Slik tar du best vare på skoene dine

Riktig skopleie er viktig om du vil ha glede av skoene dine lengst mulig. Katrine Wenes Arentz, daglig leder hos Falkanger Byhaven, gir deg tre gode tips for hva du bør gjøre.

Tekst: ABC Brand Studio
Foto: Jens Westbye/BERRE og LYKT

– Det første du bør gjøre når du kjøper deg nye sko, er å impregnere de godt før bruk, sier Katrine. Hun forklarer at impregnering hjelper til med å beskytte materialet og gjøre skoene enklere å rengjøre samt gjøre de mer vannavvisende.
 
Når skoene er tatt i bruk, er det særlig tre ting som gjelder: Rengjøring, næring og ny runde med impregnering. 

– Bruk et rengjøringsmiddel som er skånsom mot både skinn- og tekstilmaterialer, og som er egnet for rengjøring av sko. Vi anbefaler et skum som rengjør godt i dybden og som er enkelt å bruke. Etter rengjøring er det viktig å tilføre næring i form av skokrem for å friske opp fargen og holde skoene pene. Til slutt impregnerer du, forteller Katrine.

Katrine Wenes Arntzen gir deg råd for å bevare dine sko

Hvor ofte skoene bør impregneres er avhengig av både type sko og bruk. 
– I høstsesongen, hvor skoene gjerne utsettes for ekstra mye fukt og slaps, så anbefaler vi impregnering hver fjortende dag, sier Katrine.
 
Om vinteren kan det også være nødvendig å beskytte skoene mot salt. 
– Impregnering med lærbalsam og spray er det beste for å unngå stygge saltrender på skoene. Husk at også gummistøvler må pleies og tilføres næring og fuktighet for å forhindre at de sprekker og tørker ut, tipser Katrine.


Produkter og oppbevaring til sko

Er du flink med å pleie skoene dine jevnlig, blir det ikke så store jobben hver gang. Hos Falkanger Eurosko har de det du trenger.
 
– Du trenger bare et velegnet rengjøringsprodukt, en god skokrem og en svamp til å påføre produktene med.

 Mange velger å gi skoene en rundgang i vaskemaskinen når de blir møkkete, men det bør du absolutt ikke gjøre, mener Katrine. 
– Putter du skoene dine i vaskemaskinen, risikerer du ikke bare at overdelen krymper, men også at skoen går opp i limingen. Noen av barneskoene til Viking har imidlertid vaskeanvisning, men da er det viktig at den følges, sier butikksjefen.
 
Men hvordan bør du egentlig oppbevare skoene når sesongen er slutt?
 
– Det aller beste er å oppbevare skoene dine i skoesker. Da holder de seg fine i fasongen og ligger godt beskyttet. Bare husk å rengjøre de før du legger de bort, da er det ekstra hyggelig å ta de frem igjen neste sesong, smiler Katrine.

Plei dine sko, da bevarer du de lengre

Velkommen innom Falkanger Byhaven, eller bestill varer på deres nettbutikk


Tidligere saker

Sommerfest-bytte av billett til bånd

Bytt din Sommerfest billett til bånd hos oss fra 12. – 14. juni i 1. etg. Alle med festivalbånd til Sommerfesten får -40% på handelsvarer hos Vitus Apotek Byhaven og -20% på mat og drikke hos Jordbærpikene.

OPPLEV SOMMEREN PÅ BYHAVEN

På Byhaven treffer du generasjoner av lokale kjøpmenn med svært høy kunnskap og butikkdrivere som legger sjelen sin i det de gjør. Oppdag kortreiste varer og sesongens aktuelle trender for hele familien hos oss. Midt i Trondheim sentrum, i kort avstand fra mange hoteller og andre attraksjoner, finner du byens…

A MAN WITH A MISSION

Å ta vare på mat handler om mye mer enn miljøvennlig emballasje og smart oppbevaring. Det er et mantra Geir Berntsen gjerne gjentar – igjen og igjen. Tekst NINA VENNEVOLD/HVABEHAGERFoto MAGNUS RØNNINGEN HANSEN/BERRE, Lykt Geir Berntsen, partner hos Traktøren Kjøkkenutstyr på Byhaven, har laget seg et slags manifest: «Vi må…

Alt til festdagene

Vi ser frem til de flotte festdagene i mai. Servietter, bunadsko eller marsipankake? Du finner alt på Byhaven. Kommer du innom oss kan vi hjelpe deg å finne produktene du trenger til maidagene. Vi gleder oss til å pynte bordene og skape en fantastisk 17. mai-feiring, så vi har funnet…

Vårens trender

Denne våren er det friske pasteller og gamle motefavoritter som gjelder. Lette og tynne plagg fyller butikkene våre og gir løfte om varmere dager i vente. Bli med inn i en ny og herlig sesong! Sjekk stylist Hilde Sveli sine beste tips for sesongens garderobe.