Foto:Morten Warholm Haugen

Smaken av Trondheim

En teskje honning fra Byhavens tak inneholder en bies livsverk og nektar fra flere tusen av midtbyens blomster.

TEKST: Anna Lian

FOTO: Morten Warholm Haugen


26. september 2014

– Biene har jobbet hardt og lagt ned et helt liv i hver skje.  Jeg synes det er fint å tenke på når jeg spiser honningen, så nytes den kanskje litt ekstra, smiler birøkter Sigrid Bakken Døsvik, etter at hun har høstet honningen som tusenvis av bier har produsert i kubene på taket av Byhaven.

Hun forteller at en bie produserer fra en halv til én teskje honning i løpet av et liv, og for å få til det må den besøke mange tusen blomster. Det betyr at de fleste hager, terrasser og bakgårder i midtbyen har hatt besøk av Byhavens utsendte i løpet av sommeren. Den innsatsen kommer også økosystemet til gode fordi biene da frakter pollenkorn fra en blomst til en annen, noe som er helt nødvendig for at planter skal kunne utvikle frø og formere seg.

– Etter å ha høstet sommerens honning sitter vi igjen med nær 50 kilo honning fra de to kubene på taket her, så biene har jobbet ordentlig hardt, sier birøkteren.

Mild og smaksrik

Smaken kan variere fra år til år og blir blant annet påvirket av blomstringstid og værforhold. Årets sommer, med mye godvær, har gitt gode forhold der biene har kunnet fly på jakt etter pollen nesten hver eneste dag.

– I år ser det ut til at vi får en veldig lys honning som er mild og smaksrik. Fargen kan tyde på at det er mye bringebær eller lind i den, men det er vanskelig å si. Jeg skulle gjerne spurt biene hvor de har vært, smiler hun.  Selve høstingen gikk veldig greit, uten et eneste stikk, men med litt dårlig samvittighet fra birøkteren.

– De tror jo at vi tar vintermaten fra dem, så det er naturlig at de prøver å forsvare seg. Men det er en lite aggressiv bietype så det går ganske rolig for seg, altså, sier Sigrid, som forsikrer om at biene får godt med mat gjennom vinteren også.

Tørker honningen selv

Med forsiktige bevegelser blir de om lag 20 tavlene med honning kostet fri for bier før de tas de med til der de skal slynges.  Honningen ligger da i celler av voks som biene har bygget selv. Der tørker de honningen til den har under 20 % vanninnhold ved å vifte med vingene og holde den varm. Når den er ferdig dekker biene den med et vokslag så den holder seg godt.

– Når vi har tatt tavlene ut av kuben tar vi av vokslaget som dekker cellene og setter de ned i en slynge som sentrifugerer ut all honningen. Det er en klissete prosess, men varm og fersk honning har masse smak og er veldig god, forteller Sigrid.

Mange gode egenskaper

Honningen er å få kjøpt på utvalgte butikker på Byhaven, og Sigrid kommer med noen gode råd til den som vil få maksimalt ut av godsakene.

– Honning har mange gode egenskaper og den er en naturlig bakteriedreper som brukes både mot forkjølelse og til å ha på sår for eksempel. Men skal den ha en helseeffekt bør den ikke varmes opp over 40 grader. Derfor funker den bedre om du smører den på brødskiva enn om du har den i teen, sier hun.