Foto:Mikkel Walle / BERRE

Kula som tar deg med ut i verdensrommet

Det ser ut som noe fra Star Wars har landet i bakgården på Vitensenteret. Ei enorm metallkledd kule.

FOTO: Mikkel Walle / BERRE

TEKST: Guro Kulset Merakerås


11. september 2017

Kula har selvsagt ikke kommet fra verdensrom-met, men kan på en måte ta deg med dit. I august åpnet Norges første 3D-planetarium. Det er nemlig dét denne kula er. Innvendig dekker et lerret tak og vegger – hele veien rundt. Da får vi det som på godt norsk kalles en fulldome kino. Ja, for det er en slags kino. Ikke en for ren underholdning, men for underholdende vitenskapsformidling.

ET GAMMELDAGS PLANETARIUM er en mekanisk modell av planetsystemet. Et mod-erne planetarium bruker projeksjonsapparater som viser bilder på en hvelving over tilskuerne. Byens nye planetarium derimot, det gjør mye mer. Det lar deg dra rundt i en 3D-modell av verdensrommet, laget på bakgrunn av NASAs data om de ulike himmellegemene. Når du setter 3D-brillene på din nese, blir det hele en mektig opplevelse. Lyst til å se nærmere på månen? Vel, la oss gå helt inntil. Nysgjerrig på hvordan den ser ut på baksiden? La oss gå rundt.

– Vi kan reise hvor som helst, og ikke bare ut i rommet. I undervisningssammenheng kan vi for eksempel reise inn i kroppen for å se på organer, eller under vann for å se på livet der, sier Maja Lindseth, og ber oss vippe stolen tilbake for å nyte opplevelsen.

VITENSENTERET HAR JOBBET med planer om et nytt planetarium i 13 år. De to siste årene har arbeidet skutt fart, og med god støtte fra både offentlige og private partnere, ble det vei i vellinga fra nyttår 2017. Målet var å være et tilbud til publikum under Starmus, men forsinkelser i leveransen fra Tyskland førte til at det ble åpning til skolestart. Skoleelever er en selvsagt brukergruppe av planetariet, men Vitensenteret håper å trekke også ungdommer og voksent publikum med sin nye attraksjon.  Under åpningshelga myldret begeistrede gjester i og rundt planetariet. De fikk se og høre mye.

– LYDANLEGGET HAR 36 separate lydkana-ler, og det finnes bare syv-åtte slike anlegg i verden, forteller Maja, mens planetarieformid-leren fyrer opp et oppvarmingsprogram som først gir oss følelsen av å stå midt i en bisverm, for siden å bli overrasket av tordenvær. Lyden er en opplevelse i seg selv, og bidrar selvsagt kraftig til sanseinntrykk utenom det vanlige. Du får lyst til å feie bort bien som flyr like ved øret ditt. Akkurat som du litt senere er fristet til å gripe etter objekter som flyr rett foran deg i filmen «The man from the 9 Dimentions.» Ikke egentlig interessert i vitenskapsteori og dimensjoner eller elementærpartikler, sier du? Du vil uansett nyte denne opplevelsen. Noen blir nok hekta på innholdet, andre på formen. Vår spådom er at ingen vil forlate kula i bakgården på Vitensenteret med et skuldertrekk.

Når du skal besøke planetariet betaler du ordinær inngangsbillett til Vitensenteret (95/familie 330) og en tilleggsbillett på 50 kroner til forestillingene i planetariet. Vil du sikre deg billett til en spesiell forestilling kan du kjøpe dette på Vitensenterets nettsider på forhånd.

 

3D-planetariet på Vitensenteret i Trondheim