Foto:Morten Warholm Haugen & Thea Hermansen

Urmaker i 85 år

1. april 1930 åpnet Johan Næss døra til sin urmakerforretning i Dronningens gate 40. 85 år etter er oldesønnen Ronny stolt over at fagkunnskap og håndverk fortsatt preger forretningen.

TEKST: Guro Kulset Merakerås

FOTO: Morten Warholm Haugen & Thea Hermansen


07. april 2015

– Den gangen min oldefar startet opp, fantes det urmakere «i haug og dung» i Trondheim. I dag er det tre rene urmakerforretninger igjen, altså butikker som bare selger ur, og som kan tilby service og reparasjon på det brede utvalget merker som vi selger, sier Ronny Næss.

Dagens innehaver begynte å stå i butikken sammen med sin farfar og sin far allerede i 12-årsalderen. – Den gang var veggene i butikken stappfulle av tikk-takk og ko-ko og pling-plong, minnes han. Det er mindre støy i dagens lokale. Nå er det glassmontre med armbåndsur som gjelder, og lydene i butikken kommer fra menneskene som er innom. Som den blide kunden som kommer inn for å kjøpe et ur til sin kjære.

– Jeg handlet hos faren hans, og jeg handler hos Ronny. Og har alltid vært fornøyd, sier hun. Fornøyd er også den eldre damen som kommer inn og får justert lengden på lenken til uret hun kjøpte i vinter. Og den unge mannen som vil se og prøve litt, og få råd om hvilken klokke som bør havne på ønskelisten til runddagen som nærmer seg.

Mekanisk mote

– Et ur er ikke bare en tidsviser. Det handler også om identitet, om mote og antrekk, om glede og velvære, sier Ronny, som mener at kunder som er mote- og kvalitetsbevisste i klesveien også er bevisste i klokkevalg. For å møte kravene fra kundene, selger Urmaker Næss både fashionmerker som Marc Jacobs, Michael Kors og Gant, og velrennomerte urmerker som Tag Heuer, Longines, Rado, Certina, Victorinox, Seiko, Tissot og Casio.

– Det er litt spennende å se at det mekaniske uret er i ferd med å feie batteriurene av banen. Og vi opplever at kundene er interessert i å betale det det koster å få noe unikt, spennende og spesielt. For du vet, det er et fantastisk komplisert, lite instrument vi går med på hånda. Kunnskapen om denne ingeniørkunsten og å få mekanikk på mikronivå til å fungere er noe av det som fasinerer meg med dette håndverket. En urmaker må alltid jobbe med lupe, forteller Ronny.

Et løfte om kompetanse

Urmaker Ronny Næss elsker jobben sin. Er stolt av håndverket og faget han representerer. Og han trives på Byhaven.

– Vi var faktisk den første butikken som flyttet inn her. Da Byhaven åpnet, hadde vi allerede hatt lokale i bygget, ut mot Nordre gate, i mange år. Flytteveien var kort, og jeg har aldri angret. Byhavens profil og identitet passer perfekt til min butikk.

Urmaker Næss er med i kjeden Protid, der hver urmaker eier sin butikk og sin andel av kjeden.  Det er viktig for Ronny å beholde sin selvstendighet, slik at han kan videreføre familiebutikken på sin egen måte.

– Det er et spesielt og sært yrke dette, og jeg tror de fleste som står i det er arvelig belastet. Jeg er stolt over at vi ivaretar faget på alle sett og vis. Vi blåser liv i gamle ur på verkstedet, yter service og ettersyn på bruksur og har stor kunnskap om produktene vi selger. Og jeg har faktisk laget ur. Når det står urmaker over inngangen her, er det ikke bare navnet på en butikk, men et løfte om kompetanse.