
Når det nærmer seg jul, finner Marianne Tiseth på Byhaven Kafé frem denne familieoppskriften. Kolakakene er fast inventar i kafeen fra tidlig november, til glede for små og store kafégjester. Her deler hun den populære oppskriften.
Foto Markus Nymo Foss / BERRE
Kolakaker er klassiske småkaker med karamellsmak. Opprinnelsen kan vi spore til Sverige, hvor «kola» betyr «karamell». Denne oppskriften har Marianne arvet av sin svigermor, med smaken av jul i hver eneste bit.
Lykke til med bakingen!
200 g smør (Melange)
200 g sukker
300 g hvetemel
2 ts vaniljesukker
2 ts natron
1 stor ss sirup
Sett stekeovnen på 180°C.
Pisk smør og sukker på middels hastighet i en kjøkkenmaskin i 2–3 minutter, til det er hvitt og luftig.
Tilsett natron, vaniljesukker, sirup og ¾ av melet. Rør sammen ingrediensene i kjøkkenmaskinen.
Tilsett resten av melet, og kna det inn for hånd.
Trill ut deigen til 4 pølser, og legg dem på stekebrett kledd med bakepapir.
Klapp pølsene flate med håndbaken til de er ca. ½ cm tykke.
Stek kakene midt i ovnen i 8–10 min, til de er gylne.
Bruk en skarp kniv og skjær de varme kakene på skrå, så du får 2–3 cm brede kaker. Dette gjøres umiddelbart når de kommer ut av ovnen.
La kakene ligge på stekebrettet til de er avkjølt.
Kolakaker må oppbevar mørkt og tørt i en kakeboks.
For deg som ikke liker å bake (eller rett og slett ikke har tid), kan du kjøpe kolakaker i esker på Byhaven Kafé.
– Jeg har vært fast kunde siden jeg begynte på kokkeskolen, så nesten ti år. Om ikke lenger. Nils Flatmark jobber som soussjef på Britannia Hotel og ble i 2022 kåret til norsk mester i kokkekunst. Han har aldri vært i tvil om hvor han skal kjøpe kjøkkenutstyret sitt. –…
En delikat pose med assorterte småretter står klar til å plukkes opp på Byhaven. Det er fredag ettermiddag, og Alma Mater byr på konseptet Helgepose. Når det nærmer seg helg, fylles Alma Maters Helgepose med ferske delikatesser. Nyskårne skiver av italienske skinker, spanske pølser og franske oster er noe av…
Kremmerhuset Byhaven tilbyr personlig boligstyling fra kr. 399,- Kremmerhuset ønsker at alle skal bli inspirert til å få det koselig og personlig hjemme. Deres boligstylister har sterk interiørinteresse og mange har faglig interiørutdanning. Trenger du inspirasjon eller hjelp til å klargjøre bolig for salg eller gjøre et rom til ditt…
Å ta vare på mat handler om mye mer enn miljøvennlig emballasje og smart oppbevaring. Det er et mantra Geir Berntsen gjerne gjentar – igjen og igjen. Tekst NINA VENNEVOLD/HVABEHAGERFoto MAGNUS RØNNINGEN HANSEN/BERRE, Lykt Geir Berntsen, partner hos Traktøren Kjøkkenutstyr på Byhaven, har laget seg et slags manifest: «Vi må…
Hva gir du til kvinnen eller mannen i ditt liv i julegaver? Her er årets ideer til fine ting å pakke inn. Små, eksklusive pakker, fristende kjøkkenting under treet og presanger som varmer både kropp og sjel. Hvis du fortsatt ikke vet hva du skal gi bort, så ta en…
I år søker vi mot naturen når vi pynter til høytiden for å få et avslappet julehjem. Styling Beate Aune Foto BERRE Moderne klassiker Naturlig og skandinavisk er stikkord for årets juletrend. Kanskje kan vi også si at trenden har blitt en tradisjon, da kombinasjonen av dempede grønntoner, mørkt treverk…