Vellykket pepperkakebakst

Trond Vardehaug Thuen elsker julen like mye som han elsker kaker. Denne lidenskapen forenes i skjønn harmoni i førjulstiden, og her deler han sin bestemors pepperkakeoppskrift fra 1949 – sammen med sine beste pepperkaketips.

FOTO: Vegar Herstrøm / BERRE

TEKST: Knut Guttorm Jermstad / BERRE


14. november 2019

Kryddersmaken på pepperkakene

Gamle pepperkakeoppskrifter inneholder gjerne mindre krydder enn mange bruker i dag. Ønsker du mer smak på pepperkakene, justerer du dette selv. Men den milde smaken appellerer gjerne mer til barn, og den harmonerer bedre med eventuelt godteri du pynter pepperkakene med.

Stekng av pepperkakehus

Lag delene til pepperkakehuset litt tykkere enn «vanlige» pepperkakefigurer, og sørg for at de er ordentlig tørrstekt for bedre holdbarhet. Stek dem gjerne to ganger daglig over tre dager: Dag 1: 200 °C i 6-8 minutter, dag 2 og 3: 160 °C i 6-8 minutter. Avkjøl helt mellom hver steking.

Montering av pepperkakehus

Fest delene til pepperkakehuset sammen med knappenåler, før du heller smeltet sukker mellom delene for å lime huset sammen. Og husk for all del å ta nålene ut igjen!

Pynting med melisglasur

Bland ut melis med eggehvite i stedet for vann. Da får du en stivere glasur som er enklere å pynte med, og den holder seg lenger.

Du finner alt du trenger til pepperkakebakingen hos Traktøren Kjøkkenutstyr på Byhaven.


Pepperkakedeig

Pepperkakedeig Foto:Vegar Herstrøm / BERRE

  • 3dl sirup
  • 60g smør
  • 60g smult
  • 0,5dl kremfløte
  • 600g hvetemel
  • 0,5ts kardemomme
  • 0,5ts ingefær
  • 1,5ts allehånde
  • 1ts bakepulver

Smelt sirup, smør og smult i en kasserolle.

Ta kjelen av platen og rør inn kremfløte.

Sikt i alt det tørre, og kna det hele sammen til en deig.

Pakk deigen godt inn i plast, og la den ligge i kjøleskapet over natten. Ta deigen ut av kjøleskapet en liten halvtime før du skal bruke den, slik at den blir litt mykere.

Kjevle ut deigen, og stikk ut figurer med former av eget ønske.

Stek pepperkakene midt i forvarmet ovn på 200 °C i 6-8 minutter.