Foto:Christina Tviberg Pettersen og Morten Warholm Haugen / BERRE

Høyrygg fra Færsk, porter fra Gulating Ølutsalg og olivenolje fra Olivenlunden 1830

Ta det med utafor!

Om du bestiger de høye tinder eller bare rusler ut på plattingen i tøflene, så spiller det egentlig ingen rolle. Maten smaker uansett bedre i det fri.

TEKST: Christina Tviberg Pettersen

FOTO: Christina Tviberg Pettersen og Morten Warholm Haugen / BERRE


12. september 2018

For meg er det ofte lett å bli overambisiøs når jeg skal spise mat i naturen. Grønt skal plukkes, fisk skal fanges, sopp skal sankes og sopp skal sjekkes – gjerne to og tre ganger. For ikke å glemme det viktigste: alt må selvfølgelig snæpsjættes.

Har man lyst, tid og tålmod er dette en kjempefin måte å gå tur og spise mat på. Et av mine aller beste måltider var grillet ferskvannsørret med dill og sitron, fisket og tilberedt i lyset av solnedgangen, på tampen av en lang fjelltur. Et godt måltid er, som vi vet, så mye mer enn bare maten.

Tilsvarende nedtur var det imidlertid å stå halvfrosset i fjæra, på ørtende timen, bålkjelen fylt med kraft og grønnsaker, og aldri aldri aldri, seriøst aldri få napp. Et godt måltid er, som vi også vet, ikke så mye uten selve maten.

Det må ikke være så komplisert. Å ta med maten ut i friskluft er ofte nok i seg selv. Som en slags hemmelig ingrediens om du vil. Du jukser ikke hvis du lager alt klart på forhånd, putter det i boks og nyter måltidet på plattingen, i parken, i fjæra eller, som vi gjorde til denne LØV-artikkelen, kjører bil opp i skogen.

Nå som høsten har inntatt Trøndelag med sin klare og friske luft, så trenger vi noe å varme oss på. Hva er vel da bedre enn en kraftig og god ølgryte? Og hvor passer det vel bedre å handle inn til ølgryte, enn hos Byhavens gastronomiske radarpar: Færsk og Gulating ølutsalg? Her får du ikke bare lokalt øl og råvarer i toppklasse, du får også gode råd med på kjøpet.


Ølgryte

Ølgryte Foto:Christina Tviberg Pettersen og Morten Warholm Haugen / BERRE

Ølgryte

 • 2 stk små løk
 • 2 stk hvitløksfedd
 • 200 g sopp
 • 20 g tyttebær (medbrakt eller ferskplukket)
 • 5 dl brown ale eller porter
 • 3 stk gulrøtter
 • 2 ss mel
 • 100 g sellerirot
 • 2 dl kjøttkraft
 • 300 g potet
 • 600 g høyrygg

Skjær løken i båter og del soppen i passe store biter. Skjær så selleriroten og gulrøttene i biter. Når du kutter opp grønnsakene må du tenke på at gryten skal koke lenge, så unngå finhakking.

Ta litt olje i en stor gryte som tåler å stå i stekeovnen og stek løken på medium varme til den er myk og gyllen. Tilsett hvitløken mot slutten.

Sett løken til side og stek så soppen i rikelig med smør, helst i samme gryte. Når soppen er gyllenbrun legger du den til side sammen med løken. Skjær kjøttet i biter på ca 4×4 centimeter, brun det raskt i oljen i gryten på høy varme. Dryss over mel og stek litt til. Hell over øl og kjøttkraft og tilsett gulrot, sellerirot, løk og sopp.

I en forvarmet ovn på 140 grader setter du inn hele gryten med lokk på. La det koke i to timer og tilsett potet. La det så koke i to timer til mens du tar deg en slurk av ølet.

Åpne ovnen og rør i gryten med jevne mellomrom. Om det er lite væske igjen tilsetter du bare ekstra kraft slik at det ikke koker tørt.

Som med de fleste retter har også denne gryten godt av et friskt innslag. Vi forsynte oss med tyttebær fra lyngen rett ved siden av der vi spiste. Selvplukket eller medbrakt spiller dog ingen rolle, det viktigste er tross alt å nyte middagen i det fri.