Matpakke med fransk vri

Det nordmenn kaller bagett, kaller Richard på Alma Mater for sandwich. Uansett navn: Dette blir en god matpakke!

TEKST: Guro Kulset Merakerås


09. september 2015

– Når vi franskmenn sier bagett, mener vi selve brødet. Med fyll i blir det en sandwich, forklarer Richard, mens han smører et tykt lag med godt smør på en halv bagett. – Hver by i Frankrike har sin spesielle sandwich. I dag lager jeg en fra Paris, en fra Lyon og en fra Nice.

Etter to år i Norge begynner Richard å få dreisen på det norske språket, men samtalen går på en blanding av fransk og norsk. Ett ord er imidlertid alltid norsk: Matpakke. Det finnes nemlig ikke noe fransk ord som betyr det samme. En pakke med mat. Franskmennene pakker rett og slett ikke inn mat som de tar med på jobb eller skole. De spiser hjemme, i kantina eller på bistro. Treretters til lunsj, mellom kl 12 og 14. Middag kl 20. Men den lange lunsjpausen er på vikende front, også i Frankrike. Når de skal ha kjapp mat, er sandwich tingen. Og den passer faktisk riktig godt når maten skal legges i boks og bli med i veska, som her i Norge.

– Jeg har lagt merke til at bagettene ofte fylles med veldig mye forskjellig her i landet. Mitt beste tips er å gjør det enkelt. Sørg for å ha godt brød, godt smør og en god skinke. Da trenger du ikke mange typer fyll og dressing, sier Richard.

Nice-sandwich

Denne har mer fyll enn sine slektninger: Etter smøret, legger du på en stor skive parmaskinke. Fortsett med tomatskiver, ruccolasalat og kokt egg.

Lyon-sandwich

Bagetten skjæres nesten gjennom. Dekk den ene siden med smør. Legg i rikelig med salami og noen skiver agurk.

Paris-sandwich

Bagetten skjæres nesten gjennom. Dekk den ene siden med smør. Skjær en raus skive kokt, fransk skinke, som er stor nok til å dekke hele bagetten når den ligger åpen. Lukk brødet og nyt.