Vi må fortsatt huske på biene

Sigrid Bakken Døsvik i Bieffekten passer på at biene på taket av Byhaven har det bra, og at vi ikke glemmer hvor viktige de er.

− Selv om fokuset på bier ikke har vært like stort de siste årene, er det fortsatt vanskelig for insektene. Det er stadig nedgang i insekter generelt, og bier og pollinerende insekter er blant dem som er mest trua, sier Sigrid Bakken Døsvik i Bieffekten.

Hun er ansvarlig for de to bikubene på taket av Byhaven, som på det meste huser opptil 100 000 honningbier.

 

 

 

Til tross for en kort sesong, med sein vår og tørr og varm sommer, har biene produsert 42 kilo honning. Honningen er nå til salgs i utvalgte butikker på Byhaven.

− At biene er synlige midt i bykjernen, håper jeg gjør folk litt mer obs og bevisste på hvor viktige bier er. De er en av våre viktigste pollinatorer, og pollinerer en tredjedel av alt vi spiser og drikker.

 

− Gress kunne like godt vært asfalt

Biene har en radius på tre kilometer fra kuben, men Sigrid tror de fleste holder seg innenfor en kilometer.

− De bor på taket, og flyr rundt i området. Jeg regner med at de drar til Ila, Elgeseter, Høyskoleparken og innom trær, parker, balkonger og hager i byen, sier hun.

Trondheim er en bievennlig by med store trær som lønn, kastanje og lind i sentrum der biene kan finne mat. I tillegg til Byhaven, er det bikuber på taket av Teknobyen og Gløshaugen.

 

 

Sigrid anbefaler likevel alle som har mulighet til å la det blomstre i hager og fra balkonger. Og la løvetann og annet blomstrende ugress få stå naturlig gjennom sesongen.

− Hvis det bare er gressplen, kunne det like gjerne vært asfalt for biene. De trenger at det blomstrer.

 

Ser verden fra bienes perspektiv

I sommersesongen er Sigrid innom bikubene hver niende dag for å røkte, stelle og se etter dem. Om høsten er intervallene lengre. Fra oktober til mars-april får biene være helt i fred.

− Da er det vinterhvile for biene, da sitter de inne i kubene, spiser, holder varmen og venter på våren.

Sigrid er opprinnelig utdannet fotograf. Nå utdanner hun seg til biolog samtidig som hun jobber heltid med bier og Bieffekten. Blant annet bruker Sigrid biene som et pedagogisk verktøy til å lære barn om naturen, gjennom bikuber i barnehager og skoler.

Interessen for bier begynte da hun ble engasjert i miljøspørsmål og økologisk mat for rundt ti år siden, og fikk ekstra sans for biene da hun fikk besøke en bikube. Deretter begynte hun med honningbier selv, og startet opp Bieffekten for åtte år siden.

− Når du begynner med bier og ser verden fra bienes perspektiv, er det en selvforsterkende effekt. Du blir oppmerksom på alt om har med blomster å gjøre, og følger med på årstidene på en annen måte.

 

Honning til det meste

Siden sesongen har vært kortere enn normal, er honningen ekstra tidlig ferdig i år, men like god og søt som alltid.

Sigrid bruker honning til det meste, blant annet som erstatning for sukker i baking og når hun lager syltetøy.

− Honning på gresk yoghurt med müsli og nøtter, er helt nydelig. Honning er et naturlig søtningsstoff og kan brukes til det meste.

 

 

Honningen fra biene på taket av Byhaven er til salgs hos Traktøren, Life og Alma Mater fra 16. september.