Foto:Julie Malvik

Trønder i hovedstaden

Vi har samlet en gjeng kjente trøndere til å fortelle om sine favorittsteder, og gi dere en smak av Oslo. 

TEKST: Julie Malvik

FOTO: Julie Malvik


29. januar 2016

Innrammet av grønne skoger, åser og innsjøer finnes det muligheter for fotturer, ski og båtliv. Byen har allerede bemerket seg som en god rival når det vedkommer museer og gallerier i verdensklasse. Legger man til en miks av en blomstrende kafé-kultur, top-notch restauranter, utesteder med preg fra opera til rock, og blander det sammen med et voksende internasjonalt samfunn males det et kunstverk kalt Oslo, en av de aller raskest voksende byene i Europa som alle vil ha en bit av.

Jeg møter Håkon Gullvåg på Internasjonalen som ligger midt i smørøyet på Youngstorget. ”Jeg merker jeg savner østkanten av Oslo,” sier han. ”Det er fint miljø med et mer internasjonalt preg.” For 15 år siden flytta han herfra, og til hva han kaller ”Kunster Ghettoen” på Ekely.

”Det er mye bra med Oslo. Et av mine favoritt spisesteder er Cru som ligger på Majorstua.” Cru Vinbar og Kjøkken er kjent for et kjøkken hvor norske råvarer og kortreist mat står i fokus, i tillegg har stedet et gigantisk vinutvalg.

Oslo har sakte, men sikkert bemerket seg som en kunstby. ”Jeg liker å ta turen til Munchmuseets utstillinger, eller å se Ludvig Karstens malerier i Nasjonalgalleriet,” sier han.

Bare 2 minutter gåavstand fra Internasjonalen ligger baren HIMKOK. ”Dette stedet vil jeg gjerne vise deg, det er et helt nytt konsept i Oslo,” sier han. Inngangspartiet er diskret og ganske godt skjult i en sidegate, men når du kommer inn blir man møtt av en elegant cocktailbar og bartendere i hvite frakker. ”HIMKOK har sitt eget distilleri, og lager sin egen akevitt, gin og vodka,” sier han. Lenger inn i baren dyrker de også urter og planter i lysturbiner.

I etasjen over ligger Pels Pels, en barber-shop som samarbeider med HIMKOK. ”På fredag har jeg time her. Jeg skal kjøpe meg et glass hjemmelaget akevitt i baren her nede, og så kan jeg ta det med opp og sette meg i frisørstolen. Jeg må trimme skjegget litt før utstillingen på lørdag,” sier han.

Maleriene til Gullvåg henger i bankettsalen i Oslo Rådhus, og det er gratis inngang for alle.

Julestemning ved havna 

Med 150 reisedøgn, trives artist Carina Dahl best i hverdagen i Oslo, og mener byen byr på mange gode restauranter og et fint kulturliv. ”Jeg liker at det ikke langt mellom sentrum og naturen,” sier hun. ”Jeg er veldig glad i å løpe en tur rundt Sognsvann, eller stå på ski oppe ved Frognerseteren og Tryvann.”

”Jeg har nettopp flyttet til Tjuvholmen, så det blir fort at man nesten bare henger her nede. Det veldig fint å gå rundt her om man vil komme i julestemning siden det er så fint pyntet,” sier hun. ”Samtidig finnes det et utrolig godt tilbud av gode spisesteder, og husets indrefilet på Mr.Bay er magisk.”

”Samt sosiale kvelder er det lett å bedrive på ´Tjuvis´. Her kan jeg anbefale blant annet Latter, og vinbaren Verité.” På lørdager anbefaler hun å unne seg en godt frokost på The Thief.

Idyll på østkanten

”Hva er det som er så bra med Oslo?” Politiker Trond Giske bruker ikke lang tid på å tenke seg om når jeg stiller spørsmålet, ”en ting som er bra med Oslo er været. Det er definitivt mye sjeldnere regn og surt vær i Oslo hvis man sammenligner med Trøndelag.”

I vinter vil han fortsette budsjettbehandling i Stortinget, i tillegg til å reise for å holde foredrag om den nye debattboka ”La Læreren Være Lærer.” Et tips til julegave. Men, når han har tid til overs tar han gjerne turen til Mathallen ved Akerselva. En arena for unike smaksopplevelser med det beste av norsk og internasjonal mat, og et samlingspunkt for mattrender og god atmosfære. ”I desember bør man dra innom Mathallen og kjøpe kortreise spiselige julegaver,” sier han og legger til, – ”men man bør ta turen allerede i november, da er det cupfinalehelg, og da setter trønderne virkelig preg på byen.”

”Grünerløkka er favorittområdet. Et lite sted som heter Vespa er veldig koselig for kaffe,” sier han. Og legger til, ”Villa Paradiso har den beste pizzaen!”

Det er flere som trives på Løkka. I Oslos hippe og moderne østkantbydel finner du Ulf Risnes, fra bandet Tre Små Kinesere. Her setter han seg gjerne ned på en cafe eller vandrer langs gatehjørner med navn som minner han om hjem. ”Jeg liker meg selvfølgelig godt på Grünerløkka området, og der har de blant annet ordnet et gatesystem med navn som ”Nordre”, sier han.

Ved Bjørvika innerst i Oslofjorden, ligger Den Norske Operaen og speiler seg i hvit marmor. ”Jeg synes operaen er utrolig fin, der er det absolutt verdt å ta turen,” sier han.

Naturlige omgivelser

Fra Operaen kan man i det fjerne skimte et historisk landemerke, som bærer preg av mer enn et århundre med skirenn. Det kommer ikke som en overraskelse at idrettskongen Petter Northug liker seg best her, i høyden av Oslo. ”Jeg vil absolutt anbefale og ta turen til Holmenkollen,” sier han. ”Spesielt er 5 mila i World Cup som holdes der årets høydepunkt, for da er det topp stemning og god atmosfære.”

Oslo er en blomstrende og fremtidsrettet by, og for dem som er opptatt av kunst, mat og design er dette stedet å være.