Slik tar du best vare på skoene dine

Riktig skopleie er viktig om du vil ha glede av skoene dine lengst mulig. Katrine Wenes Arentz, daglig leder hos Falkanger Eurosko, gir deg tre gode tips for hva du bør gjøre.

 

– Det første du bør gjøre når du kjøper deg nye sko, er å impregnere de godt før bruk, sier Katrine. Hun forklarer at impregnering hjelper til med å beskytte materialet og gjøre skoene enklere å rengjøre samt gjøre de mer vannavvisende.
 
Når skoene er tatt i bruk, er det særlig tre ting som gjelder: Rengjøring, næring og ny runde med impregnering.
 
– Bruk et rengjøringsmiddel som er skånsom mot både skinn- og tekstilmaterialer, og som er egnet for rengjøring av sko. Vi anbefaler et skum som rengjør godt i dybden og som er enkelt å bruke. Etter rengjøring er det viktig å tilføre næring i form av skokrem for å friske opp fargen og holde skoene pene. Til slutt impregnerer du, forteller Katrine.

 

Butikkleder Katrine Wenes Arentz


 
Hvor ofte skoene bør impregneres er avhengig av både type sko og bruk. 
– I den sesongen vi går inn i nå, hvor skoene gjerne utsettes for ekstra mye fukt og slaps, så anbefaler vi impregnering hver fjortende dag, sier Katrine.
 
Om vinteren kan det også være nødvendig å beskytte skoene mot salt. 
– Impregnering med lærbalsam og spray er det beste for å unngå stygge saltrender på skoene. Husk at også gummistøvler må pleies og tilføres næring og fuktighet for å forhindre at de sprekker og tørker ut, tipser Katrine.


Produkter og oppbevaring

Er du flink med å pleie skoene dine jevnlig, blir det ikke så store jobben hver gang. Hos Falkanger Eurosko har de det du trenger.
 
– Du trenger bare et velegnet rengjøringsprodukt, en god skokrem og en svamp til å påføre produktene med.
 
Mange velger å gi skoene en rundgang i vaskemaskinen når de blir møkkete, men det bør du absolutt ikke gjøre, mener Katrine. 
– Putter du skoene dine i vaskemaskinen, risikerer du ikke bare at overdelen krymper, men også at skoen går opp i limingen. Noen av barneskoene til Viking har imidlertid vaskeanvisning, men da er det viktig at den følges, sier butikksjefen.
 
Men hvordan bør du egentlig oppbevare skoene når sesongen er slutt?
 
– Det aller beste er å oppbevare skoene dine i skoesker. Da holder de seg fine i fasongen og ligger godt beskyttet. Bare husk å rengjøre de før du legger de bort, da er det ekstra hyggelig å ta de frem igjen neste sesong, smiler Katrine.


 
Tekst: ABC Brand Studio
Foto: Jens Westbye/BERRE