Berit Nordstrand for Byhaven Foto:Morten Warholm Haugen / BERRE

Lege og matmisjonær Berit Nordstrand blant matblomster hos Vikhammer andelsgård

Slik får du god energi

Lege og foredragsholder Berit Nordstrand er kjent for sitt lidenskapelige engasjement for kosthold og helse. Her deler hun sine beste råd til hvordan vi bør gå høstmørket i møte.

TEKST: Nina Vennevold / BERRE

FOTO: Morten Warholm Haugen / BERRE


13. september 2018

Sommer går mot høst. Hva gleder du deg mest til på denne tiden av året?

– Jeg er kjempeglad i høsten og det er masse jeg gleder meg til. Det blir travelt, med mye reising, tv-innspilling, foredrag og boklansering, men jeg gleder meg også til å nyte den friske luften, de f lotte fargene, været og naturen. Høsten er en kjempefin tid til å komme seg ut på tur, så det håper jeg folk har livskraft og overskudd til.

Hva slags høstmat ser du frem til å sette på bordet?

– Det er flere ting jeg gleder meg til, og mye av det kommer nok på bloggen. I år planlegger jeg å forlenge grillsesongen litt, og på den måten forlenge sommerfølelsen også – i alle fall i hodet. Jeg er veldig glad i sjømat, og på høsten og vinteren er det på sitt beste, så jeg skal i alle fall dampe blåskjell på grillen. Jeg skal også lage langkokt kjøtt på indirekte varme. Grytemat er veldig lettvint mat, men det er det mange som glemmer. Det lager jo seg sjøl. Du kan til og med lage fårikål på grillen, så slipper du kållukta inne i huset. Grytebrød er noe jeg lager hele året, men det skal jeg også prøve på grillen i høst.

Jeg gleder meg også til de tradisjonelle høstrettene, som ertesuppe med svineknoke, samt fårikål og lammefrikase. Jeg elsker slike retter som gir næringsrik beinkraft. Det er masse gode byggeklosser i beinkraft, og kraftkoking er mye mer lettvint enn man tror. Rekeskall er også kjempegodt og bra som kraft. Når du har kost deg med reker og hvitvin en sommerdag, kan du bare putte rekeskallet i en pose og kaste det i fryseren. Og så tar du det frem når du skal lage fiskesuppe om høsten eller vinteren.

Det er mange som gruer seg til høstmørket og kulden kommer. Hvordan holder du energien på topp og høstforkjølelsen unna?

Vi er travle mennesker, så jeg er opptatt av å finne smarte løsninger. Altså små kostholdsendringer som gir stor og god effekt på helsen og overskuddet. Om høsten er det mange som sliter med betennelser, lite energi, dårlig nattesøvn og stadige forkjølelser, og det skjønner jeg er tøft. Da går man fort inn i en vond og negativ spiral, der mangel på overskudd gir lite aktivitet. Da sniker det seg raskt noen ekstra kilo på også. Derfor bør du lage mat som styrker de gode tarmbakteriene dine. Det bidra til både mer overskudd, et styrket immunforsvar og en friskere høst.

Kan du trekke frem tre konkrete råd?

Levende mat. Begynne med å spise mer levende mat. Altså mat med gode bakterier, mat med melkesyrebakterier. Disse spiller på lag med tarmbakteriene dine, og bidrar til mer overskudd og energi, og mye bedre motstandskraft mot alt av virus og bakterier. Surmelk, gresk yoghurt og yoghurt naturell har masse gode melkesyrebakterier. En del modne spekeskinker og moden, upasteurisert ost har også det. Gå til en ostedisk i byen og spør – gjerne etter en lokal variant. Vi har flere gode osteprodusenter i Trøndelag. Fermenterte produkter er også supert, som kombucha og kimchi. Du kan kjøpe det på butikken eller fermentere ting selv. Det er enklere og mye mindre tidkrevende enn du tror. Og husk at du kontinuerlig må berike mangfoldet av tarmbakterier. De overlever kun i få døgn og har du ikke nok av dem, får du luft i magen når du kjører på med fiber. Det bringer meg over på steg to.

Fråtse i fargerike grønnsaker

Det fleste vet at det er viktig å få i seg fiber, og det finner du bare i plantebasert mat. Det holder ikke å spise brød med kli. Kroppen trenger massevis av fargerike fiber og antioksidanter. Rotgrønnsaker er en super kilde, og er i sesong nå utover høsten. Kjør på med rødbeter, pastinakk, gulrøtter og kålrot. Sikre deg også grønnsaker i korsblomstfamilien, som brokkoli, grønnkål, rosenkål, blomkål, asparges og alle mulige neper. Og du trenger ikke bare bruke grønnsakene som kjedelige tilbehør. Et godt tips er å google etter noen gode veganske retter, altså rene grønnsaksretter. Noen av de mest fantastiske matopplevelsene jeg har hatt, har vært veganske retter. Veganere er kjempeflinke til å lage spennende retter med massevis av krydder og smak.

Det er utrolig viktig at vi spiser mat som styrker de gode bakteriene i magen og tarmen, slik at de programmerer og bygger opp immunforsvaret. Det foregår en krig nede i tarmen mellom gode og dårlige bakterier, og det er viktig at de gode vinner. Steg tre er derfor å kutte ned på hvite, raffinerte kalorier, som hvitt sukker, brødmat av siktet moderne hvete, lys pasta og hvit ris.

Kutt raske karbohydrater

Det er viktig å redusere inntaket av raske sukkerarter og stivelse. De dårlige bakteriene i magen styrkes nemlig av hvite, raffinerte kalorier, og kan gi urolig mage og luft, betennelser, dårlig energi, svingende humør og dårlig konsentrasjon. De gode tarmbakteriene derimot, programmerer hjernen, og påvirker energiproduksjonen i hver eneste celle i kroppen. De påvirker også opptaket av næring i kroppen, leverens avgiftning og nydanningen av hjerneceller.

De gode tarmbakterien elsker kakao så en god sjokolade kan du spise litt av hver dag. Men du må kjøpe en med kokosblomstsukker, og ikke raffinert hvitt sukker. Raffinert sukker (strøsukker) er strippet for næring, mens naturlig søtsmak fra bær, daddel, kokos, bananer, honning og lønnesirup har flere nyttige byggeklosser. En spiseskje kokosblomstsukker eller 1-2 ts rå honning er nok. Selv naturens, uraffinerte sødme tolereres bare i små mengder. Du kan også kose deg med bær, fruktbiter og smoothies.

 


Berit Nordstrands kakao med chilli

Berit Nordstrands kakao med chilli gir god energi Foto:Morten Warholm Haugen / BERRE

Om høsten er det mange som gleder seg til å krype under et teppe, med en god bok og noe godt i glasset. Her er en av Berits favoritter. Denne kakaoen har mange gode smaker og byggeklosser fra mandel, havre, kakao, vanilje og krydder.

  • 2dl MYLK havre og mandel (eller annen plantemelk)
  • 3 ss kakaopulver
  • 1/2 - 1 ss kokossirup / lønnesirup
  • 1/4 ts havsalt
  • 1/4 ts chilipulver
  • 1/4 ts kayennepepper
  • 1 stk myk daddel (uten stein)

Ha alle ingrediensene i en foodprosessor eller blender og kjør på full hastighet i ca. 2 minutter, eller til passe konsistens. Smak til med krydder.

Kakaoen blir lunken mens maskinen kjører, og den er god både som lunken og kald.

Om du ønsker varm kakao kan du varme den forsiktig opp til ca. 45 grader. Temperaturen bør ikke overstige 70 grader. Da mister du mye smak og plantestoffer.