Høstens drikketips fra Byhaven

Ølsmaking med gode venner eller bare en deilig vin til maten? Her er våre beste anbefalinger nå.

Bli kjent med øl du aldri har turt å teste! Det er både poenget og fordelen med ølsmaking. Tommy Holen Helland holder gjerne ølsmaking hjemme hos deg, eller du kan gå for Gulatings ølsmake-pakke, som består av ølsortene under. Bare husk å drikk de i rekkefølgen de står i: Start med det lyse, og avslutt med det mørke.

 

Pils-Out Røros Bryggeri (0,33 l) kr 34,90 + pant

– En fin start-øl: «Vær så god, sett deg ned og gjør deg klar for smakingen.» Ølet er i tsjekkisk stil, frisk og lett. Den er lett bitter, men fortsatt en fin og leskende øl. En clean pilsner!

 

Bonde Inderøy Gårdsbryggeri (0,5 l) kr 74,90


– En belgisk blond. Den er hakket over pils i fylde og smak, men er en god «øve-øl» for de som vil øve seg for mer enn pils. God til skalldyr, ypperlig til sjømat. En nydelig mat-øl, men også fin til bare kos.

 
Uttian Pale Ale Bryggeriet Frøya (0,5 l) kr 69,90


– Dette er en pale ale som er bitter i stilen. Den har litt mer maltsødme, men fortsatt humle. Et øl som jeg anbefaler til bacalao spesielt, eller annen god tomatisert mat.

 
Calcutta Hogna brygg (0,44 l) kr 54,90 + pant 


– Dette er en meget god session IPA, en av Norges beste, vil jeg si. Den er laget på Kotsøy, og for hver batch har de forskjellig type humle. Når dette magasinet kommer ut, er det en annen batch enn nå. Den er frisk og god. En meget habil serie.

 
Fruit is the New Hops Monkey Brew (0,44 l) kr 64,90 + pant 


 – En fruktkompott!  Den er fruktig, lett syrlig og litt salt. Saltet gjør at de friske smakene kommer mer fem. Et syrlig øl er ypperlig å bruke som en «ganerenser» mellom et humlerikt øl og et mer maltpreget øl. Syrligheten er med på å rense ganen, og gjør oss klar til å smake på neste øl.


Stout Klostergården (0,5 l) kr 69,90


– Vi avslutter med mørkt: en fyldig stout. Kjøp sjokolade til og test det ut sammen. En fin stout med god sødme og fløyelsmyk smak. God i gryta og god til gryta.


 
Fransk, italiensk og libanesisk


Innen vin følger vi gjerne anbefalingen fra Richard Raburski, som for høsten velger strukturerte typer med mye karakter – perfekt for årstiden.

 

Dei Vino Nobile di Montepulciano 2020 (75 cl) 239,-


– Denne vinen kommer fra åsene i Toscana og var i gamle dager svært ettertraktet av aristokratiet – derav dens navn. Vinen har en rubinrød farge og en intens tørr og vill aroma. En velbalansert vin med en lett smak av eik. Vinen akkompagnerer perfekt grillet kjøtt, kylling og lagrede oster. Åpne flasken to timer på forhånd slik at den får puste.

 

Château Kefraya les Bretèches (150 cl) 349,90


– Les Bretèches er den minste cuvéen til denne velrenommerte vingården på sletten Bekaa i Libanon. Vinen består av fem ulike druesorter. Denne konsentrerte og solfylte vinen er kompleks og vi kjenner smak av timian, rosmarin, tobakk og røde frukter. En ideell partner for mat med sterkt krydder eller en serranoskinke.

 

Domaine Montrose rosé (37,5 cl) 79,90


– Denne vinen kommer fra en liten landsby i Languedoc i Sør-Frankrike, like i nærheten av der jeg vokste opp. Vinen er laget på tre druesorter: grenache, cabernet sauvignon og syrah, som gir den en frisk og fruktig smak med noter av røde frukter og sitrus. En livlig og elegant vin som er forfriskende som aperitiff eller til en salat eller sushi.

 

Domaine de la Janasse Côte du Rhône (75 cl) 158,90


– Et godt kjøp! Denne vinen fra rhônedalen og er laget på de fire emblematiske druesortene fra distriktet: grenache, mourvedre, carignan og syrah. Vinrankene er dyrket biodynamisk. En svært fruktig og velstrukturert vin som utvikler noter av fersk frukt (jordbær og bjørnebær) støttet av en anslag lakris. Du drikker denne vinen med grillet kjøtt, en spekemattallerken eller en god Brie de Meaux.

 

Domaine Rolet Dent de Charvet (75 cl) 253,90


– En chardonnay fra Jura, som kommer fra en av de beste vingårdene innenfor denne appelasjonen. Vinen har en lett oksidativ smak, den er floral og har et hint av toastet brød. I munnen er vinen balansert, med en lett syrlighet som er behagelig og gir friskhet. Perfekt match til en Magret de Canard, en spekepølse med nøtter eller et stykke Compte lagret i 24 måneder.

 

Tekst: Lill Beate Mathisen/BERRE, Richard Raburski (oversatt av Christina Christensen)
Foto: Morten Warholm Haugen/BERRE