Vårens drikketips fra Hall & Helland

Skal det være et glass med rosé, eller en ipa med mangopuré? Lette og leskende drikker er førstevalget nå.


Nye øltyper med frukt og bær, og mest av alt mango, popper med fargerikt design frem i hyllene hos Gulating Ølutsalg, Vinmonopolet og dagligvaren. Tommy Holen Helland på Gulating Ølutsalg slår fast at denne ølstilen, som han beskriver som frisk og perfekt for solveggen, har kommet for å bli.


Hans egne fruktige favoritter kommer fra Monkey Brew og Stolt, som ifølge Tommy leverer skikkelige varer, og ikke øl med smakstilsetninger.


– De små bryggeriene tilsetter ølet pasjons-fruktpuré, bringebærpuré og mangopuré. Dermed smaker ølet som det skal – og da er Tommy fornøyd.

Bestill varer fra Gulating Ølutsalg her.


Monkey Brew Fruit Sour (0,44 l) kr 64,90 + pant

– Et syrlig øl. Det er tilsatt mango, pasjonsfrukt og bringebær, litt havre for å få fylde, i tillegg til en god dose humle – mest for å balansere ølet og få en syrlig smak. Ølet er syrnet før oppkok i bryggeprosessen, og for å fremheve smaken er det tilsatt salt. For øvrig et ypperlig dessertøl til sjokolade.

Kjøp her.

 

Stolt Bryggeri Sweet Passion (0,44 l) kr 79,90 + pant

– En nyhet hos Gulating. Stolt har tilsatt klementinjuice og ekstrakt av mango og pasjonsfrukt, pluss laktose for å få en ekstra rund følelse i ølet og smaken. Laktosen er med på å bygge opp ølet, slik at det føles fyldigere enn det er. Det er også havre og hvete for å få ekstra fylde, noe som er gjennomgående i denne ølstilen.

Kjøp her.


Humbrygg Lemongo (0,44 l) kr 69,90 + pant

– Dette er en skikkelig IPA. Humbrygg er et nytt bryggeri i Hønefoss. De har flere syke øl, og ikke minst: syke etiketter. Her er det tilsatt mangopuré og sitronjuice, pluss havre for å få fylde. Her får du et fint sitronpreg sammen med mango, som er veldig fremtredende. Dette er mango-IPA som jeg personlig vil at den skal smake.


Austman Hawaiian IPA (0,50 l) kr 54,90 + pant

– En tropisk IPA som er tilsatt både hvete og havre for å få litt ekstra fylde i ølet. Smaken kommer fra tilsatt aroma. Et lettdrikkelig og lett tilgjengelig alternativ fra Trondheim.

Kjøp her.


SYDENTUR PÅ BYHAVEN

Rosévinen skinner og fyller igjen vårens pol-hyller. Mark Hall fra Alma Mater anbefaler her noen ulike stiler fra sydlige strøk, som alle finnes på Byhavens Vinmonopol.

 

 Zudugarai Rosé 2019, Getariako Txakolina, Baskerland, Spania, kr 149,-

– Et bra eksempel på hvor variert og spennende vinutvalg vi har her til lands. Produksjonen foregår 2,4 mil fra San Sebastián, som er et av de minste vinområdene i Spania. Blanding av lokale druetyper som hondarrabi beltza (60 %) og hondarribi zuri (40 %). Den er lett, ung, med lavt alkoholinnhold og en herlig spritz som renser i munnen, som spray fra en bølge fra Biscayabukta. Aromabildet er ukom-plisert, men i den skjuler det seg en litt bitter smak av bergamot og mandarin som sammen med sin friskhet og små tanniner balanserer frukt og sødme. Passer utmerket til små, spicy retter, slik som vårruller med dipp, nudelsalat og chilireker.


La Croix des Roses Tavel 2019, Rhône, Frankrike, kr 173,-

– En dybde av farge som kan forveksles med en lett rødvin. Saftig, rød frukt, forbausende lengde, varm alkohol og fine tanniner gjør denne til en svært anvendelig tørr matvin til å være rosé. Tavel er det området i Frankrike som spesialiserer seg på rosévin, og produserer kun det. Ideell til enkle middager av svin, kylling og and.


Minuty Rosé 2019, Côtes de Provence, Provence, Frankrike, kr 195,-

– Provence er kjent for sine lyse og tørre roséviner. Minuty er et forbilde av dette, inn-pakket i en flaske som kunne ha tilhørt Jean Paul Gaultier; den byr på høy St. Tropez faktor. Typiske sør-franske druer som grenache, cinsault og syrah er lett presset og gir smak av små røde bær mot en krisp, frisk sitrus- og appelsin-bakgrunn. Perfekt på hagebordet på den trønderske riviera og solfylte lunsjer.


Meinklang Prosa 2020, Burgenland, Østerrike, kr 177,-

– Vil du ha det gøy? Meinklang er kanskje en av verdens ledende biodynamiske vinprodusenter. Prosa er en tørr, perlende rosevin, og en av deres storselgere. Ren, rimelig og svært forfriskende med alkoholnivå på kun 10.5 %. Fremstilt på pinot noir og spontant fermentert, den danser med smaker av fjellblomst, mark-jordbær og granateple. Ypperlig til hjemme-festen  på 17. mai med en skål av jordbær, eller som tørsteslukker etter middagen.

 

Tekst: LILL BEATE MATHISEN/BERRE, MARK HALL
Foto: MARKUS NYMO FOSS/BERRE