BIER I BYEN

Sigrid Bakken Døsvik i Bieffekten passer på at biene på taket av Byhaven har det bra, og at vi ikke glemmer hvor viktige de er. Hun er ansvarlig for de to bikubene på taket å Byhaven, som på det meste huser opptil 100.000 honningbier.

På Byhavens tak summer det av liv. Livsnødvendig, bærekraftig liv

Foto: Vegard Herstrøm/BERRE
Tekst: Lill Beate Mathisen/BERRE

– Jobben min er å passe på at biene har det bra! Sigrid Bakken Døsvik er birøkter, og driver firmaet Bieffekten. Arbeidet med bikuber handler likevel om mye mer enn å skape trivsel for insektene. 

– Det er helt kritisk at vi har bier og andre insekter som kan hjelpe oss med å utnytte matressursene. Biene bidrar til mer matproduksjon enn bare honning, ettersom plantene som bestøves, sørger for frø, frukt, bær og andre matvarer. Sigrid håper Bieffekten kan skape både nysgjerrighet og bevisstgjøring hos folk.

– Det er fint at Byhaven tar i bruk bygget på en bærekraftig måte og utnytter taket slik. Jeg tror det blir lagt merke til fordi det er uventet, og det er helt topp. De fleste tenker ikke over hvor viktig insektene er med tanke på mat, men i det økologiske perspektivet er vi en del av et større, finjustert system som må fungere. Vi er helt avhengige av biene for å kunne eksistere og ha nok mat, understreker hun.

Birøkter Sigrid Bakken Døsvik

Takket være Bieffekten er ellers uutnyttede arealer rundt omkring i Trondheim og resten av landet fullt av summende liv. Urbane bikuber, insekthotell, humlekasser, grønnsakshager, fuglekasser og blomsterbed med insektsbuffé plasseres hos bedrifter som ønsker å gjøre en innsats for miljø og bærekraft. Arbeidet skaper oppmerksomhet og engasjement rundt bier og humler.

Mang en skoleklasse og barnehage har hatt besøk av Sigrid, som er opptatt av å formidle bienes viktige liv. Hun holder foredrag og viser frem biene, blant annet gjennom en utstilling på vitenskapsmuseet. 

Akkurat nå er det høysesong på taket. Flere titalls kilo med honning skal produseres og til høsten slynges, siles, tappes honningen på glass og gjøres klart for salg hos Alma Mater, Life og Traktøren på Byhaven.

– Men honningen er mest en herlig bonus, eller bieffekt om du vil.

Les mer om Bieffekten her


Tidligere saker

Vårens trender

Denne våren er det friske pasteller og gamle motefavoritter som gjelder. Lette og tynne plagg fyller butikkene våre og gir løfte om varmere dager i vente. Bli med inn i en ny og herlig sesong! Sjekk stylist Hilde Sveli sine beste tips for sesongens garderobe.

Velkommen 17. mai

17.mai ønsker vi deg velkommen til Byhaven for en pust i bakken og en god matbit. Våre serveringssteder og Narvesen holder åpent 09.00 – 16.00 på 17. mai.

Traktøren har alt til festbordet

Når festbordet skal dekkes til 17.mai er det med glede! Fellesskapet feires, og tradisjoner holdes i hevd. Hos Traktøren hjelper de deg med å komme i stemning til den store dagen! Skal du stå for matserveringen, tilbyr de alt du kan ønske deg av kjøkkenutstyr. Du finner også et bredt…

EKTE GAVEPAKKE

En delikat pose med assorterte småretter står klar til å plukkes opp på Byhaven. Det er fredag ettermiddag, og Alma Mater byr på konseptet Helgepose. Når det nærmer seg helg, fylles Alma Maters Helgepose med ferske delikatesser. Nyskårne skiver av italienske skinker, spanske pølser og franske oster er noe av…

A MAN WITH A MISSION

Å ta vare på mat handler om mye mer enn miljøvennlig emballasje og smart oppbevaring. Det er et mantra Geir Berntsen gjerne gjentar – igjen og igjen. Tekst NINA VENNEVOLD/HVABEHAGERFoto MAGNUS RØNNINGEN HANSEN/BERRE, Lykt Geir Berntsen, partner hos Traktøren Kjøkkenutstyr på Byhaven, har laget seg et slags manifest: «Vi må…

Damenes aften 11. april

Velkommen til damenes aften på Byhaven! Torsdag 11. april kl. 20.15 – 22.00. Her blir det en forrykende inspirasjonskveld med Silje Landevåg som konferansier. Kveldens konferansier Silje Landevåg er gründer av Do it with passion og Get Inspired. Gjennom Do it with passion investere hun i dag med hjerte og…