Oppdag surølens verden, og finn den perfekte vinen for sesongen. La oss skåle for en ny sesong! Richard Raburski fra Alma Mater og Tommy Holen Helland fra Gulating deler sine beste anbefalinger.
Tekst: Lill Beate Mathisen/BERRE, Richard Raburski
Oversettelse: Christina Christensen
Foto: Morten Warholm Haugen/BERRE, Jens Westbye/BERRE
Surøl-sjangeren byr på friske smaker; akkurat det vi gjerne kan tenke oss nå – og helt i tråd med hva Tommy Holen Helland anbefaler. Med tipset henvender han seg dessuten i stor grad mot kvinnelige lesere:
– Surøl appellerer mer til jenter og damer. Om du ikke har smakt det eller fått helt sansen enda, er oppfordringen klar:
– Test det. Som jeg sier til nesten alle kundene: Hvis det blir for surt passer det nesten alltid med sjokolade attåt; da blir det mer som en dessert.
– Den klassiske surølen minner om tørr hvitvin i smak og aroma. Litt jordete lukt – på en god måte. Den er syrnet med melkesyrebakterier, og kan også syrnes med villgjær, som gjør at du får den rustikke smaken. Ypperlig til diverse oster, chevre for eksempel, og ellers som en aperitiff. Eller i en god solvegg der det er godt og varmt, er dette et forfriskende øl. Drikkes gjerne av champisglass.
– Den tyske ølstilen berlinerweisse er en hveteøl som er syrnet med melkesyrebakterier. Tradisjonelt sett er den helt clean, altså ikke tilsatt frukt og bær. I Tyskland pleide de å selge med bærekstrakt, så kunne du velge selv hvilken smak du ville ha. I Norge har de gjort det for deg, med blåbær, bringebær, pasjonsfrukt… Det er ganske fine, friske øl på varme soldager. Lords of Acid er smaksatt med pasjonsfrukt.
– I en klassisk gose er det ikke tilsatt noe frukt. Fra gammelt av var den brygget på brakkvann i Tyskland. Nå har vi ikke brakkvann i Norge, så vi tilsetter heller salt, som får frem frukten mye mer. Det er mange som har litt laktose for fylde og sødme, det bygger opp under fruktigheten. Det er et øl som kan passe fint til sjokoladekake eller brownie, eller brukes som en coulis – for å bruke restaurantspråket.
– Mye surøl og fruktøl er som en dessert: det er brukt mye frukt, og laktose for fylde. Det er nesten et øl som man kan spise med skje fordi det er så mye frukt og smak i det. Jeg ville nesten ikke hatt dessert til, men hvis man er kreativ og har ismaskin kan man lage sorbet av den – det er godt! Dette er en berlinerweisse som er veldig fyldig med bringebær, lime, sitrongress, malvaflower og laktose.
Innen viner ser vi til topp 5-listen fra Richard Raburski; mye godt, enten du vil spare eller spandere.
Denne vinen er laget på 100 % sauvignon-druer, fra Domaine av Dagueneau-familien; en av hovedfamiliene i dette terroiret. Fargen er gullgul med grønne reflekser. Smaken er en blanding av eksotisk frukt, sitrus og kattetiss (!) – karakteristisk for sauvignon. En fin blanding av friskhet, velkontrollert syre og fin lengde i munnen. Denne 2019-cuvéen kan fortsatt eldes 3–5 år, men er også veldig behagelig å drikke nå, for de som har det travelt.
Denne barbarescoen av 100 % nebbiolo har en intens granatfarge, og dens overdådige tanniner kommer fra Domaine Scarpa; en av hovedprodusentene av barolo og barbaresco i Piémont. Denne vinen kommer fra vinmarker på 2,5 hektar i 450 meters høyde. Vinen smaker fortreffelig til rødt kjøtt, vilt, trøfler eller en gammel parmegiano reggiano. Kan drikkes nå, men vil bli enda bedre med lagring.
Denne cuvéen er resultatet av de beste vinmarkene til Domaine d’Antoine Antier, som ligger i Pays de Loire sør for Paris. Druesortene chenin blanc, pinot noir og chardonnay gir en vin med friskhet, og dens veldig fine bobler er nær en champagne – for en veldig lav pris. Ideell for en aperitiff eller til fisk. Ekstraordinær med en brillat savarin eller en geitost.
Bak denne champagnen står en ekte vinbonde som lager champagne av druer han dyrker selv, i motsetning til de fleste andre store champagnehus, som kjøper druer fra ulike vinmarker. Her får du kvaliteten til en vinmaker som mestrer utviklingen av champagne fra start til slutt – en garanti for kvalitet. Vinmakeren jobber økologisk; enda en grunn til å kjøpe champagnen hans. Ideell med brie de meaux.
Portviner er en mutert rødvin: ved å tilsette konjakk stoppes gjæringen. Prosessen bidrar til å opprettholde et høyt nivå av sukker. Det er 2 hovedfamilier innen portviner: rubin og tawny. Rubin tappes raskt, mellom 3–5 år, og fortsetter å eldes på flaske. Aromaer av røde frukter. Tawny lagres på eikefat, og forblir ofte i kjelleren i flere tiår. Aromaer av tørket frukt, krydder og tre. En flaske ruby, når den er åpnet, vil eldes raskt, mens en åpen flaske tawny kan holde seg i flere uker. Nydelig med en stilton eller en shropshire.
Velkommen til Byhaven: Et fredelig tilfluktssted midt i Trondheim, hvor du får shopping, høy fagkunnskap og en behagelig atmosfære under ett og samme tak. Vi har tatt en prat med Ronny hos Urmaker Næss, Hilde hos H2 Frisør og Kjersti hos Kleins, noen av de som har vært med på…
Bli med på vår jubileumsfeiring! Byhaven fyller 25 år og vi skal feire dette med masse aktiviteter og gode tilbud fra onsdag 11. september. Velkommen til en hyggelig handel i jubileumsuken vår!
Hvorfor er vår butikk annerledes enn både Traktørens egne butikker rundt i landet, og øvrige kjedebutikker i vår bransje? Da vi startet butikken på Byhaven i 2007 bestemte vi oss raskt for at det er kjøkken-/bar- og bakeutstyr vi skulle bli gode på, ikke interiør. Så i alle disse årene…
På Byhaven treffer du generasjoner av lokale kjøpmenn med svært høy kunnskap og butikkdrivere som legger sjelen sin i det de gjør. Oppdag kortreiste varer og sesongens aktuelle trender for hele familien hos oss. Midt i Trondheim sentrum, i kort avstand fra mange hoteller og andre attraksjoner, finner du byens…
Denne uken byr butikkene på spennende vår – og sommernyheter til knallgode priser! -30% -50% -70% på en mengde sommervarer til hele familien. Kom til Byhaven og Midtbyen – ta bena fatt, eller bruk sykkelen, sparkesykkelen, bussen eller bilen. Under ser du en oversikt over noen av tilbudene våre – men du…