FRA KOMBINERTKONGE TIL DANSELØVE

Magnus Moan er en av våre mestvinnende kombinertløpere gjennom tidene. Det har gjort ham godt kjent med hardt arbeid og livet i en boble, men også hva som skjer når bobla sprekker.

 

Regn og tåke ligger tungt i lufta når LØV møter Magnus Moan. Det er sent i august, og været er en stille påminnelse om at høsten er i anmarsj. En tid for å lukke dører, men også for å åpne nye. Ikke helt ulikt Magnus’ eget liv de siste årene.


STORE FORVENTNINGER


Denne høsten består hverdagen til Magnus av trange skjorter og dansesko med hæl. Tidvis også litt paljetter. Etter å ha pendlet mellom Trondheim og Oslo i hele august, har han i skrivende stund flyttet til hovedstaden. Der skal han bo i tiden han får som deltaker i Skal vi danse på TV2. Og en uke før premieren, har han store forventninger til eventyret som snart skal brake løs.


– Jeg gleder meg veldig til å komme i gang. Tenk å få lov til å være med på dette! Jeg synes det er veldig gøy å danse, og blir i veldig godt humør av det. Så jeg har tenkt mange ganger før at jeg kunne tenke meg å lære det ordentlig. Men dette er den første produksjonen jeg er med på hvor jeg ikke egentlig har peiling på hva jeg går til, forteller han med en latter.


APPLAUDERER DANSEPARTNEREN


Magnus beskriver Skal vi danse som en utelukkende positiv opplevelse. For selv om han ferdes på ukjent farvann, tar han utfordringen på strak arm – og med knusende ro.


– Jeg har egentlig ikke så mye nerver. Jeg synes det har gått veldig bra på trening, og vi har fått gjennomført hver trening med bedre og bedre kvalitet. For min del handler det bare om å få frem gliset og lage god stemning. Og det føler jeg at jeg klarer.


Ifølge ham selv, har han dansepartner Ewa Trela å takke for denne roen. Det er han også opptatt av å fremheve.
– Det har vært helt fantastisk å samarbeide med Ewa. Hun har vært veldig flink til å bygge meg opp. Jeg var veldig spent på hvilken dansepartner jeg fikk, og om jeg fikk den matchen og det samspillet jeg ønsket og håpet på. Men det har vært superstas fra første sekund. Hun er en utrolig dyktig dame.

 

Bukseseler 200,- Sløyfe 700,- Smokingskjorte 1800,- fra Kleins Byhaven.

 


GÅR  FOR GULL


Magnus er en godt vant konkurransemann. Likevel må han tenke seg om for å kunne svare på hvor han legger lista i møte med dansegulvet.
– Ja, hvor legger jeg lista, ler han ettertenksomt.


– Det er mange som har spurt om det, og mener at jeg må gå mot finalen. Samme tanke ligger nok litt baki der hos meg også. Men jeg har ikke følt så mye på det ennå. Jeg har bare lyst til å bli bedre til å danse, og så håper jeg at de som ser på synes jeg gjennomfører gode danser og fremstår som den Magnus de kjenner fra idretten. Utover det får jeg ikke gjort så mye mer. Men de som kjenner meg vet at når jeg først går ut på den parketten, så er jeg der for å vinne. Det er ikke noe hemmelighet, innrømmer han med et smil.


EN HISTORISK KOMBINERTLØPER


Vi har blitt vant til å se Magnus Moan prestere. I løpet av idrettskarrie-ren tok han fire OL-medaljer og tolv VM-medaljer, og ble Norges mest-vinnende kombinertløper gjennom tidene. Han ble også historisk under VM i Lahti i 2017, hvor han tok VM-medalje nummer syv i sitt syvende VM på rad. Men hva som har vært karrierens store høydepunkt, synes han er vanskelig å svare på.
– Hver episode og hver gode konkurranse har sin forhistorie. Men det er naturlig å trekke frem min første verdenscupseier i 2004, det var veldig spesielt. Da fikk jeg en bekreftelse på at jeg hadde tatt det riktige valget, reflekterer han.
– Ellers synes jeg reisen fra Vancouver i 2010 til Sotsji i 2014 var veldig kul. Da gikk jeg ut fra landslaget etter OL i Vancouver, reiste til OL i Sotsji og kom hjem med laggull med Håvard Klemetsen, Jørgen Graabak og Magnus Krog – som jeg hadde trent med hver dag i fire år. Det kommer jeg aldri til å glemme.


NÅR BOBLA SPREKKER


Magnus er av typen som helst snakker om det som har gått bra. Men han er også ærlig om at livet har bydd på motgang.
Hans største utfordring hittil, møtte han for to og et halvt år siden. Den 9. mars 2019 gikk han sitt siste renn i Holmenkollen, og etter det, ble skiene lagt på hylla. Livet som toppidrettsutøver var over.

 

Smokingsko 2800,- Smoking 6300,- Smokingskjorte 1800,- fra Kleins Byhaven.


– Jeg har vært åpen om at jeg synes det var veldig tøft å legge opp. Jeg synes det var... Magnus blir stille. Han må tenke seg om, og bruker tid på å finne de rette ordene.
– Når du er en del av en familie i 18 år,19 år, du får den oppfølgingen du får, det er utvikling hver dag og du lever av å prestere og levere det du har terpa på og så er den dagen ferdig. Det synes jeg var veldig, veldig tøft. Det gikk veldig mange tanker gjennom hodet, og jeg tenkte veldig «hva nå». Fordi du lever i en boble som er høyst reell, men samtidig går det hull på den bobla den dagen det er ferdig. Og da står du der, overfor den ordentlige verden, hvor toppidrett ikke angår alle sammen. Det synes jeg var en tøff overgang, forteller han åpenhjertig.


Å STARTE PÅ NYTT


Det nye livet Magnus gikk i møte, hadde to like store utfordringer. Ikke bare skulle han legge idrettskarrieren bak seg, og håndtere et åpenbart savn til både folk og rutiner. Men han skulle også stake ut retningen til en helt ny hverdag.


– Jeg startet veldig på null etter at jeg la opp. Og det handler egentlig om at jeg tok et valg da jeg gikk på videregående. Den gangen var jeg ganske skolelei, så jeg valgte å jobbe som forskalingssnekker i et halvt år, samtidig som jeg konkurrerte og trente. Men da jeg skulle tilbake på skolen, følte jeg at det ikke var rett for meg. Så jeg satset 100 % på idretten, og da jeg gjorde det, begynte jeg å prestere enda bedre. Etter at jeg tok min første verdenscupseier i 2004 så jeg meg aldri tilbake. Jeg tenkte veldig lite på den dagen karrieren var ferdig, og hva jeg skulle gjøre da.


EN OVERRASKENDE OVERGANG


De tunge tankene i kjølvannet av karrieren, kom som lyn fra klar himmel. For selv om Magnus aldri så frem til dagen han skulle legge opp, hadde han heller ikke trodd at det skulle bli så hardt å venne seg til en ny normal.


– Jeg var ikke forberedt på den overgangen i det hele tatt. Jeg trodde jeg var det, men det var jeg ikke, sier han enkelt.


Som pensjonert idrettsutøver vendte Magnus hjem til Byåsen. Her bor han den dag i dag med kona Irene og sønnene Henrik (11) og Ludvik (8). Og det var en samlet gjeng som måtte venne seg til at Magnus skulle være hjemme på fulltid.
Irene og guttene hadde jo sin hverdag, hvor jeg plutselig kom og rotet til alt, forteller han dels på spøk, dels på alvor.
– Så da handlet det om meg igjen, da: Hvordan blir hverdagen min?


DEN STORE REDNINGEN


Redningen for Magnus ble Ivar Stuan, sportssjef for kombinert i Norges Skiforbund. Han så verdien i Magnus sin kompetanse etter nesten 20 år i skisporet, og hanket ham inn for å bistå med markedsarbeid.


– Takket være Ivar fikk jeg prøve meg ute i arbeidslivet relativt raskt etter at jeg la opp. Det var helt avgjørende. Hadde jeg blitt gående hjemme og ikke gjort noen ting, hadde det garantert tæret på.


I denne jobben kom Magnus i kontakt med rekrutterings- og bemannings-selskapet JKS Norge. Her ble han avdelingsleder for trondheimskontoret i 2019, og i høst takket han ja til stillingen som salgssjef for hele Norge.


– Det har vært en kjempespennende reise hos JKS. Det er både en gøy og viktig bransje å være en del av. Jeg får jobbe med mennesker, og bidra til å gi dem nye muligheter. Det synes jeg er veldig givende.


EN BEDRE MANN


Heldigvis er det ikke bare karrieren som har stabilisert seg siden Magnus erstattet V-stil med dansetrinn. Selv føler han at han har blitt en bedre far og partner etter at han la opp.


– Jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle prøve å ikke ta med denne kyniske, egoistiske toppidrettsmannen inn i hverdagen. Det er det ingen som fortjener. Og jeg skal være 100 % ærlig og si at jeg ikke klarte å skru av den bryteren etter en uke.

 

Smokingsko 2800,- Smoking 6300,- Smokingskjorte 1800,- fra Kleins Byhaven.


Magnus innrømmer at han ikke var en enkel partner å være sammen med som aktiv idrettsutøver. Samtidig har samlivet og støtten fra Irene vært avgjørende for alt han har oppnådd gjennom karrieren.


– Irene har skjønt fra dag én hva toppidrett handler om. Hun har alltid lagt til rette, hun har alltid brydd seg om meg og selvfølgelig vært genuint interessert i å se meg lykkes. Men det er ingen tvil om at det har vært beintøft. Vi har fått to unger mens jeg var aktiv, og der har ikke jeg vært i nærheten av like deltakende som jeg hadde vært om jeg hadde en vanlig jobb. Så jeg føler jo på det også, vedgår han litt stille.


VIL SETTE DAGSORDEN


I dag har Magnus kommet dit at erfaring har blitt til kunnskap. Nå ønsker han å sette fokus på sjokket han selv opplevde i møte med det sivile liv.


– Det er noe som snakkes altfor lite om i topp-idrettssammenheng. Som jeg synes er veldig viktig å kunne formidle, for jeg har vært gjennom den reisen. Jeg sier ikke at alle sammen har det sånn, men den toppidrettsutøveren som sier at han ikke har merket noen forskjell, han tror jeg ikke på. Fordi du kan ikke sammenligne toppidrettshverdagen med et vanlig A4-liv. Det er to vidt forskjellige verdener. Men nå har jeg vært pensjonist i to år, og føler at jeg er tilnærmet normal – for å bruke det ordet.


TILBAKE SOM EKSPERT


Helt «normal» vil nok Magnus aldri bli – sett med øynene til et gjennomsnittsmenneske. Øyne som ikke bare ser ham på Skal vi danse denne høsten, men også på TV2s Landskampen. Fra november blir han også ekspertkommentator for Nent og Viasat, som har kjøpt rettighetene til å vise kombinert den kommende sesongen.


– Det gleder jeg meg ekstremt mye til. Da kom-mer jeg meg litt tilbake i miljøet, får lov til å dele av min erfaring og ikke minst skape store øyeblikk på TV. Kombinertsporten fortjener engasjerte kommentatorer og like god formidling som job-ben idrettsutøverne gjør, slår han fast.


ALT ELLER INGENTING


Men i første omgang er det dans for alle penga. For det er ingen tvil om at Magnus hopper inn i alt han gjør med hele seg. Og klok av skade er han forberedt på en form for sorgreaksjon når Skal vi danse-bobla sprekker – allerede før premieredagen.

 

Brokadeskjorte 1800,- Dressjakke 3600,- Dressbukse 1700,- Belte 700,- fra Kleins Byhaven.


– Jeg har vært med på en del TV-innspillinger tidligere også, blant annet Mesternes mester på NRK. Og man går jo inn i den bobla. Men når den sprekker skal du tilbake til hverdagen, og det kjente jeg litt på etter Mesternes mester. Så det handler om å virkelig nyte den reisen, for den kan plutselig være over.


I premiereuka er hans største utfordring en kink i nakken. Som mot formodning ikke gir videre grunn til bekymring.


– Det er nesten sånne smerter jeg hadde da jeg var idrettsutøver, så det er ikke noe uvanlig. Jeg kjenner kroppen min såpass godt at jeg vet det fikser seg. Det virker som det hører med å få litt juling, avslutter han med en latter.

 

 

Tekst KNUT GUTTORM JERMSTAD/BERRE
Foto LASSE BERRE/BERRE
AD CARINA WOLD/BERRE
Styling HILDE SVELI