Daglig leder ved Alma Mater på Byhaven, Richard Raburski. Foto:Markus Nymo Foss og Cecilie Rønning Fremstad / BERRE

Ost, spekemat og et glass vin i solen? Velkommen til Alma Maters uteservering.

Mangfoldig meny

Finnes det noe bedre enn å smake seg fra etasje til etasje? Bli med og besøk spisestedene på Byhaven.

TEKST: Lill Beate Mathisen / BERRE

FOTO: Markus Nymo Foss og Cecilie Rønning Fremstad / BERRE


12. april 2019

Utvalget er stort og velsmakende, og matcher selv den mest kresne gane. Under paraplyen Byhaven Gourmet har senteret lagt seg i selen for å være førstevalget enten du skal ut og spise, eller kokkelere hjemme. Her møtes du av kunnskapsrike ansatte, ekte matopplevelser og mengder med inspirasjon. På flere av spisestedene kan du velge mellom inne- og uteservering: Både Alma Mater, Byhaven Kafé og Rosenborg Bakeri har sitteplasser utendørs.

Rosenborg Bakeri

Ved lunsjtider syder det av liv i den lille bakerikafeen. Gjestene strømmer til for å få en smak av Rosenborg Bakeris bestselgere: påsmurte baguetter, velfylte wrapser og knasende sprø salater. Praten sitter løst rundt bordene, og hvis du skal være sikker på å få sitteplass, kan det være smart å legge turen hit før klokken 11 eller etter klokken 12. Eller gjøre som så mange av kundene, nemlig å ta med seg lunsjen ut. Bakeriet tilbyr også catering, og leverer stadig ut mettende godbiter til byens bedrifter.

Om årets vår- og sommerdager blir varme og solrike, er det lite som kan måle seg med deres iskalde frappé med espresso, softis og smakssirup.

Har du lyst til å gjøre et godt kjøp og samtidig redde verden litt? I den siste åpningstimen er det halv pris på all påsmurt, bakst, brød og pizza. Slik reduseres matsvinnet. For som Lotte Andersen, vikarierende daglig leder, sier:

– Det er trasig å kaste fullt spiselig mat. Gårsdagens brød selges alltid for 25 kroner. Hvis du er heldig, får du kanskje Mors Kruskaklibrød til lav pris. Det er både Lottes og mange av kundenes favoritt, og nytes aller best med smør og brunost eller syltetøy.


Saken fortsetter under bildet

 

Rosenborg Bakeri på Byhaven
Ferske påsmurte rundstykker og baguetter fra Rosenborg Bakeri. Ekte påleggsluksus!

 

Alma Mater

I et hjørne av kjøpesenterets første etasje, skjuler det seg et spisested med Michelin-kvaliteter. Alma Mater er for mange mest kjent som en fransk delikatessebutikk, men her kan du også sette deg ned ved et av bordene og bestille et glass vin sammen med ost, spekemat og oliven. Bak disken møter du Richard Raburski og Mark Hall. Førstnevnte er tidligere kokk ved en av Frankrikes Michelin-restauranter, sistnevnte har mangeårig erfaring og utdannelse innen vin. Begge er engasjerte, kunnskapsrike og ikke minst stolte av varene sine. Flere av produktene er ikke mulig å få tak i andre steder i Norge, og mange av de serveres på Michelin-restauranter rundt om i verden. Blant annet kan du smake ost fra Bordier, en av Frankrikes fremste osteleverandører. Her kan du også unne deg syltetøy og fruktjuice i verdensklasse, fra eksklusive Alain Milliat.

I disse tider lanseres en gavepakke for pizzaelskere: Hver uke fremover setter Mark og Richard opp en meny med alle ingrediensene du behøver for å lage gourmetpizza hjemme. Deigen leveres av Franske Nytelsers bakeri, og pizzafyllet er av høyeste kvalitet: oster, skinker og andre råvarer fra Alma Maters leverandører.

Og husker du osteretten raclette? Raclette-jernet er et sjeldent skue, men her får du sjansen til å låne raclettejern og kjøpe med alt av råvarer som hører til på et ekte, velsmakende raclettemåltid.

Jordbærpikene

Verdens første Jordbærpikene så dagens lys på nettopp Byhaven i 2003. Høy kosefaktor, hyggelig service og mat av ypperste kvalitet stod i fokus. Sånn er det fortsatt. Utover formiddagen fylles kafeen opp, her er de nemlig kjente for å være knallgode på lunsj. Mange bestiller også take away, møtemat og overtidsmat.

På ettermiddag og kveld senker det seg en lun og fin stemning over stedet. Med dempet belysning og gode samtaler rundt bordene, er dette en plass man kan nyte et deilig måltid, også med noe godt i glasset for de som ønsker det. Hvis du lurer på hva du skal avslutte måltidet med, er det bare å ta en titt på kakebordets fristelser. Jordbærpikene satser stort på kaker og bakst.

Anita Hegvik Jakobsen er den første Jordbærpiken, og den koselige kafeen har blitt akkurat det hun drømte om. Kvaliteten står i høysetet.

– Det er så artig å høre gjestene utbryte «wow» idet maten settes på bordet. Her skal man få litt mer enn man forventer.

Om du kommer alene og har lyst til å skravle litt, kan du velge Skravlekoppen – en kopp som signaliserer at du er åpen for å slå av en prat. Ser du at noen holder en Skravlekopp i hånda? Ta sjansen på å si hei, da vel.

Sabrura

Sabrura har funnet oppskriften på suksess: sushibuffet! Japansk matkunst kombinert med kortreiste råvarer har falt i smak hos Trondheims befolkning, og når man ser den rikholdige buffeten er det lett å la seg begeistre. Her kommer man til ferdig dekket bord med alskens biter av sushi, maki og nigiri. I tillegg diskes det opp med asiatiske varmretter som kyllingspyd, vårruller og dim sum. A la carte menyen byr på enda flere valgmuligheter, og kokkene tilbereder gjerne retter som er glutenfrie, vegetar, vegan og allergivennlige.

– Perfekt for de som bare har en halvtimes lunsjpause, påpeker Marcin Wujczak, daglig leder. Han legger til at atmosfæren også er fin for businessmøter, shoppingpauser og middager med venner og familie – ettersom alle kan finne noe de liker her. Småbarnsforeldre setter stor pris på lekekroken like ved, hvor barna kan utfolde seg mens de voksne får litt ekstra tid i restaurantens rolige omgivelser.

For Sabruras faste kunder, serverer Marcin følgende råtips:

– Sikre deg et rabattkort neste gang du besøker oss, så får du hver 8. buffet gratis.

Lyst på noe leskende til maten? På drikkemenyen står blant annet Sabruras eget øl, en lys lager produsert i samarbeid med Røros Bryggeri. I tillegg serverer Sabrura sin egen chardonnay og riesling, som egner seg godt til sushi og annen lett, krydret mat.

Byhaven kafé

Fra uteserveringen i 3. etasje ser du ut over byens tak, Trondheimsfjorden og Munkholmen. Stedet er fortsatt en skjult perle, i likhet med kafeen selv. Men når gjestene først har oppdaget Byhaven Kafé, kommer de som regel tilbake. Her serveres barsk og ujålete tradisjonsmat. Kafeen har vært her helt fra tiden før Byhaven engang fantes, den gang bygget fortsatt het EPA. Mange har et kjært og sentimentalt forhold til den berømte softisen fra EPA-tiden: en eventyrlig blanding av jordbær og vanilje. Mange har også blitt godt kjent med Noralf Tiset, som eier og driver kafeen sammen med kona Marianne. Det har han gjort i 22 år.

– Jeg stortrives, sier han og smiler bredt. Det gode miljøet, de faste gjestene, de positive tilbakemeldingene – det er mye han setter pris på.

Inne på kjøkkenet putrer grytene med hjemmelaget husmannskost. På krittavla står dagens middag – i dag kan kafeens sultne gjester glede seg til klubb og duppe. Vi kjenner også den liflige duften av mors kjøttkaker. Retten har blitt så populær, at den serveres hver eneste dag. Og softisen? Den selges fortsatt, og smaker akkurat like magisk som i gamle dager.

 

Noralf og Marianne Tiset på Byhaven Kafe
Mange av Byhaven Kafé sine gjester har blitt godt kjent med Noralf Tiset, som eier og driver kafeen sammen med kona Marianne. Det har han gjort i 22 år.