Foto:Randi Damstuen og Bjørn Vindvik

Turist på to hjul

Sykkelen er kanskje satt på vinterlagring, men hvorfor ikke bruke vintermånedene til å planlegge neste års sommerferie – på sykkel?

FOTO: Randi Damstuen og Bjørn Vindvik

TEKST: Randi Damstuen og Bjørn Vindvik


03. november 2016

Randi og Bjørn fra Trondheim har syklet verden rundt, og gir deg sine beste reisetips til et av favorittreisemålene, nemlig Pyreneene i Sør-Frankrike.


Lourdes som base

 Foto:Randi Damstuen og Bjørn Vindvik

Vi drar til Pyreneene med landeveissyklene i bilen. Dette er et av de mest spektakulære stedene i verden for sykling. Basen vår er Lourdes – noen velger seg nabobyen Argelès de Gazost. Lourdes er folksomt. Hit kommer alt fra pilegrimer og mennesker som søker helbredelse i den hellige vannkilden, til fotturister og utforsyklister som vil måle krefter i verdenscupløypa på Pic du Jer.

Vis i Google maps

Lourdes, Frankrike


Ut og spise i Lourdes

 Foto:Randi Damstuen og Bjørn Vindvik

Vi liker pizzaen vår sterk, med tynn bunn. En av de beste finner vi hos Da Marco i 47 rue de la Grotte. Restauranten er som Lourdes, folksom og vennlig (www.damarco.fr).

På et hjørne i samme gate ligger Restaurant Alexandra på adressen 3 rue du Fort. Her kan du spise ute under åpen himmel i en sjarmerende sidegate når sommerkveldene er varme. Restauranten serverer klassiske franske retter og har et godt vinkart. Foie gras og andeconfit eller grillet entrécote – i store porsjoner og til en fornuftig pris. Reserver bord på forhånd (+33 5 62 94 31 43).

Kvelden kan gjerne avsluttes med champagne i hotellbaren på ærverdige Hotel Moderne (21 avenue Bernadette Soubirous)

Vis i Google maps

Lourdes, Frankrike


Gavarnie (Lett tur)

 Foto:Randi Damstuen og Bjørn Vindvik

Dette er en utrolig flott vei å sykle. Slett ikke fryktelig bratt, og rett frem – med fin asfalt. For hver sving du runder ser du mer av Cirque de Gavernie – et fjellområde som står på UNESCOs verdensarvliste.

Cirque de Gavernie er ettertraktet. Arrangørene av Tour de France har ønsket å ta Touren dit, men verdensarven skjermes. Det settes opp utendørs teaterforestillinger i det overveldende, naturlige amfiet med 3300 meter høye fjell, men det er på nåde og under strengt oppsyn fra myndighetene. Vi velger å sykle opp og se inn i verdensarven fra oversiden.

Sykkelturen til Gavarnie kan du godt starte i Luz-Saint-Saveur. Det er 61,5 km tur-retur. Turen går lett oppover dalen til bebyggelsen i Gavarnie. Først derfra er det bratt. Vi skal forbi bilene, parkeringsvaktene og familiene på spasertur. Vi skal opp, over det lille ski-anlegget, til vi står ansikt til ansikt med de høye fjellveggene. På 2270 moh. snur vi syklene, slipper oss nedover og suser gjennom hårnålssvingene, sving etter sving, ned fjellsiden. 1539 høydemeter med ren kjøreglede.

Ta lunsjen nede i Cirque de Gavernie. Omelett, franske oster, skinke, fersk croissant eller iskrem – serveringsstedene ligger side om side.

GPS-spor:
https://connect.garmin.com/modern/activity/1283220553

Vis i Google maps

Cirque de Gavernie


Superbagnères via Col de Peyresourde (Litt hardere tur)

 Foto:Randi Damstuen og Bjørn Vindvik

Avajan er et bra startpunkt for denne turen, som begynner med 10 km og 655 høydemeter opp til toppen. Her kan du ta en kort stopp for å spise crêpes med sukker på, før du suser ned bakkene til Luchon.

Ned fra Col de Peyresourde er 1000 høydemeter fordelt på 15 kilometer. Det kan bli høy snitthastighet på de lange strekkene. Vis hensyn gjennom småbyene på veien ned, så kommer du deg helskinnet ned til Luchon. I hovedgaten her passer det å stoppe for litt påfyll, før den neste etappen går innover dalen og opp de 14 hårnålssvingene til Superbagnères. Superbagnères ligger på 1800 moh. Her er det flere steder som serverer lunsj med fantastisk utsikt til isbreer og fjell i alle himmelretninger.

Distansen Avajan – Col de Peyresorde – Luchon – Superbagneres tur-retur omfatter 2800 høydemeter og tre fin-fine klatreetapper.

GPS-spor:
https://connect.garmin.com/modern/activity/1285020435

Vis i Google maps

Avajan, Frankrike