Foto:Markus Nymo Foss  /BERRE

Vårens drikketips fra Hall og Helland

Fra franske bobler til kortreist øl – sesongen byr på mye godt i glasset.

TEKST: Lill Beate Mathisen / BERRE

FOTO: Markus Nymo Foss /BERRE


27. april 2020

Solen skinner, fuglene kvitrer og glassene fylles med perlende bobler og skummende øl. På Alma Mater og Gulating vet de nøyaktig hvilken drikke som passer akkurat nå, og deler her sine beste tips.

Visste du forresten at Alma Mater og Gulating med jevne mellomrom inviterer til ølsmaking med ost og spekemat? Følg de på Facebook, så går du ikke glipp av et eneste arrangement.

Elegant crémant

I takt med at solen titter frem, øker etterspørselen etter bobler hos Alma Mater.

– Forespørslene etter cava og prosecco flommer inn – men disse finner du ikke hos Alma Mater. I stedet lokker vi med et glass crémant, og våre gjester nikker og sier “ja, det høres godt ut!” forteller Mark Hall.

– Crémant høres sofistikert og innbydende ut. Om ordet “crémant” finnes på etiketten, kan man være sikker på at man får en fransk musserende vin med et visst kvalitetsnivå. Han sier at Vinmonopolet på Byhaven har et godt utvalg crémant, og kommer her med sine aller beste anbefalinger.

Ligier Crémant de Jura Blanc de Blancs Brut  kr 199,-

En spennende crémant fra de “trendy” Jura-fjellene. Denne har mye energi og oser av bobler. Stilen er til dels rustikk, og nettopp det er en del av sjarmen. 100 % chardonnay.

Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Brut kr 174,-

Denne tikker av på mange bokser: bobler, rosa, tørr, kvalitet og med en fornuftig pris. Denne er laget i en mer tilgjengelig stil, så den vil falle i smak for de fleste. 100 % pinot noir.

Delorme Terroir d’Exception Crémant de Bourgogne Brut 150 cl kr 439,90

Vårfest! En skinnende magnumflaske på bordet skaper stemning før man engang smaker på den. Maison Andre Delorme har et høyt renommé i Burgund for nettopp Crémant de Bourgogne. 15 % pinot noir og 85 % chardonnay.

 

Lokalt og leskende brygg

Også i Trøndelag produseres det leskende dråper av særdeles høy kvalitet. Tommy Holen Helland på Gulating oppfordrer alle til å drikke trøndersk i sommer, enten det gjelder øl eller alkoholfri drikke, som Gulating tilbyr i rikelig monn. Han legger ikke skjul på sin lidenskap for å kombinere øl med mat, men poengterer at disse typene også passer utmerket til å drikke alene – gjerne i solveggen.

Hogna Brygg 1332 Hogna Wit kr 54,90 pluss pant

Innen hveteøl har vi to stiler: tysk og belgisk. Førstnevnte er noe søtere, mens den belgiske er frisk og med litt ekstra krydder i form av koriander og appelsinskall. Jeg synes sistnevnte er best, og 1332 Wit er et godt og friskt øl. Velegnet til salater og skalldyr.

Røros Bryggeri Pils Out kr 34,90 pluss pant

En god pils i tjekkisk stil – denne kan minne om Pilsner Urquell. En leskende go-to beer, som det heter på godt norsk. Her får du litt mer sødme og smak. Det er også enkelt å ta med seg en sekser; prisen er innafor og du får mye value for pengene.

Klostergården Brown Ale kr 69,90

Ypperlig til rustikk, krydret grillmat som biff og pulled pork. Ølet har fine karamelltoner som passer fantastisk godt til smaksrike kjøttretter.

Rodebakk Bryggeri Saison kr 119,90 

En av de beste på markedet! Anvendelig og lettdrikkelig, og passer ypperlig til 17. mai-frokosten med eggerøre, laks, spekemat og sjømat. Og om vi skulle være utsolgt for denne, har vi andre typer saison som er minst like gode.

Bryggeriet Frøya Uttian Pale Ale kr 59,90 pluss pant

Et meget godt matøl, med bitterhet som renser ganen mellom hver munnfull. Vanligvis er bitre øl vanskelige å sette til mat, men nivået av sødme balanserer bitterheten her. Som saison er dette en fin allrounder; ølet funker like fint mot fete burgere, som til vegansk og vegetarisk.