Foto:Lasse Berre / BERRE

Alle elsker Vendela

35 år i rampelyset — og fortsatt like blid. LØV har møtt Vendela Kirsebom.

TEKST: Marte Rye Bårdsen

FOTO: Lasse Berre / BERRE

ILLUSTRASJONER: Ivana Rajevic / BERRE

11. september 2017

– Nei, det er ikke mer enn det jeg har fortalt om tidligere. Jeg reagerte veldig på kvinnesynet hans, sier Vendela. En anelse oppgitt? Kanskje. For vi har, som mange før oss, spurt om da hun satt til bords med Donald Trump på en middag i Det hvite hus i 1993. Han snakket så mye og så nedsettende om andre kvinners kropper at Vendela etter hvert ba om å bli flyttet til et annet bord. Hva sa han da? Hva skjedde etterpå? Hva tenker hun om ham nå? Det lurer vi på. Men Vendela sier ikke så mye mer. Avfeier et oppbrukt spørsmål – men uten å miste sin alltid like vennlige tone.

– Nei, det har jeg snakket om så mange ganger. Men jeg ble jo ganske sjokkert da de valgte ham som president, det må jeg si.

En bit av Vendela

Vendela Kirsebom, 50 år, supermodell og TV-stjerne, har levd et langt liv i rampelyset. Helt siden hun 16 år gammel startet på en modellkarriere som skulle ta henne verden rundt og inn i den svært eksklusive klubben med «supermodeller». Hun har svart på alle spørsmål, fortalt sine historier igjen og igjen. Hun byr på seg selv og slipper oss inn, alltid like vennlig og oppmerksom mot andre. For ikke lenge siden som omsorgsfull «mamma» for de andre deltakerne i Farmen kjendis. Og sist som nyforelsket businessdame i dokusåpeserien Vendela + Petter. En serie som forøvrig sørget for tidenes pre-
miere på TV2 Livsstil; «alle» ville være med inn i denne merkelige blandingen av feel-good, kjendisportrett og dyneløfting. Men – nyforelsket for åpent kamera?

– Jeg har vært foran kamera siden jeg var 16 år og er vant til å ha masse folk omkring meg i alle slags situasjoner. Da vi jobbet med Sports Illustrated var det alltid sånn «behind the scenes»-opplegg – lenge før det ble vanlig med sånne TV-serier som dette. Det var jo noen som sa til meg og Petter at vi burde være litt forsiktig med hva vi ble med på. Men vi er så gode venner, har det så morsomt og respekterer hverandre, så det har gått helt fint.

Snart kommer også boken om Vendelas liv, med undertittel «Alt jeg ikke har fortalt». Så har hun altså ikke sagt alt før likevel? Hva som skal røpes vil hun imidlertid ikke fortelle. Vi må vente på boken, sier hun. Når vi snakker sammen har hun akkurat gått gjennom siste korrektur sammen med forfatter Anne Gunn Halvorsen. Det går i ett kjør – det er så vidt hun har en time å avse, på telefon.

Hvordan har du det for tiden?

– Du, alt er utrolig bra. Helt topp, faktisk. I dag er en sånn deilig dag hvor jeg jobber hjemmefra, vasker klær og kopper og slipper å kle på meg og sminke meg. Vi er endelig ferdig med opptakene til Vendela + Petter, etter to måneder med filming nesten hver eneste dag. Det har vært veldig intenst. I tillegg har jeg jobbet med boken. Det har vært en heftig opplevelse å gå gjennom hele livet sitt på den måten. Men nå er den også ferdig! Hva skal jeg finne på nå, tro, sier hun – og svarer på sitt eget spørsmål i samme åndedrett. For det er alle produktene hennes som hun føler hun har neglisjert den siste tiden. Det er en temareise til Spania hvor hun og Petter skal være reiseledere for hver sin gruppe. Så kommer snart boklanseringen med alt det fører med seg. Og om ikke lenge reiser hun en tur til Guatemala med Røde Kors.

Eplet som falt langt fra stammen

«Jeg skjønner ikke hvordan jeg har klart å få en slik datter!» bruker Vendela sin mamma å si. De står hverandre nære og er ofte sammen. Men om de er like? Det synes Vendela er vanskelig å svare på.

– Vi har nok de samme grunnverdiene. Men hun er over-hodet ikke opptatt av hud og hår, klær og sminke, den type ting. For Vendela vokste opp i et ordentlig kunstnerhjem. Mamma Ingi jobbet med å utforme platecover og konsertplakater. Det gikk mye i utstillinger og konserter – og lange samtaler om verden utenfor.

– Min mamma var alltid engasjert i Amnesty ved siden av jobben. Skrev brev til fanger rundt omkring i verden og var veldig opptatt av rettfer-dighet. Og så var det mormor som jobbet i Redd barna. Så det er klart at samtalene i hjemmet var preget av dette. Og jeg var alltid med mamma rundt hvis hun skulle noe sted. Det var jo oss tre damene, da – helt til jeg fikk en fantastisk bonuspappa da jeg ble litt eldre. Det gjorde at jeg hadde en del erfaringer og litt ben i nesa da jeg selv reiste ut i verden.

Moteblader var det imidlertid lite av på kjøk-kenbordet hjemme. Så da den verdensberømte modellmammaen Eileen Ford kom bort til henne på en kafé i Gamla Stan, var det en helt annen verden som åpnet seg. Da var Vendela 13 år.

– Jeg så nok eldre ut – selv om jeg ser på gamle bilder at jeg var bare et barn. Det å bli oppdaget sånn er jo helt utrolig, men jeg skjønte selvføl-gelig ikke hvor stort det var. Men jeg var jo for ung. Så vi holdt kontakten, og etter hvert fikk jeg begynne å jobbe litt. Og så syntes jeg jo at det var sinnssykt gøy! Jeg tenkte at det var noe jeg skulle holde på med en kort periode, men så ble det livet mitt.

Som 16-åring fikk hun lov til å dra. Til det eventyret som ventet i Paris, Milano, London – resten av verden.

– Det var jo litt skummelt. Jeg reiste helt alene og det fantes ikke mobiltelefoner. Jeg sto i telefonkiosker og ringte collect calls hjem for å snakke med mamma. Ikke hadde jeg Google Maps heller. Kun et kart fra agenten og en adresse jeg skulle møte opp på. Det var bare å lete seg fram på egen hånd, finne ut av t-banelinjer og gatenavn. Men oppveksten med mamma og mormor hadde gjort meg veldig selvstendig. Mamma var opptatt av at jeg skulle klare meg selv. Jeg tror i det hele tatt at det var en fordel å komme fra en skandinavisk bakgrunn i det miljøet der – med en rolig og solid oppvekst. Jeg tenker på det noen ganger, med mine egne døtre – jeg er nok mye mer beskyttende som mamma.

Pappa var aldri til stede i Vendelas barndom. Ikke fordi noen ville at det skulle være sånn – han visste bare ikke at hun fantes. De brevene som mamma Ingi sendte da hun kom hjem fra ferie i Tyrkia og oppdaget at hun var gravid, kom aldri frem til rette mottaker. Senere forsøk på å finne ham ga heller ingen resultater. Men med hjelp fra NRK ble Ahmet Özkal endelig funnet. Gjennom programmet Hva har du i bagasjen, Vendela i 2012 fikk seerne være med på et gripende første møte mellom far og datter. To nye brødre fikk hun også, og en storfamilie som tok imot henne med åpne armer. Ahmet var alvorlig syk og døde bare to år senere. Men den tyrkiske familien har kommet inn i Vendelas liv for godt.

– Vi er ekstremt glade i hverandre. Det ble enda mye bedre enn jeg hadde håpet – jeg var jo forberedt på det motsatte. Det gjorde noe med hele meg, jeg ble mye mer harmonisk. Jeg hadde faktisk aldri vært i Tyrkia før dette, men det å finne den fantastiske kulturen ga meg svar på alt jeg hadde lurt på. Nå har brødrene mine fått barn også. Den eldste datteren min er faktisk der akkurat nå, før hun starter på studier ved Kings College i London.

Å slippe sine egne døtre ut i verden er en ny fase av livet. Vendela håper hun har gitt Julia og Hannah noen av de samme verdiene hun selv fikk med seg hjemmefra.

– Jeg tror at både mitt og Olaf (Thommessen, pappa og politiker, journ.anm.) sitt engasjement har vært med på å forme dem. De har vært med meg mye på reise og opplevd mye som mange andre ikke har. Det er noe som kan gi styrke – samtidig som det ikke alltid er bare-bare å ha en mamma som alle kan lese om.

Skjønnhet har ingen alder

Når en tidligere supermodell fyller 50 år, og i tillegg blir sammen med mann som er yngre, blir det fort mye fokus på alder.

– Det er bare journalister som fokuserer på aldersforskjellen mellom meg og Petter, utbryter Vendela – og antyder igjen at spørsmålene går på repeat. At vi egentlig ikke ville snakke om de årene som skiller henne og Petter, men om aldersfokuset i samfunnet generelt – og for kvinner spesielt – kom ikke helt gjennom.

– Ingen av vennene våre har sagt et ord om det der. Jeg var sammen med en fyr som var 21 år eldre enn meg tidligere, da var det ingen som snakket om aldersforskjellene. Men når kvinnen er eldre enn mannen får det et enormt fokus. Se bare på Frankrikes president, sier hun – og refererer til alt som er sagt, skrevet og ment om Emmanuel Macrons 25 år eldre kone Brigitte.

Men med din erfaring fra skjønnhetsindustrien – hva tenker du om det presset kvinner har på seg for å holde seg unge?

Jo, det er ungt i den verdenen, men ikke så ungt heller. Det er mange som meg, som jobber som modell selv om vi blir eldre. Og kjøpesterke kvinner er ofte over 35 år. Selv har jeg aldri vært opptatt av sammenhengen mellom skjønnhet og alder. Jeg hadde en mormor som døde da hun var 102, og hun var alltid verdens vakreste menneske.

 

Vendela Kirsebom

 

Hva leser du?
Jeg leser veldig mye! Er akkurat ferdig med To søstre, en av de beste bøkene jeg har lest på lenge.

Beste film?
Jeg liker filmer som tar opp viktige tema. Som The Danish Girl, en film om transseksualitet, den gjorde veldig inntrykk på meg.

Beste TV-serie?
Farmen kjendis, må jeg si da. Og Vendela + Petter.

Favorittmusikk?
Jeg er veldig glad i klassisk musikk. Mozart! Og opera – La Traviata er en favoritt. Og så liker jeg «vanlig» musikk – som David Bowie.

Største kulturopplevelse?
La Traviata på Skäret i Sverige. Hit kommer internasjonale artister fra hele verden og synger og spiller på et lite nedlagt sagbruk.

Hva gjør du for å koble av?
Lager mat. Eller ligger og ser på alle morsomme Netflix-serier. Eller går på tur
i skogen med venninnen min.

Hvor henter du styrke?
Inni meg.

Hvilken egenskap skulle du ønske at du hadde?
Jeg skulle ønske at jeg var bedre i matte! Det er mange ting jeg skulle ønske jeg var god i.

Hvilken egenskap setter du mest pris på hos andre?
Raushet. Det er det jeg liker med Petter. Han er utrolig raus og god.

Fortell noe om deg selv som ingen skulle tro!
Jeg elsker whisky.