Naturvinens verden

Nysgjerrig på hva naturvin egentlig er? Les
videre og bli klokere – og kanskje litt tørst.

 

Det hele begynte i Beaujolais på sekstitallet, da noen småskala vinprodusenter fikk lyst til å lage vin slik den opprinnelig ble laget: uten tilsetningsstoffer og de moderne framstillingsteknikkene som dominerte landbruket i Europa etter 2. verdenskrig.


Det tok virkelig av på nittitallet, nesten som en oppreisning mot de tunge fruktstilene elsket av mange berømte vinkritikere. Dette var naken vin uten alle de finpussede og stabiliserte tonene, og til tross for at dette kunne føre til rare lukter og grumsete utseende, var det elsket av «hipsterne».


Vinindustrien har lenge dratt nytte av forholdvis svake regler rundt vinmerking. Naturvin-bevegelsen skapte oppmerksomhet rundt dette, laget en nisje og tilbakestilte smaksganene. Men naturvin er mer et begrep enn sertifisering, og det finnes ingen beskrivelse på den i EUs regelverk.


Naturvin er anerkjent som en vin laget med lav inngripen på både vinmarken og i kjelleren. Økologisk dyrking er et minimumskrav, og helst biodynamisk. I kjelleren vil en ønske seg en spontan fermen-tering fra naturlig villgjær som finnes i kjelleren og rundt druene. I tillegg skal vinen være uten eller med lite filtrering. Målet er å la naturen gjøre mest mulig av jobben uten tilsetting av kjemiske stoffer eller tung håndtering fra mennesker. Puritanerne vil påstå at den i tillegg må være uten svovel, men i realiteten er det vanlig med en lav dose av svovel ved tapping for å holde vinen i stand.


Etter at forbrukerne og produsentene ble mer bevisste på bærekraftige produkter og kvalitet, økte naturlig nok etterspørselen på naturvin også blant de vanlige vindrikkerne. De ulike tolkningene av definisjonen av en naturvin har også åpnet opp for at mer mode-rate stiler ble tilgjengelige. Med økt kunnskap har også kvaliteten økt, og i stedet for å være et eksperiment i en flaske fra noen «gale» vinprodusenter, har den blitt anerkjent som det naturlige uttrykk av vinens opprinnelse fra lidenskapelige håndverkere.


Det har vært argumentert at den gjennomsnittlige naturvin aldri vil oppnå den kompleksiteten slik som i de store klassiske vinstilene eller utbredt i kommersiell distribusjon. Det kan selvfølgelig vurderes om noen viner gjør godt av litt tilsetning, men i motsetning kan naturvin oppleves som friere i smak, ren, mindre kantete og rik i tekstur. Dette er egenskaper som passer utmerket til det rene, ny-nordiske kjøkkenet, og spesielt til retter som har fermenterte elementer. Prøv gjerne Trondheims egen naturvinbar Spontan eller sjekk ut de biodynamiske merkene på Vinmonopolet.

 

Foto: MARKUS NYMO FOSS/BERRE
Tekst: MARK HALL/Alma Mater, LILL BEATE MATHISEN/BERRE