FREDSVANDRING OG HELLIG VANN I MIDTBYEN

 

Trondheim sentrum byr på flere skjulte perler som gjør byturen mer spennende. På vandring i byen kan du bli oppdatert på studentenes egen fredspris samt slukke tørsten fra en hellig kilde.Tekst: ABC Brand Studio Foto: Jens Westbye/BERREVisste du at Trondheim har sin egen gate viet til å hedre fredsprisvinnere? Eller at du kan ta deg en slurk hellig vann på Marinen? En rusletur i Midtbyen gir deg både ro i sjelen og historisk innsikt.

WALK OF PEACE
Bilfrie Jomfrugata midt i Trondheim sentrum strekker seg fra Dronningens gate til Fjordgata og er omgitt av trehus og koselige nisjebutikker. Har du ruslet nedover den sjarmerende gaten og latt blikket falle, har du kanskje lagt merke til at flere minnesmerker er nedsatt mellom brosteinene. Dette er Trondheims egen Walk of Peace, en hyllest til alle tidligere vinnere av Studentenes fredspris.

 

 

Her kan du vandre mellom navnene til enkeltstudenter og organisasjoner som har blitt hedret med Studentenes fredspris for å ha fremmet demokrati, fred og menneskerettigheter. Prisen gis på vegne av studenter i Norge og deles ut annet hvert år under Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim. De 12 vakre minnesmerkene går gjennom Jomfrugata som en sti og symboliserer fredsprisvinnernes fotspor. Inspirert av naturen er hver plakett formet som et stort blad skåret ut i kobber og lagt etter hverandre, som om de føres av vinden.

Vinnernes navn, nasjonalitet og årstall er skrevet inn og vekker både nysgjerrigheten og ettertanken når du vandrer over dem. Du kan blant annet lese navnet til den kroatiske studenten Duško Kostic som fikk prisen for sitt arbeid for romfolkets rettigheter, den colombianske studentbevegelsen ACEU som arbeider for fred og rett til utdanning i Colombia og den myanmarske studentbevegelsen, ABFSU, som fikk Studentenes fredspris for deres innsats for fred og demokrati. I år gikk Studentenes fredspris til den tyrkiske studentorganisasjonen METU LGBTI+ Solidarity som i flere år har jobbet for LHBTI+-rettigheter i Tyrkia.

 

    

OLAVSKILDEN
Vandrer du videre fra Jomfrugata og sørover mot Nidelven og Marinen, kommer du snart til Olavskilden. Du har kanskje gått forbi den lille fontenen på Hadrians plass og til og med tatt deg en slurk på en varm dag? Ikke mange kjenner til historien bak fontenen som i dag er godt gjemt bak frodig rododendron.

 Ifølge Snorres fortelling ble Olav den Hellige begravet på nordsiden av Nidelven i 1030, i nærheten av der Nidarosdomen senere ble reist. En vannkilde skal ha sprunget opp da kisten et år senere ble flyttet, og vannet ble sett på som både helbredende og undergjørende. I dag er den opprinnelige kilden dekket over og lagt i rør ned til Hadrians plass, sørvest for domkirken på Marinen. Der sildrer den som en liten drikkefontene i sommerhalvåret.

Olavskilden var lenge et viktig mål for pilgrimmer som valfartet til Trondheim for å ta en slurk av det hellige vannet. Ifølge enkelte har det fortsatt en helsebringende kraft, vannprøver viser i hvert fall at vannet både er rent og mineralrikt.


Kilde: snl.no // visittrondheim.no // trondheim.no