Skatter fra Middelhavet

Lyst på frokost med feriefølelse, en lang og lat brunsj – eller middag med smak av Middelhavet? Richard Raburski hos Alma Mater har både råvarene og oppskriftene du trenger.

Få ting er mer fristende nå enn en skikkelig storby- eller sydhavsferie. Men vet du hva, den kontinentale feriefølelsen kan du faktisk finne midt i Trondheim sentrum – hos Richard Raburski hos Alma Mater.

Tekst NINA VENNEVOLD/HVABEHAGER
Foto JENS WESTBYE/BERRE

I butikken hans i første etasje på Byhaven, kan du boltre deg blant deilige, franske oster, florlett, italiensk parmaskinke og selvfølgelig litervis med gode olivenoljer og balsamicoeddiker. Og du, har du tid, kan du gjerne sette deg ved barbordet i hjørnet og drømme deg bort til sydligere strøk. Eller ta med deg deilig småmat ut i solveggen rett utenfor butikken. Richard danderer selvfølgelig et lite tapasbrett for deg.

Hvilke Middelhavsskatter kan man finne hos Alma Mater?
– Tapenader for eksempel. En tapenade er en grønnsakspuré, og den vanligste er oliventapenade. Men vi har mange andre typer også, som for eksempel artisjokktapenade. Og så har vi selvfølgelig et rikt utvalg av middel- havsgullet olivenolje. Vi har oljer fra Frankrike, Spania, Italia, Marokko, Portugal, Hellas og Kroatia.

Nå som våren og sommeren er på vei – hva er smaken av vår og sommer for deg?
– Etter en lang og kald vinter trenger jeg noe friskt! En god tomatsalat for eksempel, med burrata. Eller en mozzarella de buffala med en god olivenolje, vellagret balsamicoeddik, salt, pepper og litt frisk basilikum. Selvsagt akkompagnert av et kaldt glass rosévin.


Tidligere saker

MESTERKOKKENES FØRSTEVALG

– Jeg har vært fast kunde siden jeg begynte på kokkeskolen, så nesten ti år. Om ikke lenger. Nils Flatmark jobber som soussjef på Britannia Hotel og ble i 2022 kåret til norsk mester i kokkekunst. Han har aldri vært i tvil om hvor han skal kjøpe kjøkkenutstyret sitt. –…

EKTE GAVEPAKKE

En delikat pose med assorterte småretter står klar til å plukkes opp på Byhaven. Det er fredag ettermiddag, og Alma Mater byr på konseptet Helgepose. Når det nærmer seg helg, fylles Alma Maters Helgepose med ferske delikatesser. Nyskårne skiver av italienske skinker, spanske pølser og franske oster er noe av…

PERSONLIG BOLIGSTYLING

Kremmerhuset Byhaven tilbyr personlig boligstyling fra kr. 399,- Kremmerhuset ønsker at alle skal bli inspirert til å få det koselig og personlig hjemme. Deres boligstylister har sterk interiørinteresse og mange har faglig interiørutdanning. Trenger du inspirasjon eller hjelp til å klargjøre bolig for salg eller gjøre et rom til ditt…

A MAN WITH A MISSION

Å ta vare på mat handler om mye mer enn miljøvennlig emballasje og smart oppbevaring. Det er et mantra Geir Berntsen gjerne gjentar – igjen og igjen. Tekst NINA VENNEVOLD/HVABEHAGERFoto MAGNUS RØNNINGEN HANSEN/BERRE, Lykt Geir Berntsen, partner hos Traktøren Kjøkkenutstyr på Byhaven, har laget seg et slags manifest: «Vi må…

OPPSKRIFT PÅ KOLAKAKER

Når det nærmer seg jul, finner Marianne Tiseth på Byhaven Kafé frem denne familieoppskriften. Kolakakene er fast inventar i kafeen fra tidlig november, til glede for små og store kafégjester. Her deler hun den populære oppskriften. Foto Markus Nymo Foss / BERRE Kolakaker er klassiske småkaker med karamellsmak. Opprinnelsen kan…

PERFEKTE JULEGAVER

Hva gir du til kvinnen eller mannen i ditt liv i julegaver? Her er årets ideer til fine ting å pakke inn. Små, eksklusive pakker, fristende kjøkkenting under treet og presanger som varmer både kropp og sjel. Hvis du fortsatt ikke vet hva du skal gi bort, så ta en…