Byhaven i London

- Røde busser, bygninger fra barokken, høflige hilsninger og den rojale stoltheten. Mitt forhold til London er en følelse av det å være nyforelsket.

TEKST: Julie O. Malvik

FOTO: Julie O. Malvik


09. januar 2015

Den britiske verdensbyen fortsetter stadig å by på seg selv, og den slutter aldri å fascinere meg. Her finnes den uslåelige blandingen av nasjonal egenart i historie, kultur, shopping og uteliv. Midt i mellom store severdigheter og travle turistattraksjoner kan man oppdage et pusterom av herskapelige parker, bortgjemte marked og skjulte perler i sidesmugene.

LADUREE, HARRODS, søte makroner og et glass Bordeaux på den franske caféen som ligger tett inntil Harrods, har pleiet venninneforholdene i løpet av årene jeg har bodd her.

AFTERNOON TEA, er en høyt elsket og ivaretatt tradisjon man burde prøve når man er i England. Det er flere steder å anbefale, men en stilfull favoritt er The Anthenaum Hotell, som ble kåret til Londons beste i fjor.

THE PERKIN REVELLER, med utsikt over Themsen kan man skåle og nyte et britisk måltid i denne restauranten som ligger rett under Tower Bridge.

APM (ALWAYS PAST MIDNIGHT), på Tottenham Court Road, er stedet for B-menneskene som ønsker å sippe cocktails mens man hilser byen god morgen. Tradisjonell engelsk frokost blir servert i etasjen under til synet av soloppgang.

GRANGER & CO, på restauranten til australske Bill Granger som ligger i den trendy delen av Notting Hill, er det alltid mye folk. Dette er uten tvil stedet for frokostelskere.

DAYLESFORD ORGANIC, som ligger i Westbourne Grove er et hyggelig sted for de som setter pris på sunn og økologisk mat. Etter en lunsjpause her kan man fortsette turen mot Portobello Marked.

LE PAIN QUOTIDIEN, er å finne flere steder rundt om i London. Selv er jeg ofte gjest i Chelsea og Soho. Her kan man senke skuldrene og nyte organisk mat, mens man titter på travle mennesker som stresser forbi. Jeg anbefaler avokado-toast og en friskpresset juice til lunsj.

CIRQUE LE SOIR, er et utested som ligger i hjertet av Soho, og som man raskt kan forveksle med et sirkus. Her finner du de merkeligste vesener, spådamer og et eget ball-rom for de lekne. Det hele er en absurd og festlig opplevelse litt utenom det vanlige!

MAHIKI, i Mayfairs glamorøse atmosfære ligger min favoritt i mørketiden. På dette stedet preget av Hawaii-stil med fargerike drinker servert i kokosnøtt, rømmer jeg til når det blir kaldere i luften og jeg lengter etter sommeren.

THE SHAKESPEARE’S GLOBE, er en spesiell opplevelse som tar deg med tilbake i tid. Under åpen himmel kan man være vitne til et engelsk renessanseteater, fra 1500-tallet. The Globe ble bygget av Shakespeares medhjelpere, og gjenreist ved London Thames der den står den dag i dag.

HAMPTON COURT PALACE, ligger en halvtimes togtur unna i sone 6. Her kan du på nært hold utforske hvordan Tudor-kongefamilien levde, vandre i Kong Henrik VIIII sin hage og besøke det rojale sjokoladebakeriet som var en av Kong Georg Is store svakheter.

BICESTER VILLAGE, er ikke så godt kjent for oss nordmenn, men denne lille landsbyen med rundt 100 luksusbutikker er England´s ledene “Outlet”. En times togtur fra Marylebone stasjon, finner du alle de store internasjonale merkene og opp til 70% lavere pris på utgående kolleksjoner.

CAMDEN MARKET, ca. 300.000 besøker dette alternative område hver helg. På markedet finner du både moderne og vintage. Nedover gaten ligger det populære vannpipe-barer og restauranter som blant annet har krokodille på menyen.

WINTER WONDERLAND, Hyde Park. Fra slutten av november fylles Hyde Park med ekte tysk julemarked, tivoli, sirkus og en masse andre aktiviteter for små og store. Parken er fullpakket med nisser, fjellhytter og 100 boder som garanterer deg å komme i riktig jule-stemning.

WESTFIELD, SHEPERDS BUSH, har alt fra de beste klesbutikkene og restaurantene til skøytebane i hjertet av senteret og casino i toppetasjen.

TEA PALACE i Covent Garden er en luksuriøs liten butikk med det beste utvalget av te, samt at man kan snike seg til smaksprøver. Dette stedet har jeg jevnlig besøkt rundt juletider for å bringe hjem den perfekte ”Earl Grey” til min mor.

NATIONAL GALLERY, Trafalgar Square. Som tidligere kunststudent vil dette stedet alltid toppe min personlige liste over severdigheter i London. Her kan jeg sitte en time eller to å beundre mesterverk av blant annet Claude Lorrain og J.M.W Turner.