Drikketips fra Tommy og Richard

Oppdag surølens verden, og finn den perfekte vinen for sesongen. La oss skåle for en ny sesong! Richard Raburski fra Alma Mater og Tommy Holen Helland fra Gulating  deler sine beste anbefalinger.

Tekst: Lill Beate Mathisen/BERRE, Richard Raburski        
Oversettelse: Christina Christensen        
Foto: Morten Warholm Haugen/BERRE, Jens Westbye/BERRE

Surøl-sjangeren byr på friske smaker; akkurat det vi gjerne kan tenke oss nå – og helt i tråd med hva Tommy Holen Helland anbefaler. Med tipset henvender han seg dessuten i stor grad mot kvinnelige lesere:

– Surøl appellerer mer til jenter og damer. Om du ikke har smakt det eller fått helt sansen enda, er oppfordringen klar: 

– Test det. Som jeg sier til nesten alle kundene: Hvis det blir for surt passer det nesten alltid med sjokolade attåt; da blir det mer som en dessert.

Tommy hos Gulating ølutsalg

Haandbryggeriet Buskerud Sour (0,375 l ) 124,90

– Den klassiske surølen minner om tørr hvitvin i smak og aroma. Litt jordete lukt – på en god måte. Den er syrnet med melkesyrebakterier, og kan også syrnes med villgjær, som gjør at du får den rustikke smaken. Ypperlig til diverse oster, chevre for eksempel, og ellers som en aperitiff. Eller i en god solvegg der det er godt og varmt, er dette et forfriskende øl. Drikkes gjerne av champisglass.

Lindheim Ølkompani Lords of Acid (0,5 l) 89,90

– Den tyske ølstilen berlinerweisse er en hveteøl som er syrnet med melkesyrebakterier. Tradisjonelt sett er den helt clean, altså ikke tilsatt frukt og bær. I Tyskland pleide de å selge med bærekstrakt, så kunne du velge selv hvilken smak du ville ha. I Norge har de gjort det for deg, med blåbær, bringebær, pasjonsfrukt… Det er ganske fine, friske øl på varme soldager. Lords of Acid er smaksatt med pasjonsfrukt.

Sleeping Village Brakkoness Gose (0,44 l) 69,90

– I en klassisk gose er det ikke tilsatt noe frukt. Fra gammelt av var den brygget på brakkvann i Tyskland. Nå har vi ikke brakkvann i Norge, så vi tilsetter heller salt, som får frem frukten mye mer. Det er mange som har litt laktose for fylde og sødme, det bygger opp under fruktigheten. Det er et øl som kan passe fint til sjokoladekake eller brownie, eller brukes som en coulis – for å bruke restaurantspråket.

Brewski Creamy Carousel (boks 0,33 l) 84,90

– Mye surøl og fruktøl er som en dessert: det er brukt mye frukt, og laktose for fylde. Det er nesten et øl som man kan spise med skje fordi det er så mye frukt og smak i det. Jeg ville nesten ikke hatt dessert til, men hvis man er kreativ og har ismaskin kan man lage sorbet av den – det er godt! Dette er en berlinerweisse som er veldig fyldig med bringebær, lime, sitrongress, malvaflower og laktose.

Franske favoritter – og perfekt portvin

Innen viner ser vi til topp 5-listen fra Richard Raburski; mye godt, enten du vil spare eller spandere.

Foto: JENS WESTBYE/BERRE

Dagueneau Pouilly-Fumé 2019 (75 cl) 200,-

Denne vinen er laget på 100 % sauvignon-druer, fra Domaine av Dagueneau-familien; en av hovedfamiliene i dette terroiret. Fargen er gullgul med grønne reflekser. Smaken er en blanding av eksotisk frukt, sitrus og kattetiss (!) – karakteristisk for sauvignon. En fin blanding av friskhet, velkontrollert syre og fin lengde i munnen. Denne 2019-cuvéen kan fortsatt eldes 3–5 år, men er også veldig behagelig å drikke nå, for de som har det travelt.

Scarpa Barbaresco Tettineive 2017 (75 cl) 608,-

Denne barbarescoen av 100 % nebbiolo har en intens granatfarge, og dens overdådige tanniner kommer fra Domaine Scarpa; en av hovedprodusentene av barolo og barbaresco i Piémont. Denne vinen kommer fra vinmarker på 2,5 hektar i 450 meters høyde. Vinen smaker fortreffelig til rødt kjøtt, vilt, trøfler eller en gammel parmegiano reggiano. Kan drikkes nå, men vil bli enda bedre med lagring.

Brut de Cray Réserve (75 cl) 119,90

Denne cuvéen er resultatet av de beste vinmarkene til Domaine d’Antoine Antier, som ligger i Pays de Loire sør for Paris. Druesortene chenin blanc, pinot noir og chardonnay gir en vin med friskhet, og dens veldig fine bobler er nær en champagne – for en veldig lav pris. Ideell for en aperitiff eller til fisk. Ekstraordinær med en brillat savarin eller en geitost.

Bruno Michel Assemblée Extra Brut (75 cl) 369,90

Bak denne champagnen står en ekte vinbonde som lager champagne av druer han dyrker selv, i motsetning til de fleste andre store champagnehus, som kjøper druer fra ulike vinmarker. Her får du kvaliteten til en vinmaker som mestrer utviklingen av champagne fra start til slutt – en garanti for kvalitet. Vinmakeren jobber økologisk; enda en grunn til å kjøpe champagnen hans. Ideell med brie de meaux.

Fiin Gammel Portviin (75 cl) 229,90

Portviner er en mutert rødvin: ved å tilsette konjakk stoppes gjæringen. Prosessen bidrar til å opprettholde et høyt nivå av sukker. Det er 2 hovedfamilier innen portviner: rubin og tawny. Rubin tappes raskt, mellom 3–5 år, og fortsetter å eldes på flaske. Aromaer av røde frukter. Tawny lagres på eikefat, og forblir ofte i kjelleren i flere tiår. Aromaer av tørket frukt, krydder og tre. En flaske ruby, når den er åpnet, vil eldes raskt, mens en åpen flaske tawny kan holde seg i flere uker. Nydelig med en stilton eller en shropshire.


Tidligere saker

MESTERKOKKENES FØRSTEVALG

– Jeg har vært fast kunde siden jeg begynte på kokkeskolen, så nesten ti år. Om ikke lenger. Nils Flatmark jobber som soussjef på Britannia Hotel og ble i 2022 kåret til norsk mester i kokkekunst. Han har aldri vært i tvil om hvor han skal kjøpe kjøkkenutstyret sitt. –…

EKTE GAVEPAKKE

En delikat pose med assorterte småretter står klar til å plukkes opp på Byhaven. Det er fredag ettermiddag, og Alma Mater byr på konseptet Helgepose. Når det nærmer seg helg, fylles Alma Maters Helgepose med ferske delikatesser. Nyskårne skiver av italienske skinker, spanske pølser og franske oster er noe av…

PERSONLIG BOLIGSTYLING

Kremmerhuset Byhaven tilbyr personlig boligstyling fra kr. 399,- Kremmerhuset ønsker at alle skal bli inspirert til å få det koselig og personlig hjemme. Deres boligstylister har sterk interiørinteresse og mange har faglig interiørutdanning. Trenger du inspirasjon eller hjelp til å klargjøre bolig for salg eller gjøre et rom til ditt…

A MAN WITH A MISSION

Å ta vare på mat handler om mye mer enn miljøvennlig emballasje og smart oppbevaring. Det er et mantra Geir Berntsen gjerne gjentar – igjen og igjen. Tekst NINA VENNEVOLD/HVABEHAGERFoto MAGNUS RØNNINGEN HANSEN/BERRE, Lykt Geir Berntsen, partner hos Traktøren Kjøkkenutstyr på Byhaven, har laget seg et slags manifest: «Vi må…

OPPSKRIFT PÅ KOLAKAKER

Når det nærmer seg jul, finner Marianne Tiseth på Byhaven Kafé frem denne familieoppskriften. Kolakakene er fast inventar i kafeen fra tidlig november, til glede for små og store kafégjester. Her deler hun den populære oppskriften. Foto Markus Nymo Foss / BERRE Kolakaker er klassiske småkaker med karamellsmak. Opprinnelsen kan…

PERFEKTE JULEGAVER

Hva gir du til kvinnen eller mannen i ditt liv i julegaver? Her er årets ideer til fine ting å pakke inn. Små, eksklusive pakker, fristende kjøkkenting under treet og presanger som varmer både kropp og sjel. Hvis du fortsatt ikke vet hva du skal gi bort, så ta en…