Julegodt som gjør deg godt

Det er klart vi skal kose oss i jula! Men hvorfor ikke lage godteri som i tillegg til nydelige smaker, inneholder noen byggeklosser kroppen kan nyttegjøre seg av?

 

Det er altså ikke slik at vi må velge mellom kos og sunnhet. Det er mulig å få begge deler, samtidig! Berit har oppskriften på sjokoladekonfekt som gjør oss godt. Vi skal lage en «voksen» variant med pistasjenøtter, og en barnevennlig variant med vanilje og kokos. 

 

Kosen er lett å få øye på. Men det sunne?

– Vi skal for eksempel bruke mye kokos. Både fordi det er godt, og fordi det inneholder fettsyrer som hjernecellene våre veldig lett forbrenner til energi, forteller Berit.

 

– Med riktig type fett gir vi nemlig hjernecellene våre noe de elsker. Og for den som måtte kjenne litt på at hukommelsen svikter i ny og ne: Dette er mat for deg. Enkelt fortalt gjør det at hjernen blir bedre på minnearbeid, og mer klartenkt.

Søtsmaken får Berit inn i julegodteriet helt uten bruk av raffinert sukker. Hun forklarer at hvitt, raffinert sukker er skilt fra mineralene og vitaminene som gjør kroppen vår i stand til å nyttegjøre seg energien i sukkeret.

 

– Men når vi henter naturlig søtsmak for eksempel fra dadler, da kommer søtsmaken sammen med akkurat de mineralene og vitaminene som behøves for å omgjøre søtstoffene til energi. Naturen har skjønt det, fastslår legen.

Kokos, nøtter, dadler, vanilje og mørk sjokolade med 80 prosent kakao –  jo, dette skal nok bli julegodt. Som kan spises med god samvittighet!

 

KOKOSBITER MED VANILJE

5 dl kokos

1/2 ts vaniljefrø

4 ss økologisk kaldpresset kokosolje

1/2 dl økologisk kokosmelk

En klype mineralsalt

2-3 plater mørk sjokolade (80 % kakao)

 

Smelt kokosfettet på lav temperatur. Pass på at det ikke blir så varmt at det ryker, da ødelegger du det fantastiske fettet. Bland kokosfett, kokosmelk, vaniljefrø, salt og kokos godt sammen i en bolle. Trykk massen flat i en form, og sett «kaken» i fryseren et par timer. Skjær den deretter i konfektbiter og dypp disse i smeltet sjokolade.

 

NØTTEKULER

10 tørkede dadler
3-4 ss økologisk kaldpresset kokosfett
2,5 dl kokos
2,5 dl skrellede, usaltede pistasjenøtter eller andre nøtter
1/2 ts vaniljefrø
En klype mineralsalt

Del dalene og ta ut steinen før de finhakkes. Nøttene kvernes eller hakkes. En blender kan også brukes. Da er det lurt å la kokosen være med for å unngå at det kladder seg. Bland alle ingrediensene, unntatt kokosfettet. Rør inn fettet til slutt. Klem massen sammen til en deig, og legg den i kjøleskapet i tre kvarter. Deretter former du små kuler, som kan dekkes med kokos, kakaopulver, eller dyppes i smeltet sjokolade. Disse konfektbitene er så sunne at de teller som grønnsaker!

 

Nøttekulene kan bo i en tett boks i romtemperatur, mens kokosbitene har det best i fryseboksen. Gi dem noen få minutter på kjøkkenbenken, så er de klare til å nytes.

 

Tips!

Berit anbefaler at vi koster på oss skikkelige råvarer når vi skal lage sunn julekonfekt. Kjøp en litt dyr sjokolade, for å sikre at den har god kvalitet. Jo mer forsiktig kakaobønnene er bearbeidet, jo mer plantekraft har de beholdt. Sammen med kokos og vanilje smaker den mørke sjokoladen mildere og mindre bittert enn ellers, så ikke vær redd for å gå for den helt mørke varianten.

 

Foto: Morten Warholm Haugen/BERRE
Tekst: Guro Kulseth Merakerås
Denne saken ble først publisert i JuleLØV 2013.
D