Mesterkokkenes førstevalg

– Jeg har vært fast kunde siden jeg begynte på kokkeskolen, så nesten ti år. Om ikke lenger.

Nils Flatmark jobber som soussjef på Britannia Hotel og ble i 2022 kåret til norsk mester i kokkekunst. Han har aldri vært i tvil om hvor han skal kjøpe kjøkkenutstyret sitt.

Traktøren har hjulpet meg veldig når jeg har konkurrert. Om det er noe jeg trenger, stikker jeg bare innom. De har jo alt innenfor kokkefaget.

Nils Flatmark, norsk mester i kokkekunst 2022

Design er oppskrytt

– De har ikke bare det du finner hos de store merkevarekjedene.

De har kjøkkenutstyr med kvalitet. I tillegg er de villige til å strekke seg ganske langt for å få tak i ting, sier Flatmark.
Én av grunnene til at soussjefen er stamkunde hos Traktøren, handler om en av de uskrevne reglene når det kommer til kjøkkenutstyr. På Traktøren vet de nemlig at fancy design er ikke det samme som god kvalitet – det er snarere tvert imot.

– Den aller beste skrelleren jeg har, er bare noen metallstenger som henger sammen. Den har vært med meg i 6 år og er like skarp den dag i dag. Kjøper du en designskreller hos en merkevareforhandler, er den sannsynligvis sløv etter noen uker. Det er det som er så bra med Traktøren. Der har de ting som du ikke finner hos de store merkekjedene. 

Skarpe kniver, skarpe hoder

En annen av Traktørens stamkunder er Tonje Svee. Hun er kokk på To rom og kjøkken, og tidligere i år gikk hun helt til topps i den internasjonale kokkekonkurransen Jeune Chef av Chaîne des Rôtisseurs.

– Jeg har jo konkurrert litt, og da trenger jeg litt småutstyr her og der. Kniver, for eksempel. Og slipestein til kniver. Det jeg liker med Traktøren er at de har så mye forskjellig.

Tonje Svee, vinner av  Jeune Chef av Chaîne des Rôtisseurs.

Svee setter ikke bare pris på kvaliteten i butikkhyllene på Traktøren – hun trekker også frem kompetansen til menneskene som står bak disken. For når det gjelder kunnskap om skarpe kniver, er Traktørens ansatte de skarpeste knivene i skuffen.

– De har nesten alltid det du trenger, og de har veldig mye kunnskap, de som jobber her. Det er ikke mange butikker som har så stort utvalg, og skulle det være noe de ikke har, hjelper de deg alltid med å finne det.

Tonje Svee og Nils Fladmark

Et lite stykke Toscana

Når kokkene først er innom Traktøren på Byhaven, er veien ofte kort til Olivenlunden 1830 også.

– Der også er de kjempeflinke. De hjelper deg med alt du trenger. Jeg synes det er veldig kult at vi har en sånn lokal olivenbutikk, sier Tonje.

– Der får du for eksempel gammel, lagret balsamico som du ikke finner andre steder i Trondheim. Det gjør det veldig unikt, supplerer Nils.

Kirsebærbalsamico fra Olivenlunden 1830

Mesterkokkenes oppskrifter

Andebryst

Ingredienser
Andebryst (ca. et halvt andebryst per person)
2–3 ss grov dijonsennep
1 ss Byhaven-honning
1 ts olje

Fremgangsmåte
Rut fettet på anden. Bland sammen de andre ingrediensene. Snu brystene opp ned. Pensle på blandingen (kun på kjøttsiden). La stå minst en halvtime. Brun av i panne (start med fettsiden ned i kald panne). Snu når fettet er gyllent. Sett over på brett og inn i ovn på 220 grader i 7 min. Ta ut og hvil i 5–6 min. Del brystet i to.

Sellerirotpuré

Ingredienser
1 sellerirot
5 dl fløte
2 dl melk
Salt
Sitron

Fremgangsmåte
Skrell selleriroten og kutt den i biter. Dekk med fløte og melk. Kok til den blir myk. Kjør opp på blender til den er glatt. Smak til med salt og sitronsaft.

Perlepotet i smør og urter

Ingredienser
1 pakke perlepotet
Friske urter (for eksempel estragon eller salvie)
Salt
Vann
Hvitløksolje fra Olivenlunden 1830

Fremgangsmåte
Kok potetene i lettsaltet vann til de er møre. Hell av vannet og tilsett olje etter smak. Skru opp varmen på kjelen så poteten får litt farge. Ha i hakkede friske urter.

Krydder-rødkål

Ingredienser
1 rødkål
3 dl vann
1 dl hvitvinseddik
Hel kanel
Pepper
Karve
Nellik
4 ts smør
6 ss kirsebærbalsamico fra Olivenlunden 1830
2 ss aprikos- og lavendelmarmelade

Fremgangsmåte
Finsnitt kålen. Ha pepper, karve og nellik i hver sin teklype. Ha alle ingrediensene (og teklypene) i en kjel. Kok ut vesken sammen med smør. Smak til, og ha i mer av ingrediensene om ønskelig. Ta ut teklypene før servering.

Sjysaus

Ingredienser
2 liter kraft
1 ss hel pepper
2–3 stilker fersk timian
2–3 salvie
1 fedd hvitløk
3 sjalottløk
Solsikkeolje til steking (eller annen nøytral olje)
2 ss smør
Eventuelt litt maisenna utrørt i vann om sausen
blir for tynn
2 ss grov dijonsennep

Fremgangsmåte
Kutt løken i skiver. Tilsett alle ingredienser i stekepanna du brunet anden i. La koke i ca. 1 time (skal koke inn til under halvparten). Sil kraften gjennom en finmasket, sil også gjennom et kaffefilter. Monter sausen med smør (rør inn smøret) og smak eventuelt til med salt. Om sausen blir for tynn: Kok opp sausen med litt maisenna. Rør inn grov sennep til slutt (dette kan sløyfes).

Gøril Hovelsen, Tonje Svee, Nils Flatmark og Geir Berntsen samlet på kjøkkenet til Traktøren.

Tekst/foto: BERRE


Tidligere saker

Sommerfest-bytte av billett til bånd

Bytt din Sommerfest billett til bånd hos oss fra 12. – 14. juni i 1. etg. Alle med festivalbånd til Sommerfesten får -40% på handelsvarer hos Vitus Apotek Byhaven og -20% på mat og drikke hos Jordbærpikene.

OPPLEV SOMMEREN PÅ BYHAVEN

På Byhaven treffer du generasjoner av lokale kjøpmenn med svært høy kunnskap og butikkdrivere som legger sjelen sin i det de gjør. Oppdag kortreiste varer og sesongens aktuelle trender for hele familien hos oss. Midt i Trondheim sentrum, i kort avstand fra mange hoteller og andre attraksjoner, finner du byens…

A MAN WITH A MISSION

Å ta vare på mat handler om mye mer enn miljøvennlig emballasje og smart oppbevaring. Det er et mantra Geir Berntsen gjerne gjentar – igjen og igjen. Tekst NINA VENNEVOLD/HVABEHAGERFoto MAGNUS RØNNINGEN HANSEN/BERRE, Lykt Geir Berntsen, partner hos Traktøren Kjøkkenutstyr på Byhaven, har laget seg et slags manifest: «Vi må…

Alt til festdagene

Vi ser frem til de flotte festdagene i mai. Servietter, bunadsko eller marsipankake? Du finner alt på Byhaven. Kommer du innom oss kan vi hjelpe deg å finne produktene du trenger til maidagene. Vi gleder oss til å pynte bordene og skape en fantastisk 17. mai-feiring, så vi har funnet…

Vårens trender

Denne våren er det friske pasteller og gamle motefavoritter som gjelder. Lette og tynne plagg fyller butikkene våre og gir løfte om varmere dager i vente. Bli med inn i en ny og herlig sesong! Sjekk stylist Hilde Sveli sine beste tips for sesongens garderobe.