Foto:Louise Broberg

Stockholm i vårt hjerte

Louise er born and raised i Stockholm og har svirret rundt i disse gatene i nesten to tiår. Les hennes beste tips om steder man bare må besøke i Sveriges hovedstad.

TEKST: Louise Broberg

FOTO: Louise Broberg


09. september 2015

BIBLIOTEKSGATAN Hold hardt i pengeboka! Biblioteksgatan har gått fra å være en kjedelig gate i den fineste delen av rikmannsstrøket til å ha de hotteste butikene. & Other Stories, Sephora, Ralph Lauren, Byredo, Marc by Marc Jacobs, Stella McCartney.

SKEPPSHOLMEN Stockholm er oppbygd av øyer, hvor Skeppsholmen nok er den av øyene som har mest underholdning per kvadratmeter. Du kommer deg til denne lille øya fra Blasieholmen og her finner du blant annet Hotell Skeppsholmen, Moderna Museet, Af Chapman, Arkitektur- och designmuseet og Östasiatiska Museet.

SOLDATEN SVEJK Vent, sa du schnitzel og god tsjekkisk øl for en rimlig penge i Stockholm? Regn med meg! På denne perlen kan det være vanskelig å få bord. Men dra dit småsulten og ta en øl i baren mens du venter med de lokale stamgjestene så kanskje du får høre et og annet om at Stockholm var bedre før.

ELEFANTPOJKEN På Elefantpojken i Ringvägen 151 finner du avslappede mennesker, billig øl og utrolig god thaimat i et lekkert lokale. Slå deg ned og si “kyckling i rökig chiliolja med cashewnötter och en øl, tack”. Og glem ikke å bestille en stor porsjon.

LYDMAR Hotellbaren er innredet som rommet til en sofistikert brite. Her får du bra musikk, god stemning og herlig service. Man føler seg alltid så kontinental når man drikker Dry Martini i en skinnsofa. Om det blir for mange drinker så kan man leie et rom.

DELL’ATTORE Alle byer har en pizzeria som er den beste, og istedet for å lese betalte innlegg på TripAdvisor eller Yelp skal jeg spare deg litt tid: Dell’Attore i Skeppergatan 60 er Stockholms beste og fineste pizzeria. Vær så god!

STUREBADET På med badedrakten og hopp i det. Midt i fashionable Sturegallerian ligger en perle for sinnet. Her kobler man av ved bassenget, tar en manikyr/pedikyr eller en deilig og effektiv massasje, spiser frukt og drikker te. Du kommer ut som et nytt menneske!

K KARAOKE Regnestykket svensk + karaoke + edru går ikke opp, det forstår alle. Her leier man en bås billig og trykker på en ringeklokke. Så dukker en servitør magisk opp med en ølkanne samtidlig som man for full hals synger Bonnie Tyler med gode venner, og glemmer hvor dårlig man egentlig er til å synge.

VETEKATTEN Her stortrives både sladderkjerringer og pønkere. I dette gamle lokalet, med krinker og kroker kan man nesten gå seg vill! Vidunderlige bakverk som bakes tidlig på morgenen, hyggelig personale som kan alt om sine bakverk og sterk, god kaffe.

VASAMUSEET Første som slår deg er lukten – og at det er så mørkt! Her bevares en pinlig affære som har blitt en av de største turistattraksjonene i Norden. Skipet Vasa ble bygd – en konge sa “det är för litet!” – skipet ble større og for høyt til at man kunne seile mer enn 100 meter innen det kantret og sank ned til bunnen. Flaks for oss, for nå kan vi fnise av det på Vasamuseet!

GAMLA STAN PÅ NATTEN På dagene er gatene i Gamla Stan fulle av briter og tyskere, men hva skjer her om natten? Den noe spøkelseaktige stemningen i denne urgamle delen av Stockholm forsterkes når mørket faller og turistene har gått til hotellene sine. Hva var det der som smøg seg forbi i sideblikket?

SKANSEN Stockholms stolthet i følge meg. Her lærer du om Sveriges historie, ser på gamle hus, klapper en elg og spiser vaffler med rømme. Skansen, ble innviet i 1891, er unikt av sitt slag og alle skandinaver bør ta seg en tur hit.

TELLUS BIO (KINO) Ta tunnelbanen to stasjoner fra kule Hornstull og du kommer til enda kulere Midsommarkransen. Her bor mediafolket i sine små leiligheter med originalkjøkken fra 50-tallet blant trivelige restauranter og ærverdige Tellus Bio. Denne lille, koselige kinoen er drevet av en frivillig kulturforening som sloss for høykvalitets filmer. Fyll på med litt kultur!