenutstyr

Hvorfor er vår butikk annerledes enn både Traktørens egne butikker rundt i landet, og øvrige kjedebutikker i vår bransje? Da vi startet butikken på Byhaven i 2007 bestemte vi oss raskt for at det er kjøkken-/bar- og bakeutstyr vi skulle bli gode på, ikke interiør. Så i alle disse årene…

OPPLEV SOMMEREN PÅ BYHAVEN

På Byhaven treffer du generasjoner av lokale kjøpmenn med svært høy kunnskap og butikkdrivere som legger sjelen sin i det de gjør. Oppdag kortreiste varer og sesongens aktuelle trender for hele familien hos oss. Midt i Trondheim sentrum, i kort avstand fra mange hoteller og andre attraksjoner, finner du byens…

Sommermarked 24. – 29. juni

Denne uken byr butikkene på spennende vår – og sommernyheter til knallgode priser! -30% -50% -70% på en mengde sommervarer til hele familien. Kom til Byhaven og Midtbyen – ta bena fatt, eller bruk sykkelen, sparkesykkelen, bussen eller bilen. Under ser du en oversikt over noen av tilbudene våre – men du…

Sommerfest-bytte av billett til bånd

Bytt din Sommerfest billett til bånd hos oss fra 12. – 14. juni i 1. etg. Alle med festivalbånd til Sommerfesten får -40% på handelsvarer hos Vitus Apotek Byhaven og -20% på mat og drikke hos Jordbærpikene.

Alt til festdagene

Vi ser frem til de flotte festdagene i mai. Servietter, bunadsko eller marsipankake? Du finner alt på Byhaven. Kommer du innom oss kan vi hjelpe deg å finne produktene du trenger til maidagene. Vi gleder oss til å pynte bordene og skape en fantastisk 17. mai-feiring, så vi har funnet…