Foto:Rannveig Krokdal

Byhaven i Los Angeles

Det er lett å bli betatt av Los Angeles: Palmetrær langs brede gater, storslåtte hus og hager i alle slags stiler, skjønne strender langs hele kysten, og solskinn nesten året rundt.

TEKST: Rannveig Krokdal

FOTO: Rannveig Krokdal


07. april 2015

Byen er et internasjonalt samlingspunkt, hvor enhver kan tørre å være den man er, tro på det man vil, og leve ut store og små drømmer. Her er folk åpne og blide, og det er ikke uvanlig å komme i snakk med en fremmed som om man har kjent hverandre i 20 år. Jeg har nå bodd her i 24 år. I tillegg til det jeg jobber med, er det nok frihetsfølelsen, klimaet og tilgang på naturområder som gjør at jeg trives så godt i denne storbyen. Selv om LA ikke er en gammel by, historisk sett (her var det nesten ingenting for 100 år siden), har byen masse å by på med kunst, kultur og flotte omgivelser.

HOLLYWOOD er stedet man kan få med seg turistattraksjoner som Hollywoodskiltet, Hollywood Boulevard (med stjerner langs fortauene), Walk of Fame (stjerners fot-og håndavtrykk), og Kodak Center (hvor Oscar utdelingen skjer). De største filmstudioene ligger i andre bydeler: Warner Brothers og Disney i Burbank, Paramount Studios i LA, og Sony Studios i Culver City, hvor en kan få omvisning.

GRIFFITH OBSERVATORY er en magisk opplevelse på kveldstid. Byens lys strekker seg forbi Downtown i øst mot Santa Monica i vest, og er helt uforglemmelig!

UNIVERSAL STUDIOS er for både barn og voksne, og begge setter pris på opplevelsene ved dette filmstudioet og underholdningsparken i Universal City, like nordøst for Hollywood.

Andre underholdningsparker finnes en times tid utenfor LA, bl.a. Six Flags Magic Mountain, Disneyland, og Knottsberry Farm.

CHATEAU MARMONT Restauranten ved Chateau Marmont Hotel i LA er en av mine favoritter. Her kan man nyte god mat i en intim atmosfære inne eller i en idyllisk utendørs hage, og hunden din kan til og med få være med. Av og til hender det at kjente fjes fra film og TV sitter på bordet ved siden av. I likhet med Beverly Hills Hotel, har Chateau Marmont bungalower hvor filmstjerner ofte bor når de er i byen for noen uker eller måneder.

THE GROVE er et utendørs kjøpesenter sentralt i byen, hvor både turister og LA-beboere liker å komme. Her synes de små det er stas å sitte på en trikk som går igjennom gaten, og man kan hygge seg på en restaurant eller kino etter handlerunden. Andre shoppingområder i Los Angeles er: Melrose Avenue i LA (Moods of Norway), Robertson Blvd. i West Hollywood, samt 3rd Street Promenade, Montana Avenue og Main Street i Santa Monica. Prislappene er litt høyere på Rodeo Drive i Beverly Hills.

DOWNTOWN & WALT DISNEY CONCERT HALL Downtown LA består mest av banker og businesskontorer, og har ikke et yrende gateliv som i N.Y. Jeg anbefaler ikke å bo på hotell her, med mindre man har business i området, men heller i Santa Monica eller West Hollywood. Vi drar oftest til Downtown for spesielle restauranter og tilstelninger, eller for å se konserter eller sport (Lakers, Kings) ved Nokia og Staples Center. Det er verdt kjøreturen bare for å se arkitekturen av Walt Disney Concert Hall, og om man har tid – oppleve en konsert her med verdens fremste klassiske musikere.

MUSEUM Getty Center ligger i Brentwood ved 405 Freeway nord for Sunset Boulevard og er kjent for arkitektur og hageanlegg, fin utsikt, forskning, og kunst -utstillinger – en flott opplevelse om man er interessert i europeisk kunst fra 1800- og 1900 tallet, eller kun vil nyte omgivelsene. Getty Villa i Pacific Palisades er også fantastisk, med gresk og romersk kunst fra 6500 f.Kr. Andre museum jeg anbefaler er LACMA (Los Angeles County Museum of Art), LA Natural History Museum – bl.a. dinosaurutstillingen, og CA Science Museum, hvor en kan se romfergen Endeavor.

HOLLYWOOD BOWL en en flott opplevelse for musikkelskere. Alt fra klassisk orkester til artister som Andrea Bocelli og Bruno Mars kan oppleves i denne utendørsarenaen. De fleste tar med seg vin og god mat.

HOLLYWOOD FOREVER CEMETERY Besøker man LA på sommers tid, ikke gå glipp av en utendørs filmvisning på Hollywoods gamle kirkegård! Dette er en «LA opplevelse» man husker: Alle tar med pledd, stearinlys, god mat og drikke, og rusler inn blant gamle gravstøtter til en åpen slette, hvor en sitter tett med hundrevis andre mennesker. Visningen starter når det blir mørkt. Filmer og datoer finner du her: Cinespia.com.

VENICE BEACH & BOARDWALK Venice Beach ligger nord for LAX og sør for Santa Monica, og er en annerledes opplevelse:  Masse turister, gateartister og kunst – mye rart å se og kjøpe. Sykler og rulleskøyter kan leies flere steder (også like sør for Santa Monica Pier). Strandpromenaden strekker seg fra Pacific Palisades til Marina Del Rey, og en solnedgang her anbefales! En kjent gate i Venice er Abbot Kinney, med mange gode restauranter og barer. Los Angeles generelt har mye å tilby om man er vegetarianer eller veganer.

MALIBU I helgene drar jeg ofte til landlige Malibu, en 30-40 minutters kjøretur lengre nord via PCH (Pacific Coast Highway). Her finnes mange fine strender, bl.a. Zuma Beach og Paradise Cove, og flotte restauranter som Geoffrey’s og Nobu.

JET SKI er noe litt utenfor det vanlige, som man kan gjøre i idylliske Newport Beach – en times kjøretur lengre sør. Etter litt opplæring og video instruksjon, kan man fly rundt som han her…