Mesterkokkenes førstevalg

– Jeg har vært fast kunde siden jeg begynte på kokkeskolen, så nesten ti år. Om ikke lenger.

Nils Flatmark jobber som soussjef på Britannia Hotel og ble i 2022 kåret til norsk mester i kokkekunst. Han har aldri vært i tvil om hvor han skal kjøpe kjøkkenutstyret sitt.

Traktøren har hjulpet meg veldig når jeg har konkurrert. Om det er noe jeg trenger, stikker jeg bare innom. De har jo alt innenfor kokkefaget.

Nils Flatmark, norsk mester i kokkekunst 2022

Design er oppskrytt

– De har ikke bare det du finner hos de store merkevarekjedene.

De har kjøkkenutstyr med kvalitet. I tillegg er de villige til å strekke seg ganske langt for å få tak i ting, sier Flatmark.
Én av grunnene til at soussjefen er stamkunde hos Traktøren, handler om en av de uskrevne reglene når det kommer til kjøkkenutstyr. På Traktøren vet de nemlig at fancy design er ikke det samme som god kvalitet – det er snarere tvert imot.

– Den aller beste skrelleren jeg har, er bare noen metallstenger som henger sammen. Den har vært med meg i 6 år og er like skarp den dag i dag. Kjøper du en designskreller hos en merkevareforhandler, er den sannsynligvis sløv etter noen uker. Det er det som er så bra med Traktøren. Der har de ting som du ikke finner hos de store merkekjedene. 

Skarpe kniver, skarpe hoder

En annen av Traktørens stamkunder er Tonje Svee. Hun er kokk på To rom og kjøkken, og tidligere i år gikk hun helt til topps i den internasjonale kokkekonkurransen Jeune Chef av Chaîne des Rôtisseurs.

– Jeg har jo konkurrert litt, og da trenger jeg litt småutstyr her og der. Kniver, for eksempel. Og slipestein til kniver. Det jeg liker med Traktøren er at de har så mye forskjellig.

Tonje Svee, vinner av  Jeune Chef av Chaîne des Rôtisseurs.

Svee setter ikke bare pris på kvaliteten i butikkhyllene på Traktøren – hun trekker også frem kompetansen til menneskene som står bak disken. For når det gjelder kunnskap om skarpe kniver, er Traktørens ansatte de skarpeste knivene i skuffen.

– De har nesten alltid det du trenger, og de har veldig mye kunnskap, de som jobber her. Det er ikke mange butikker som har så stort utvalg, og skulle det være noe de ikke har, hjelper de deg alltid med å finne det.

Tonje Svee og Nils Fladmark

Et lite stykke Toscana

Når kokkene først er innom Traktøren på Byhaven, er veien ofte kort til Olivenlunden 1830 også.

– Der også er de kjempeflinke. De hjelper deg med alt du trenger. Jeg synes det er veldig kult at vi har en sånn lokal olivenbutikk, sier Tonje.

– Der får du for eksempel gammel, lagret balsamico som du ikke finner andre steder i Trondheim. Det gjør det veldig unikt, supplerer Nils.

Kirsebærbalsamico fra Olivenlunden 1830

Mesterkokkenes oppskrifter

Andebryst

Ingredienser
Andebryst (ca. et halvt andebryst per person)
2–3 ss grov dijonsennep
1 ss Byhaven-honning
1 ts olje

Fremgangsmåte
Rut fettet på anden. Bland sammen de andre ingrediensene. Snu brystene opp ned. Pensle på blandingen (kun på kjøttsiden). La stå minst en halvtime. Brun av i panne (start med fettsiden ned i kald panne). Snu når fettet er gyllent. Sett over på brett og inn i ovn på 220 grader i 7 min. Ta ut og hvil i 5–6 min. Del brystet i to.

Sellerirotpuré

Ingredienser
1 sellerirot
5 dl fløte
2 dl melk
Salt
Sitron

Fremgangsmåte
Skrell selleriroten og kutt den i biter. Dekk med fløte og melk. Kok til den blir myk. Kjør opp på blender til den er glatt. Smak til med salt og sitronsaft.

Perlepotet i smør og urter

Ingredienser
1 pakke perlepotet
Friske urter (for eksempel estragon eller salvie)
Salt
Vann
Hvitløksolje fra Olivenlunden 1830

Fremgangsmåte
Kok potetene i lettsaltet vann til de er møre. Hell av vannet og tilsett olje etter smak. Skru opp varmen på kjelen så poteten får litt farge. Ha i hakkede friske urter.

Krydder-rødkål

Ingredienser
1 rødkål
3 dl vann
1 dl hvitvinseddik
Hel kanel
Pepper
Karve
Nellik
4 ts smør
6 ss kirsebærbalsamico fra Olivenlunden 1830
2 ss aprikos- og lavendelmarmelade

Fremgangsmåte
Finsnitt kålen. Ha pepper, karve og nellik i hver sin teklype. Ha alle ingrediensene (og teklypene) i en kjel. Kok ut vesken sammen med smør. Smak til, og ha i mer av ingrediensene om ønskelig. Ta ut teklypene før servering.

Sjysaus

Ingredienser
2 liter kraft
1 ss hel pepper
2–3 stilker fersk timian
2–3 salvie
1 fedd hvitløk
3 sjalottløk
Solsikkeolje til steking (eller annen nøytral olje)
2 ss smør
Eventuelt litt maisenna utrørt i vann om sausen
blir for tynn
2 ss grov dijonsennep

Fremgangsmåte
Kutt løken i skiver. Tilsett alle ingredienser i stekepanna du brunet anden i. La koke i ca. 1 time (skal koke inn til under halvparten). Sil kraften gjennom en finmasket, sil også gjennom et kaffefilter. Monter sausen med smør (rør inn smøret) og smak eventuelt til med salt. Om sausen blir for tynn: Kok opp sausen med litt maisenna. Rør inn grov sennep til slutt (dette kan sløyfes).

Gøril Hovelsen, Tonje Svee, Nils Flatmark og Geir Berntsen samlet på kjøkkenet til Traktøren.

Tekst/foto: BERRE


Tidligere saker

Byhaven fyller 25 år

Velkommen til Byhaven: Et fredelig tilfluktssted midt i Trondheim, hvor du får shopping, høy fagkunnskap og en behagelig atmosfære under ett og samme tak. Vi har tatt en prat med Ronny hos Urmaker Næss, Hilde hos H2 Frisør og Kjersti hos Kleins, noen av de som har vært med på…

Jubileumsfeiring på Byhaven

Bli med på vår jubileumsfeiring! Byhaven fyller 25 år og vi skal feire dette med masse aktiviteter og gode tilbud fra onsdag 11. september. Velkommen til en hyggelig handel i jubileumsuken vår!

Annerledes-butikken Traktøren Kjøkkenutstyr

Hvorfor er vår butikk annerledes enn både Traktørens egne butikker rundt i landet, og øvrige kjedebutikker i vår bransje? Da vi startet butikken på Byhaven i 2007 bestemte vi oss raskt for at det er kjøkken-/bar- og bakeutstyr vi skulle bli gode på, ikke interiør. Så i alle disse årene…

OPPLEV SOMMEREN PÅ BYHAVEN

På Byhaven treffer du generasjoner av lokale kjøpmenn med svært høy kunnskap og butikkdrivere som legger sjelen sin i det de gjør. Oppdag kortreiste varer og sesongens aktuelle trender for hele familien hos oss. Midt i Trondheim sentrum, i kort avstand fra mange hoteller og andre attraksjoner, finner du byens…

Sommermarked 24. – 29. juni

Denne uken byr butikkene på spennende vår – og sommernyheter til knallgode priser! -30% -50% -70% på en mengde sommervarer til hele familien. Kom til Byhaven og Midtbyen – ta bena fatt, eller bruk sykkelen, sparkesykkelen, bussen eller bilen. Under ser du en oversikt over noen av tilbudene våre – men du…