Stjernedryss over festmaten

I februar ble det klart: Heidi Bjerkan og Credo Restaurant beholder plassen sin på Michelins stjernehimmel. Her frister hun med sin fløyelsmyke eggerøre, som garantert blir en hit for store og små!

I februar ble det klart: Heidi Bjerkan og Credo Restaurant beholder plassen sin på Michelins stjernehimmel. Her frister hun med sin fløyelsmyke eggerøre, som garantert blir en hit for store og små!

Heidi Bjerkan er kokk og kjøkkensjef ved mat-triangelen Credo Restaurant, Jossa mat og drikke og Finnes Kafé på Lilleby. Her har hun gjort god mat og sosialt samvær til sitt levebrød – en velsmakende kombinasjon savnet av de fleste denne våren.

Gjør det enkelt

I år må vi nok se langt etter den tradisjonelle frokosten, lunsjen og middagen på nasjonaldagen. Men sosial distansering trenger ikke utelukke god mat, og stjernekokken har følgende tips til maifesten i hjemmet:

– Man må lage mat som man synes er god og enkel, så man ikke står og jobber for mye med maten. Det er jo det som er så kult med eggerøre: Man kan legge opp det andre på forhånd, og så lager man nylaget eggerøre, så er det jo et festmåltid.

Vårens spiskammer

For Heidi er våren intet mindre enn et eldorado, og selv klør hun i fingrene etter å få tak i vårens råvarer.

– Alt det som spirer nå er tingen. Nå har vi hatt noen måneder med fisk og skalldyr, men nå begynner det å bli litt på hell, i alle fall med den beste sjømaten. Men det grønne som gror frem, er det som er mest gøy å holde på med nå.

Hva er vel da bedre enn å bruke det vi finner i vårt eget nærområde? For mange av oss, kan hagen nemlig være et skattekammer allerede om våren.

– Vi har jo rabarbra og skvallerkål, det kommer først. Sånne ting som kommer frem er jo fantastisk bra. Får du den tidlige skvallerkålen, er den kjempegod å legge oppå eggerøre eller i omelett for eksempel. Nesle er også kjempegodt til det. Ellers kommer det mange små vekster som kan brukes i salater, frister hun.

Mat fra bakgården

Er det noen som heier på råvarer fra vår egen bakgård, så er det Heidi. Med Credo har hun gjort karriere av å servere kortreiste delikatesser, laget med råvarer fra regionen. Og for Heidi, er det ingen tvil om hvorfor dette er viktig.

– Det er for å ta vare på de råvarene vi har rundt oss. På Credo kjøper vi jo ting fra andre deler av verden også, olivenolje for eksempel. Kaffe kjøper vi, og te kjøper vi. Men vi kan ikke kjøpe ting fra hele verden hele tiden. Vi må være flinkere til å dyrke selv, og flinkere til å sette pris på de som gjør den jobben også. Det er det viktigste for min del.

 

 

Eggerøre (4 porsjoner)

4-6 egg

4 ss kaldt smør

Litt salt og pepper

1 ss smør (til steking)

 

Slik gjør du det

Knekk eggene i en bolle, og visp dem lett sammen med en gaffel. Smelt smør i en stekepanne på middels varme, og hell i eggeblandingen. Rør forsiktig med en slikkepott til eggerøren begynner å stivne, og trekk den bort fra varmen før den er helt stiv. Rør inn kaldt smør og smak til med salt og pepper. Server med godt brød – og gjerne litt mer smør.

Serveringsforslag  

Selv liker Credo-sjefen rene smaker. Hun krydrer derfor kun med salt og pepper, og bruker få ingredienser i eggerøren. Da er gode råvarer alfa omega, og stjernekokken sverger til godt smør og ekstra gode, økologiske gårdsegg.

Eggerøren passer perfekt til både frokost og lunsj, og gjør seg ypperlig som forrett. Server med spekemat, røkt fisk, høvlede trøfler eller kråkebollerogn for en ekstra luksuriøs variant.