Drikketips fra Tommy og Richard

Oppdag surølens verden, og finn den perfekte vinen for sesongen. La oss skåle for en ny sesong! Richard Raburski fra Alma Mater og Tommy Holen Helland fra Gulating  deler sine beste anbefalinger.

Tekst: Lill Beate Mathisen/BERRE, Richard Raburski        
Oversettelse: Christina Christensen        
Foto: Morten Warholm Haugen/BERRE, Jens Westbye/BERRE

Surøl-sjangeren byr på friske smaker; akkurat det vi gjerne kan tenke oss nå – og helt i tråd med hva Tommy Holen Helland anbefaler. Med tipset henvender han seg dessuten i stor grad mot kvinnelige lesere:

– Surøl appellerer mer til jenter og damer. Om du ikke har smakt det eller fått helt sansen enda, er oppfordringen klar: 

– Test det. Som jeg sier til nesten alle kundene: Hvis det blir for surt passer det nesten alltid med sjokolade attåt; da blir det mer som en dessert.

Tommy hos Gulating ølutsalg

Haandbryggeriet Buskerud Sour (0,375 l ) 124,90

– Den klassiske surølen minner om tørr hvitvin i smak og aroma. Litt jordete lukt – på en god måte. Den er syrnet med melkesyrebakterier, og kan også syrnes med villgjær, som gjør at du får den rustikke smaken. Ypperlig til diverse oster, chevre for eksempel, og ellers som en aperitiff. Eller i en god solvegg der det er godt og varmt, er dette et forfriskende øl. Drikkes gjerne av champisglass.

Lindheim Ølkompani Lords of Acid (0,5 l) 89,90

– Den tyske ølstilen berlinerweisse er en hveteøl som er syrnet med melkesyrebakterier. Tradisjonelt sett er den helt clean, altså ikke tilsatt frukt og bær. I Tyskland pleide de å selge med bærekstrakt, så kunne du velge selv hvilken smak du ville ha. I Norge har de gjort det for deg, med blåbær, bringebær, pasjonsfrukt… Det er ganske fine, friske øl på varme soldager. Lords of Acid er smaksatt med pasjonsfrukt.

Sleeping Village Brakkoness Gose (0,44 l) 69,90

– I en klassisk gose er det ikke tilsatt noe frukt. Fra gammelt av var den brygget på brakkvann i Tyskland. Nå har vi ikke brakkvann i Norge, så vi tilsetter heller salt, som får frem frukten mye mer. Det er mange som har litt laktose for fylde og sødme, det bygger opp under fruktigheten. Det er et øl som kan passe fint til sjokoladekake eller brownie, eller brukes som en coulis – for å bruke restaurantspråket.

Brewski Creamy Carousel (boks 0,33 l) 84,90

– Mye surøl og fruktøl er som en dessert: det er brukt mye frukt, og laktose for fylde. Det er nesten et øl som man kan spise med skje fordi det er så mye frukt og smak i det. Jeg ville nesten ikke hatt dessert til, men hvis man er kreativ og har ismaskin kan man lage sorbet av den – det er godt! Dette er en berlinerweisse som er veldig fyldig med bringebær, lime, sitrongress, malvaflower og laktose.

Franske favoritter – og perfekt portvin

Innen viner ser vi til topp 5-listen fra Richard Raburski; mye godt, enten du vil spare eller spandere.

Foto: JENS WESTBYE/BERRE

Dagueneau Pouilly-Fumé 2019 (75 cl) 200,-

Denne vinen er laget på 100 % sauvignon-druer, fra Domaine av Dagueneau-familien; en av hovedfamiliene i dette terroiret. Fargen er gullgul med grønne reflekser. Smaken er en blanding av eksotisk frukt, sitrus og kattetiss (!) – karakteristisk for sauvignon. En fin blanding av friskhet, velkontrollert syre og fin lengde i munnen. Denne 2019-cuvéen kan fortsatt eldes 3–5 år, men er også veldig behagelig å drikke nå, for de som har det travelt.

Scarpa Barbaresco Tettineive 2017 (75 cl) 608,-

Denne barbarescoen av 100 % nebbiolo har en intens granatfarge, og dens overdådige tanniner kommer fra Domaine Scarpa; en av hovedprodusentene av barolo og barbaresco i Piémont. Denne vinen kommer fra vinmarker på 2,5 hektar i 450 meters høyde. Vinen smaker fortreffelig til rødt kjøtt, vilt, trøfler eller en gammel parmegiano reggiano. Kan drikkes nå, men vil bli enda bedre med lagring.

Brut de Cray Réserve (75 cl) 119,90

Denne cuvéen er resultatet av de beste vinmarkene til Domaine d’Antoine Antier, som ligger i Pays de Loire sør for Paris. Druesortene chenin blanc, pinot noir og chardonnay gir en vin med friskhet, og dens veldig fine bobler er nær en champagne – for en veldig lav pris. Ideell for en aperitiff eller til fisk. Ekstraordinær med en brillat savarin eller en geitost.

Bruno Michel Assemblée Extra Brut (75 cl) 369,90

Bak denne champagnen står en ekte vinbonde som lager champagne av druer han dyrker selv, i motsetning til de fleste andre store champagnehus, som kjøper druer fra ulike vinmarker. Her får du kvaliteten til en vinmaker som mestrer utviklingen av champagne fra start til slutt – en garanti for kvalitet. Vinmakeren jobber økologisk; enda en grunn til å kjøpe champagnen hans. Ideell med brie de meaux.

Fiin Gammel Portviin (75 cl) 229,90

Portviner er en mutert rødvin: ved å tilsette konjakk stoppes gjæringen. Prosessen bidrar til å opprettholde et høyt nivå av sukker. Det er 2 hovedfamilier innen portviner: rubin og tawny. Rubin tappes raskt, mellom 3–5 år, og fortsetter å eldes på flaske. Aromaer av røde frukter. Tawny lagres på eikefat, og forblir ofte i kjelleren i flere tiår. Aromaer av tørket frukt, krydder og tre. En flaske ruby, når den er åpnet, vil eldes raskt, mens en åpen flaske tawny kan holde seg i flere uker. Nydelig med en stilton eller en shropshire.


Tidligere saker

Klar, ferdig, fest!

Nå er tiden inne for årets julebord. Enten du vil glitre hele kvelden eller satser på den lille sorte – her er stylistens tips til vinterens festantrekk. Dette har vi ventet på hele året. Paljetter tas frem, stiletter og leppestift skal på, uttaler Hilde Sveli. Som stylist for Byhaven har Hilde…

Vi dekker på til høstmeny

Høstnyhetene på interiør og mat er nå på plass i våre butikker. Se Kremmerhuset, Kid Interiør, Traktøren og Olivenlunden sine favoritter denne høsten. Tilbered høstens mat med de rette redskapene og de deiligste oljene. Eller bare pynt opp stuen med nye puter og vaser i høstens interiør trender.

Hjemme, borte eller utlandet i sommer? Disse kjøpene gjør ferien komplett

38 gode sommerkjøp Blir årets sommer kortreist eller langreist? Vi gir deg våre tips og shoppinginspirasjon, enten det blir hjemmeferie, Norgesferie eller utlandet. Tekst/foto: BERRE

Et bærekraftig kjøkken

Her får du oppskriften på Britannia-kokkens vårtaco, og hans tips til mindre avfall. Nils Flatmark er souschef på Britannia, og gikk tidligere i år til topps i konkurransen Årets grønne kokk. Han kan også smykke seg med hederstegnet Cordon Bleu, han er deltaker på det norske kokkelandslaget og har tatt…

Tid for nye vårsko

Nå er det på tide å finne frem lette vårsko og plassere vinterskoene bakerst i skapet, den lyse fine tiden er her. I våre butikker finner du nå vårens flotteste vårsko for dame, herre og barn hos Falkanger Sko, BAG og Kleins. kontaktinfo til våre butikker finner du her.

EKTE GAVEPAKKE

En delikat pose med assorterte småretter står klar til å plukkes opp på Byhaven. Det er fredag ettermiddag, og Alma Mater byr på konseptet Helgepose. Når det nærmer seg helg, fylles Alma Maters Helgepose med ferske delikatesser. Nyskårne skiver av italienske skinker, spanske pølser og franske oster er noe av…

A MAN WITH A MISSION

Å ta vare på mat handler om mye mer enn miljøvennlig emballasje og smart oppbevaring. Det er et mantra Geir Berntsen gjerne gjentar – igjen og igjen. Tekst NINA VENNEVOLD/HVABEHAGERFoto MAGNUS RØNNINGEN HANSEN/BERRE, Lykt Geir Berntsen, partner hos Traktøren Kjøkkenutstyr på Byhaven, har laget seg et slags manifest: «Vi må…

Mangler du noen klassikere til høsten?

Høsten gjør oss kjøpelystne, og det er ikke rart! Dette er årstiden de flotteste produktene kommer inn i butikk. Klassiske mote produkter du kan ta frem år etter år. Velkommen innom Byhaven for alle nyheter som høsten har å by på.