Andrea Hegdahl Tiltnes for LØV -et blad fra Byhaven Foto:Vegar Herstrøm / BERRE

Andrea Hegdahl Tiltnes er ekspert på å unngå unødig matsvinn

Slik blir du en matredder

Alle kan bli en matredder, mener Andrea Hegdahl Tiltnes, som prøver å redde verden “litt”.

FOTO: Vegar Herstrøm / BERRE

TEKST: Veronika Søum


04. oktober 2019

Å ta små grep som er godt for miljøet og lommeboka, er noe alle får til. Andrea Hegdahl Tiltnes er opptatt av at alle kan gjøre en forskjell. På Instagram-kontoen “Andrea redder verden litt” poster hun gode råd og tips om alt fra restemat til bruktkjøp og bærekraftige valg. Det hele starta med en samtale på jobben i lunsjen for tre år siden, om tv-serien “Live redder verden. Litt” på NRK.

– Vi snakka om at mye bare handler om dårlige vaner. Jeg bestemte meg for å begynne å ta tak i det, bare med en ting om gangen og tenkte at jeg kom til å inspirert til å gjøre mer underveis. Det med å lage konto på Instagram var impulsivt. Jeg var redd for at jeg skulle bli assosiert med en freaka miljøforkjemper, men tida var mer moden enn jeg frykta og jeg fikk mange følgere og masse tilbakemeldinger fra starten av, forteller Andrea.

Vaskepose til grønnsakene

Tre år seinere har hun over 2400 følgere, og har stadig funnet flere måter å redde verden litt på. Tanken er å vise hva en helt vanlig person kan gjøre av miljøvennlige valg.

Det første kaffeelskeren Andrea begynte med, var å droppe take away-kopper når hun kjøpte kaffe. I 2016 var det å ha med seg egen kaffekopp fortsatt et sjeldent syn.

– Jeg syntes det var flaut å ta med koppen på 7-Eleven og kaffebarer. Men det gikk veldig fort fra å være rart, til at jeg nå synes det er vanskelig å ta take away-kopp hvis jeg glemmer min egen. Da tar jeg i hvert fall ikke lokk, forklarer hun. Noe av det andre Andrea starta med, var å ha med eget nett når hun skulle kjøpe frukt og grønnsaker på butikken.

– Jeg fikk tips om at man kan bruke vaskeposer til undertøy når man kjøper frukt og grønt. Det var også veldig rart på den tida å ha med egne poser, og mange glodde på meg. I kassa måtte de dobbeltsjekke hva som var oppi posene, forteller hun.

Kun enslige bananer

På Instagram viser Andrea hvordan hun forvandler grøtrester til lapper, at hun plukker søppel på vei til bussen, bruker plastbokser istedenfor plastfolie til oppbevaring av mat, og om bruktkupp hun kommer over.

– Jeg legger også ut hvis det skjærer seg, for eksempel når jeg glemmer koppen min eller må ta fly. De færreste av oss får til å gjøre alt perfekt, utdyper hun. Noe av det aller enkleste man kan begynne med, er å kjøpe single bananer på butikken.

– Det er enormt mange bananer som kastes. Folk brekker av istedenfor å ta de single, selv om de bare skal ha en. Når de er single, modnes de fortere. Det utgjør et kjempestort matsvinn. Jeg kjøper utelukkende single bananer, og jeg ser hvor glade de i kassa blir når jeg kommer med dem. De veit hvor stort svinnet er, sier Andrea. Blir det for mange bananer, har Andrea flere gode råd til hva man kan gjøre med dem.

– Man kan lage bananbrød og bananlapper. Godt modne bananer kan man dele opp og legge i fryseren til smoothie, råder hun.

Egen hylle til utgått mat

Å eksperimentere med restemat og ting man allerede har i kjøleskapet, er noe Andrea har blitt god på. Restene av en torskemiddag kan med litt hvit saus og ekstra pasta bli en lekker form i ovnen dagen etter, mens ei brødskive, tre kjøttboller og to tomater er populært i barnas matbokser. Grønnsaksrester stekt i smør er godt som tilbehør, mens slappe grønnsaker fra kjøleskapet ofte får tilbake spensten hvis de legges i iskaldt vann.

Et annet godt tips er å ha ei hylle i kjøleskapet med mat som må spises snart. Da unngår man å finne råtne rester innerst i kjøleskapet.

– Se hva du har, og ta utgangspunktet i det når du skal lage mat. Bli en matredder, oppfordrer Andrea.

Hun har selv to små barn, og prater mye med dem om å ikke kaste mat. Tallerkenrester kan fort bli en småbarnsfamilies største utfordring når det gjelder mengder av mat som havner i søpla.

– Ikke ta så mye på av gangen, det er bedre å forsyne seg flere ganger, tipser Andrea.

Endringsmuligheter

Sakte, men sikkert har Andrea og familien endra vanene sine. I dag synes hun ikke lenger det er ekkelt å ta frokostgrøten fra tallerkenen og bruke den til lapper til kvelds. Gjennom tilbakemeldingene på Instagram og kontoer hun selv følger, blir hun inspirert og utvikler seg gradvis til å ta enda flere miljøbevisste valg.

Å være perfekt er ikke poenget, men Andrea er veldig opptatt av at alle kan gjøre en forskjell. Forbrukere har makt, og når flere velger miljøvennlige alternativer, er det lettere for politikere og næringsliv å legge til rette for det, mener hun. – Jeg synes det er viktig å være inspirerende, ikke dømmende. Det er bare bra at folk blir inspirert til å gjøre ting annerledes. Jeg går ikke med på at mine valg ikke betyr noe. Den ene take away-koppen er liten, men jo flere som gjør det, dess større betydning får den. Vi har forbrukermakt, og jeg ser at butikker og næringsliv har endra fokus fordi folk tydelig viser hva de mener og vil ha endringer. Med den stemningen i befolkningen tør politikere og næringsliv også å ta miljøvennlige grep.

Andreas matreddetips

 1. Kjøp single bananer.
 2. Ta med restemat i matpakken.
 3. Prøv å ikke lage for mye mat.
 4. Bruk “nedsatt pga. dato”-hylla i butikken.
 5. Lag ei hylle i kjøleskapet for mat som må spises raskt.
 6. Lag krutonger eller brødsmulerasp av tørt brød.
 7. Bruk sansene og bli kvitt datoskrekken. Veldig mye mat er god lenge etter “best før”.
 8. Last ned matredderappen “Too Good to go” og redd masse digg til en billig penge.
 9. Unngå at kjøleskapet på jobb blir en matkirkegård ved at alle har sitt i sin egen boks.
 10. Slapp frukt og grønnsaker er topp i smoothie, bakst, gryter og sauser.
 11. Arranger restefest hvor alle tar med en rett laget av restemat.

 

Følg Andrea på @andrea_redder_verden_litt