Varme saker som smaker

Lite kan matche en kopp med gløgg i juletiden. Og aller best er den du lager selv! Her byr Inge Johnsen, daglig leder ved Lian restaurant, på sine beste oppskrifter.

 

LYS GLØGG

1 fl hvitvin som har godt med syre, gjerne riesling
1 dl sukker eller kortreist honning
1/2 dl konjakk
1/2 kanelstang
5 nellikspiker
2 knuste kardemommekjerner
1/2 appelsin i små båter
Saften fra 1 sitron og 1 ts av skallet
Mandler og rosiner

Varm 1 dl hvitvin og rør ut sukkeret/honningen sammen med alt av krydder. La dette koke i noen minutter for å trekke ut smaken. Tilsett de øvrige ingrediensene og varm opp forsiktig for å ikke koke ut alkoholen.

 

FYLDIG RØDVINSGLØGG

1 fl rødvin
100 g kortreist honning
2 kanelstenger
1 ss hakket fersk ingefær
2 kardemommekjerner
5 nellikspiker
Saften fra 1 appelsin og skallet av den
4 tørkede epleskiver
1 liten ts revet muskatnøtt
Litt nykvernet pepper
2 dl vann
2 dl vodka (vil du ha enda mer smak kan du bytte ut hele eller halvparten med akevitt)
2 dl madeira (for enda mer særpreg kan du bruke rom)
Rosiner og mandler

Kok vann med honning og alt krydderet i ca 10 minutter for å la smaken folde seg ut. Sett dette i kjøleskapet til neste dag. Sil krydderkaken og bruk den som base til å lage gløggen din. Varm (men ikke kok!) de alkoholholdige ingrediensene. Tilsett krydderlaken og rosiner.

 

ALKOHOLFRI GLØGG

1 l god saft eller alkoholfri rødvin
3 nellikspiker
1 appelsin i skiver
1 ss ingefær
2 hele kardemommekjerner
3 dl kortreist honning eller sukker
Rosiner og mandler

1 l vin/saft kokes opp med krydder og honning/sukker. Tilsett de øvrige ingrediensene og kok forsiktig opp.

Foto: Morten Warholm Haugen/ BERRE