ET ROM FOR RO

Blant bolighus og stakittgjerder på Ranheim, har Birgithe Presthus fra Blomster i Byhaven, skapt gatas snakkis i form av et drivhus. Her strekker naboer hals for et glimt av det unike byggverket, som gjenspeiler sesongen gjennom hele året.


Det helt spesielle drivhuset så dagens lys for tre år siden. Birgithe var på jobbreise til Gisselfeld i Danmark da hun fikk se det vakre orangeriet Paradehuset, fylt med eksklusive blomsterpotter og tropiske planter.

 


– Jeg fikk så lyst på et sånt orangeri selv også, ler Birgithe, som ønsket å gjenskape følelsen av ro i sin egen hage.


GIKK FOR GJENBRUK


Birgithe endte med å tegne drivhuset på egen hånd. Som utgangspunkt for konstruksjonen brukte hun vinduer hun reddet fra noen snekkere som var i ferd med å kaste dem, samt noen vinduer hun fikk av en kompis. Designet tilpasset hun etter størrelsen på vinduene.


– Jeg bygget en del av drivhuset selv, med god hjelp av en god venn, Frank, forteller hun.


Birgithe valgte å male drivhuset grønt, slik at det går i ett med hagen. Også for å bryte med huset og gjerdet rundt eiendommen, som begge deler er hvitmalt.


– Jeg ønsket meg stilen fra det gamle orangeriet, og på innsiden brukte jeg blant annet smijernsornamenter som hylleknekter. Jeg kjøpte også et gammelt bord og budalsstoler for å skape den litt rustikke, gamle stilen.

 


TIL NYTTE OG KOMFORT


I utgangspunktet var planen til Birgithe å bruke drivhuset til dyrking. Det har hun også gjort, men sakte, men sikkert har det blitt like mye et rekreasjonsrom.


 – Jeg oppdaget hvor deilig det er med dagslyset, uansett hvordan temperaturen er. Og lukten av alle plantene gir en helt spesiell ro og stemning. Samtidig skjermer det litt for innsyn, så det er veldig koselig å være der. Her sitter jeg gjerne og hører på lydbok, podkast eller musikk, mens jeg drikker en kopp te.


Etter hvert som høst glir over i vinter, går også drivhuset inn i vinter-dvale. Men ved spesielle anledninger, varmer Birgithe gjerne opp utestuen for sosialt samvær.

 

 


– Før jul i fjor var vi noen kolleger som samlet oss rundt bordet med litt bobler i glasset for å lage julekranser, forteller hun med en hjertelig latter.


– Når det er mørkt ute er det veldig deilig med et sånt rom, hvor jeg kan henge opp en adventsstjerne, tenne lys og ha masse lykter rundt meg.


VARIERTE VEKSTER


Drivhuset er fylt med selvdyrkede vekster til langt utover høsten. Årets avling ga både chili, paprika, tomat, agurk og sitron. Mest eksotisk er likevel vindruen zilga, som Birgithe har plantet rett i jorda gjennom et hull i gulvet.


Vindruen gravde jeg hull til før jeg bygde drivhuset. Når den står rett ned i jorda slipper jeg å vanne den også, den får bare litt gjødning. Druene er ganske søte, og er ferdige i starten av september. Faktisk kan du få dem til ute også, for sorten er veldig vinterherdig og tåler -40 grader!

 


Etter hvert som det blir kaldere i lufta, er det vintergrønt som overtar i drivhuset. Og Birgithe har klare favoritter også her.


– Noen sukkulenter tåler faktisk den første nattefrosten, så de går det godt an å ha ute på høsten. Jeg er også veldig glad i å bruke gran og furu, det kan du lage mye kult av. For eksempel kan du rive opp et lite tre, sette det i en krukke og dekke jorda med mose. Det blir som et lite bonsaitre, og er veldig fint å pynte med, tipser hun.

 


DEN GODE STEMNINGEN


Både bygging og bruk av drivhuset har vært nøye planlagt av Birgithe. Til syvende og sist er hun likevel mest opptatt av å skape den gode stemningen også utenfor drivhusets vegger.


– Det kan man gjøre med både lys, lykter, potter og planter. Det handler egentlig om å skape litt mindre rom i større områder. Da jeg samlet vinduer til drivhuset, tok jeg vare på noen jeg skal bruke til å bygge en sittekrok på balkongen. Man trenger jo ikke ha tak over, påpeker hun.

 

Birgithe Presthus, Blomster i Byhaven


– Det gjelder for hagen også – du kan fint skape forskjellige rom i det grønne. Utover høsten og vinteren trenger det heller ikke være et mål at man skal sitte der så mye. Det har mye å si at ting er fint å se på også, enten fra vinduet eller når man går forbi, smiler Birgithe.

 

 

FEM TIPS TIL EN INNBYDENDE UTEPLASS

 

Bruktfunn
Gjenbruk materialer og andre skatter for å spare både penger og miljø.
Litt patina gir også ekstra sjarm.

 

Soner
Møblér i mindre soner for å skape lune kroker og krypinn. Det kan du gjøre både på balkongen, ved inngangspartiet, i hagen – og i drivhuset.

 

Planter
Pynt med planter som tåler noe nattefrost, slik som sukkulenter, nåletrær og annet vintergrønt. Birgithes favoritter er sedertre, julerose, skimmia og thuja teddy bear.

 

Lys
Bruk levende lys, lykter og lyslenker som stemningsskaper for å gjøre høstmørket varmere.

 

Stil
Bestem deg for en stil og fargepalett. Hold på uttrykket gjennom hele uteplassen, og la enheten skape ro.

 

 

Tekst KNUT GUTTORM JERMSTAD/BERRE
Foto AMANDA GERHARDSEN VOLLEN/BERRE
Styling BIRGITHE PRESTHUS/Blomster i Byhaven