Foto:BERRE / Morten Warholm Haugen

Med god mat og drikke

Byhaven har så mye herlig å tilby når det gjelder mat og drikke at det er lett å lage en festkveld på huset. Bli med på Byhavens julebord.

TEKST: Veronika Søum

FOTO: BERRE / Morten Warholm Haugen


07. november 2017

Det er like etter stengetid. Bordet på Traktøren er dekket i rødt, hvitt og gull, og de hvite kubbelysene blafrer så vidt idet gjestene ankommer. Butikkinnehaverne som jobber med mat og drikke på Byhaven kjenner hverandre godt, og stemningen er akkurat slik den bør være når man møtes til julebord, oppstemt og avslappet på samme tid.

Gøril på Traktøren har stilt kjøkkenet sitt til rådighet, og lagt til rette for en stemningsfull førjulsstund. Serviset på bordet er Pillivuyt, et fransk porselen fra 1800-tallet som tåler mye. Øl- og akevittglassene er fra det tyske merket Spiegelau. Pyntegjenstandene i gull er fra Stelton, mens juletrærne i tre er fra Skagerak. Gøril liker den tradisjonelle julen, og synes kombinasjonen av rødt, hvitt og gull, eller sølv, er flott.

Damene fra Blomster i Byhaven står for aftenens blomsterdekorasjon, pyntet med mose, kongler, eukalyptusgreiner, røde roser og gulltråd. Dekorasjonen er plassert i en lav boks, som verken tar mye plass eller forstyrrer utsikten til andre enden av bordet.

– En slik lav dekorasjon gjør at blomstene trekker godt med vann, og det er enkelt å sette den unna på en kjølig plass. Den kan holde hele jula, forteller Kirsti.

Så kan julebordet starte. Tommy fra Gulating står for kveldens drikke, og til forretten har han med Julebjorr fra Gulatings eget merke Dragur, som skal gi litt ekstra krydder til retten. Ølet blir skjenket i glassene, mens Hege fra Olivenlunden 1830 gjør seg ferdig på kjøkkenet.

 

Saken fortsetter etter bildet

Julebord på Byhaven

 

Forretten er delikat, både for smaksløkene og blikket. De små kjeksene, bruschettinaene, fra Olivenlundens egen kjeksfabrikk i Forcalquier med hvitløk og basilikum, har fått et lag med pesto Genovese fra Liguria, laget etter tradisjonell oppskrift med de beste råvarer.

Oppå pestoen ligger halvtørkede økologiske cherrytomater med olivenolje. Og på toppen, lekkert og appetittvekkende, har Hege drysset over sorte balsamicoperler fra Modena. Til slutt har hun ringlet over en Rècolte Exclusive olivenolje, og pyntet fatet med små spinatblader og friske og søte cherrytomater. De andre gjestene gisper og smatter om hverandre, og nyter de første bitene av forretten.

– Du spiser med øynene, og denne retten ser veldig lekker og delikat ut, selv om den er enkel å lage. Den tar bare 15 minutter å gjøre i stand, smaken liker de aller fleste og råvarene er godt produserte selv om de kommer fra glass, uten farge- eller tilsetningsstoffer, forteller Hege.

I likhet med Gøril elsker Hege tradisjonene og å hygge seg med god mat og drikke i jula.

– Bare det å ha tid til å sitte og hygge seg rundt bordet, med en sånn ro som ligger over alt, det er det viktigste med jula for meg, sier hun.

Ina fra Færsk har fått æren av å stå for hovedretten, og har laget en med kjøtt og en med fisk. Torsken med ertepure, baconsmør og glaserte gulrøtter ser fortreffelig ut. Tommy finner fram Klostergårdens Pale Ale og skjenker i glassene.

– Det er en rustikk rett, og da er det godt med litt bitter øl, forklarer han mens de øvrige gjestene nyter måltidet.

Den andre hovedretten er rein fra Røros-vidda, servert med potetpure, rosenkål og kirsebærsyltetøy.

– På Færsk har vi lyst til å vise fram Trøndelag som region, derfor fant vi ut at det måtte bli torsk og rein fra Rørosvidda. Dette er et godt eksempel på hvor stor variasjon vi har i Trøndelag, fra sjøen i lavlandet til rein og grønnsaker på fjellet, forklarer Ina og serverer, mens Tommy finner fram Austmanns juleøl som med sitt gode maltpreg komplementerer kjøttet.

For Tommy er mat og drikke med familie og venner selve jula, og han velger alltid de beste råvarene når han handler inn til jul, for å være sikker på at han får den beste opplevelsen.

– Etter en lang og tøff førjulstid for en sliten kjøpmann, er det fantastisk å sette seg ned i sofaen i et julepyntet hus med en god øl lille julaften, sier han.

Ina mener at hun er over gjennomsnittet glad i jul, og går rett på julepyntingen allerede 1. desember. Og hjertet er tungt når hun er nødt til å pakke ned jula i januar, så seint som mulig.

– De siste årene har jeg gått til innkjøp av julegenser til hele familien. Første søndag i advent tar vi på oss disse, spiser min svigerinnes kringle og drikker kakao. Fra den dagen og fram mot jul koser jeg meg med alt som har med jul å gjøre, forteller Ina.

Tallerkenene er tomme, og magene begynner å bli fulle, men julebordet er ikke over. Til slutt er det tid for dessert. Richard fra Alma Mater har disket opp med intet mindre enn Roquefort med rødvinsposjert pære med gullflak. Det lukter himmelsk og ser fantastisk godt ut, for en avslutning på festkvelden!


Kjeks med pesto og cherry-tomater i olivenolje

 Foto:BERRE / Morten Warholm Haugen

 • Kjeks, bruschettina med hvitløk og basilikum
 • Pesto Genovese
 • Halvtørkete økologiske cherrytomater i olivenolje på glass
 • Balsamicoperler
 • Rècolte Exclusive olivenolje
 • Spinat og cherrytomater til pynt.

Smør pesto på kjeksen. Legg cherrytomater oppå og dryss over balsamicoperler. Pynt fatet med små spinatblader og cherrytomater. Risle lett over med Rècolte Exclusive olivenolje.


Bakt torsk med ertepure, baconsmør og glaserte gulrøtter

 Foto:BERRE / Morten Warholm Haugen

 • Ca 200g torsk (per person)
 • 1 pose frosne erter
 • 4 gulrøtter
 • En skvett fløte
 • Et baconstykke
 • Sukker
 • Salt og pepper

Stek torsken i meierismør i ei stekepanne på middels til sterk varme for å gi den en god stekeskorpe. Sett deretter fisken i ovnen på 180 grader i 10-15 minutter. Del gulrøttene i biter og kok disse til de er nesten ferdige. Ta de ut av kjelen og glaser de deretter møre i smør, sukker, salt og pepper i ei stekepanne.

Kok ertene møre, tøm av vannet og mos. Tilsett litt fløte, smør, salt og litt sukker. Smak til, til ønsket smak. 3Del baconstykket i terninger og stek i bitene til de er ferdigstekte. Tilsett deretter to spiseskjeer smør og la dette småputre i noen minutter.

Server torsken oppå ertepureen og ha baconsmøret over, pynt med gulrøttene rundt.


Indrefilet av rein med potetpure, rosenkål og kirsebærsyltetøy

 Foto:BERRE / Morten Warholm Haugen

 • 150 g indrefilet
 • 6 store poteter, gjerne mandelpotet
 • Meierismør
 • Fløte
 • En pakke rosenkål
 • Stekt kantarell
 • Kirsebærsyltetøy fra Olivenlunden
 • Stekt kantarell

Her er det veldig viktig at kjøttet er temperert før du tilbereder det.

Skrell potetene og kok de møre. Tøm av vannet, mos potetene og tilsett 100 gram smør og en dl fløte. Smak til med salt og pepper.

Blansjer (kok raskt i litt saltet vann) rosenkålene og stek de deretter med smør i panna.

Stek kantarellene i litt smør, salt og pepper.

Krydre indrefileten med salt og pepper. Stek den på middels til sterk varme i godt med smør i ett minutt på hver side. Skru deretter ned varmen til middels varme og stek ca 2-3 minutter på hver side. La kjøttet få hvile i 7-8 minutter før du skjærer det opp.

Serveres sammen med kirsebærsyltetøy fra Olivenlunden.