A MAN WITH A MISSION

Å ta vare på mat handler om mye mer enn miljøvennlig emballasje og smart oppbevaring. Det er et mantra Geir Berntsen gjerne gjentar – igjen og igjen.

Tekst NINA VENNEVOLD/HVABEHAGER
Foto MAGNUS RØNNINGEN HANSEN/BERRE, Lykt


Geir Berntsen, partner hos Traktøren Kjøkkenutstyr på Byhaven, har laget seg et slags manifest: «Vi må kaste mindre mat!» Han har helt rett. Altfor mange gode råvarer går rett i søppelkassen. Enten direkte fra kjøkkenbenken – på grunn «feil» datostempling eller sløve skjæreredskaper – eller fordi vi ikke tar vare på verdifulle middagsrester.

– Ta denne for eksempel, sier Geir og løfter opp et lite glass med hvitt, rosa og gullfarget kakestrøssel.
– Det er så å si rent sukker og går jo «aldri» ut på dato. Det samme gjelder mange andre varer vi har i kjøkkenskapene våre, fortsetter han.

Geir Berntsen

FRA BENK TIL BOSS 

Akkurat datostempling er det ikke så mye vi kan gjøre noe med – med unntak av å bruke nesa og sunn fornuft iblant. Men når det gjelder kjøkkenredskapene våre, har vi mye å lære av kjøkkeneksperten i Byhavens tredje etasje:
– Matsvinnet vårt starter allerede på kjøkkenbenken. Tenk på den store mengden fisk, kylling, ribbe og viltkjøtt som går rett i søpla på grunn av dårlig eller feil skjæreredskap. Du får ikke benet ut et lammelår med en sløv, gammel kniv, forklarer Geir mens han manøvrerer seg rundt blant Traktørens mange varehyller. 

– Så invester i en god kniv, formaner han mens han leter frem noe fra en hylle. – Denne! fortsetter han idet han resolutt trekker frem en plankeflat pakke.
– En magnetlist i tre! Når du har investert i en god kniv, må du for guds skyld ta vare på den. Ikke la den ligge og slamre rundt i kjøkkenskuffen blant andre redskaper. Heng den opp. Da får kniven luft og du unngår rust, smiler han.

ENGASJEMENT OG EKSPERTISE

Det er tydelig at Geir kjenner Traktørens vareutvalg som sin egen bukse-lomme. Som partner og medeier i Traktøren på Byhaven (red.anm. sammen med samboer Gøril Hovelsen), har han full kontroll over hvilke leverandører som blir ønsket velkommen til varehyllene sine.

– Vi er ikke kjedestyrt, som mange andre butikker. Vi bestemmer alt selv, forklarer Geir. 
– Og vi gjør alt selv, skyter Gøril Hovelsen inn mens hun henter, pakker, priser og plasserer frem dagens vareleveranse. Begge er kledd i praktiske forklær og gode sko. Det trengs der de styrer og steller, hjelper og selger kvalitetsprodukter til de mange kundene som turer inn denne fredags formiddagen. I løpet av noen få minutter har Geir funnet frem flere smarte kjøkkenredskaper som bidrar til å redusere matsvinn.

Gøril Hovelsen

UNIKT VAREUTVALG

– Visste du at vakuumering av mat kan forlenge holdbarheten? spør Geir mens han viser frem et nett kopimaskinlignende redskap. Om du jakter eller fisker, eller bare vil fryse ned gode råvarer, er denne genial, smiler han. – Og slappe grønnsaksrester! Du kaster vel ikke dem? formoder han.
“ Ta vare på dem i en boks med lokk, og kjør dem i en blender. Smoothie,  suppe, barnemat eller lapskaus – det er mange måter å gjenbruke middagsrestene på“ , forklarer han. 

Det er lett å forstå hvorfor så mange trondhjemmere – og ikke minst kokker og kjøkkensjefer – sverger til Traktøren. Butikken bærer virkelig preg av ekspertisen og engasjementet til butikkekteparet. 
– For noen år siden kjøpte jeg faktisk domenenavnene middagsrester.no og matrester.no, sier Geir.
– Jeg har ikke videreutviklet ideen ennå, men som du sikkert forstår er matsvinn noe som virkelig opptar meg, avslutter han. 

GEIRS 5 BESTE RÅD 

Mindre matsvinn er viktig for miljøet og lommeboken. Her er kjøkkenekspert Geir Berntsens beste tips.

1. Invester i en god kniv

Få mest mulig ut av kjøttet og grønn-sakene dine – med en god kniv. Gode skjæreredskaper hjelper deg å utnytte råvarene på best mulig måte. Og ta for all del godt vare på knivene dine. Heng dem opp på en magnetlist eller et kniv- stativ, og gi dem en sliperunde iblant.

Yaxell RAN kokkekniv 20, 2649,-
Ego skjerpestål 699,-
Yaxell RAN kokkekniv 20, 2649,-
Ego skjerpestål 699,-

2. Vakuumpakk maten

Hvis du vakuumpakker maten din kan  du tre- til femdoble holdbarhet-en. Vakuumpakking fjerner nemlig all  oksygen. Dette er spesielt gunstig når du skal fryse gode råvarer over lengre tid. Kom gjerne innom butikken vår i tredje etasje, så viser vi deg hvordan.

Steba vakuummaskin med dobbelsveis 2399,-
Steba vakuummaskin med dobbelsveis 2399,-

3. Ta vare på matrester

Det finnes mange smarte oppbevarings- løsninger i både plast, stål og silikon.  Det finnes et hav av muligheter, til- passet ulike råvarer og rester. Spør oss gjerne om våre favorittmerker.

Beholder for frukt/grønnsaker 269,-
Beholder for frukt/grønnsaker 269,-

4. Tryll med frukt og grønt

Invester i en god blender. Det er et  genialt verktøy om du vil unngå mat- svinn. Kjør frukt- eller grønnsaksrester i en blender, og lag supre smoothier  eller supper på noen få minutter.  Har du spedbarn i hus? Lag sunn, god  og rimelig barnemat selv.

RAW blender 3999,-

5. Frys ned porsjonspakker

Lag sunn og god barnemat, hell det  i en praktisk isbitform og frys det ned i porsjonsstørrelser. Nærmer yoghurten seg utløpsdato? Lag en artig og sunn is av den. Ferske urter til overs? Frys dem ned i olje eller vann. Supert i stekepannen, eggerøre, gryter og supper. Spør oss! Vi har mange størrelser og fasonger.

LURCH boks199,-