Julens drikketips fra Hall & Helland

Endelig settes den deilige julematen på bordet. Med riktig drikke smaker det ekstra fortreffelig – og det finnes en rekke velsmakende kombinasjoner.

 

– Stilton er den desidert mest populære juleosten. Vi tidobler salget av den ved juletider, og tar imot mange forhåndsbestillinger, forteller Mark Hall. Som drikkefølge til stilton, anbefaler han portvin.

 

TO FAMILIER AV PORTVIN

– Portvin er hovedsakelig delt inn i to familier: Ruby- og årgangsvarianter. De er rike og fruktige, med dybde på fargen. Dette skyldes en fremstillingsteknikk med lite oksygeneksponering.
Den andre varianten er Tawny portvin. Ekte Tawny er fremstilt med en lengre fatlagring og oksygeneksponering, som gir en mer delikat og lysere brunrød portvin med mer nøtter og små bærfrukt-noter.

 

TAYLOR’S LATE BOTTLE VINTAGE 2015 KR 199,90

Kjøp denne til stilton! Du når gastronomiske høyder, uten astronomiske utgifter. Taylor’s er  et “benchmark” portvinshus med en svært tradisjonell og forholdsvis tørr stil. Late bottle er en årgangsstil som er drikkeklar uten videre lagring.

 

GRAHAM`S 10 YEARS OLD TAWNY 20 CL KR 89,80

Skap din egen personlige julegavepakke med å sette sammen denne lille flasken sammen med ost, syltetøy og kjeks. En ti år gammel Tawny portvin er den perfekte match til en utviklet, fast ost, slik som en vellagret comté eller manchego curado.

 

QUINTA DO VESUVIO VINTAGE 1995 KR 1099,00

Det dukker ofte opp drikkeklare, gamle portviner på Vinmonopolet, og disse kommer i begrenset tilgjengelighet og representerer en meget bra prisverdi i vinverdenen. Denne nytes best som en opplevelse for seg selv.

 

JULEMAT OG ØL I GLASSET

Gulating starter julesesongen med leskende nyheter: Lokalt øl som er brygget eksklusivt for Gulating. Med seg på laget har de nemlig fått Austmann og Røros Bryggeri, som for første gang har laget spesialbrygg som kun selges hos Gulating. Tommy Holen Helland sier at butikken i disse dager fylles opp med både spennende nyheter og tradisjonelt juleøl, i tillegg til alle sortene som allerede finnes i hyllene. Han deler gjerne sine tips til hvilket øl du bør velge til julematen:

– Generelt på øl til mat, liker jeg det alkoholsvakt. Det handler om at jula ikke bare er for de voksne, men også for barn. Men det er viktig å kose seg. Drikk bedre, ikke mere!

 

PINNEKJØTT

Prøv et øl du både kan helle i pinnekjøttgryta og servere til maten. Bryggeriet Frøya Tuftkall (0,5 l kr 69,90) er en slik. Her får du et maltrikt øl med fin sødme i form av et “karamellknekk” – perfekt mot salt pinnekjøtt.

 

RIBBE

Generelt er tradisjonelt juleøl bra til ribbe. Klostergården Jul E Øl (0,5 l kr 69,90) er et godt valg, som med sine karamelltoner vil matche svoren og de kraftige sausene. Et lettere alternativ er weissbier i tysk stil. Inderøy Gårdsbryggeri Kvitweiss (0,5 l kr 74,90) er ypperlig sammen med surkål – tenk sauerkraut! Dette er ikke et typisk juleøl, men godt til ribbe dersom du ønsker et lettere alternativ.

 

LUTEFISK

Lutefisken er mild på smak, og enkel å sette øl til. Derfor beror drikkevalget på tilbehøret. Klassisk tilbehør er blant annet erter, bacon og brunost. Klostergården Håndbryggeri Wit (0,5 l kr 69,90) har både syre, koriander og nok bitterhet til å bryte det fete. Et annet valg er Røros Bryggeri Warm Heart Pale Ale (0,33 l kr 44,90 + pant); en lett humlet øl, velegnet i kombinasjon med fet mat.

 

KOLDTBORD

Kveldens koldtbord består gjerne av laks, eggerøre og andre retter. Rodebak Saison (0,75 l kr 119,90) er en lysere saison med peppertoner, som er ypperlig å servere til både kveldsmatbordet, julelunsjen og rakfisklaget. Dette forfriskende ølet gir en rustikk smak til rakfisk, i tillegg til at den takler eggerøre – som det vanligvis er utfordrende å matche drikke, spesielt vin, til.

 

RISKREM

Gulatings egne øl fra Austmann kommer i to varianter: Cranberry Christmas og Madagascan Brown Ale (0,33 l kr 49,90 pluss pant). Førstnevnte er syrlig på smak, og vil bli en god match mot riskrem, nærmest som et substitutt til rød saus. Sistnevnte er kraftigere og sødmefylt, og ypperlig til kos foran peisen.

 

Foto: Markus Nymo Foss/BERRE
Tekst: Lill Beate Mathisen/BERRE