Foto:Morten Warholm Haugen / BERRE

Ostesmørbrød på tur

- Kloke mennesker vil ha det til at det ikke er destinasjonen, men selve turen som er målet. Det er sikkert mye sant i det, men for meg er det hverken fjelltoppen eller veien opp dit som er høydepunktet. Det er turmaten!

TEKST: Christina Tviberg Pettersen

FOTO: Morten Warholm Haugen / BERRE


18. april 2017

Mat er godt! Et mer innlysende utsagn skal du selvfølgelig lete lenge etter, men mat smaker sjelden så innmari godt som når man er ute på tur. Som når man med slitne ben og røde kinn kan sette seg ned i naturen og nyte en velfortjent belønning. Om man foretrekker fersk makrell som grilles i fjæresteinene, kantareller som smørstekes over primusen eller havregrøt som toppes med nyplukkede blåbær – rett fra lyngen, så smaker det unektelig ekstra deilig ute i det fri.

Selv glemmer jeg aldri barndomsgleden over grillpølser og lukten av bål. En glede jeg helt sikkert deler med mange. Det er i grunn rart hvor romantiske minner man kan ha av svartsvidde pølser, våte fyrstikker, stressede foreldre og røyk som – uansett vindretning – finner veien inn i øynene. Kanskje er det urmennesket i oss som husker tilbake til en enklere tid? En tid med svartsvidd mammut, våte flintsteiner og stressede foreldre.

Ikke sant å si hvilken tid som er enklest, men et enkelt matprinsipp er uansett det samme i dag som for tusener av år siden: Det trenger ikke å være avansert, så lenge det smaker godt! Og hva er vel enklere – eller deiligere – enn ostesmørbrød? Smak bare på det: «Ostesmørbrød. Oste-smør-brød.» Fett og karbohydrater, to bestevenner i skjønn forening. Et perfekt påfyll for sultne turgåere, eller for matglade som bare vil nyte god mat ute i det fri.

Det som er så fint med ostesmørbrød er at alle liker det. Variantene er tross alt utallige. De fleste av oss kjenner til den norske klassikeren med ketsjup, skinke og en mild hvitost – innpakket i aluminiumsfolie. I likhet med svartsvidde grillpølser har også denne sin sjarm, men med få enkle grep kan ostesmørbrødet løftes til nye høyder. Her kreves hverken mange ingredienser eller avansert utstyr – kun gode råvarer som gjør all jobben for deg. En smaksrik ost kan være alt som skal til. Det eneste du trenger å passe på, er at du putter nok av det mellom to skiver brød – og pakker sekken. Når alle forberedelsene er gjort på forhånd, og du (endelig) har funnet den perfekte rasteplassen, slipper både store og små turgåere å vente i evigheter.

 

Ostesmørbrød på tur
Ostesmørbrød er en sikker vinner blant både store og små turgåere.

 

Til selve grillingen skal du her få et gulltips fra meg: En knasende skorpe og overlegen smak får du av jevn varme og generøse mengder smør. Derfor er en turpanne, eller som i dette tilfellet, et pizzastål det perfekte verktøy. Fordelen med pizzastålet er at det blir fort varmt og overfører varmen godt, for så å bli fort kaldt igjen når du skal pakke sammen. Ulempen er at det veier en del, men her er nok et gulltips fra meg: Legg det i sekken til turkameraten din når vedkommende ikke ser på.

 

Pizzastål på tur
Pass på at pizzastålet ligger vannrett – så ingen dyrebare smørdråper unnslipper.

 

Pass på at pizzastålet ligger vannrett over bålet. Dette er sikkert lurt med tanke på sikkerhet og blablabla, men det er først og fremst viktig fordi du ikke vil at en eneste smørdråpe skal unnslippe. Hva oppskrifter angår, så er det kun fantasien din som setter grenser. Tenk utenfor (mat)boksen! Noe av det beste jeg vet er mat som greier kunststykket å være både gourmet og ujålete på samme tid, og her scorer ostesmørbrød høyt.

 

 

Ostesmørbrød på tur

 

Her får du fire oppskrifter som hjelper deg på vei, og som garantert gjør deg til en populær turkompis.

 

 


COMTÉ OG PESTO

 Foto:Morten Warholm Haugen / BERRE

 • Brød
 • Smør
 • Pesto
 • Soltørkede tomater
 • Comté

Legg to skiver brød på fjøla og smør rikelig med pesto på begge skivene. Ikke vær beskjeden! Dekk den ene skiven med soltørkede tomater og avslutt med en tykk skive comté. Plasser den andre skiven over. Prego og voila! To av verdens aller beste matnasjoner smeltet sammen.


KOKT SKINKE OG OST

 Foto:Morten Warholm Haugen / BERRE

 • Brød
 • Smør
 • Tomme de Savoie
 • Jambon de Paris

Kokt skinke kan kanskje virke litt kjedelig, men her har du et prakteksempel på hvordan valg av gode råvarer kan gi nytt liv til en gammel traver.


BLÅMUGGOST OG PÆRE

 Foto:Morten Warholm Haugen / BERRE

 • Brød
 • Smør
 • Fourme d'Ambert
 • Pære

Ta en god klatt smør og fordel utover begge skivene. Dekk den ene brødskiven med en tykk og god skive blåmuggost, legg i pæreskiver og plassér den andre skiven over. Hva slags blåmuggost du velger kommer an på hvor sterk smak du liker, men når blåmuggost varmes opp vil den framstå en god del søtere – så ta gjerne en med litt kraftig smak.


FIKEN OG BANAN

 Foto:Morten Warholm Haugen / BERRE

 • Brød
 • Fikensyltetøy
 • Banan

Legg opp to skiver og ta en god skje (eller tre) med fikensyltetøy på den ene skiven. Skjær opp rikelig med banan og dekk syltetøyet. Legg den andre skiven over. En perfekt variant til søtmonser og laktoseintolerante.