Tommy Holen Helland og Mark Hall, fra henholdsvis Gulating Ølutsalg og Alma Mater på Byhaven Foto:Markus Nymo Foss / BERRE

Tommy Holen Helland og Mark Hall, fra henholdsvis Gulating Ølutsalg og Alma Mater på Byhaven.

Julens drikketips

Hvilken type øl eller vin er det beste følget til ribbe, pinnekjøtt og annen julemat? Gulating og Alma Mater på Byhaven skjenker deg sine beste tips, til hva du kan skjenke i glasset.

FOTO: Markus Nymo Foss / BERRE

TEKST: Lill Beate Mathisen / BERRE


14. november 2019

Det er en kunst å velge riktig drikke til måltidet, og i desember tar vi ingen sjanser. Mark Hall og Tommy Holen Helland, fra henholdsvis Alma Mater og Gulating Ølutsalg, er eksperter på å sette riktig drikke til menyen.

I løpet av november og desember vil Gulating selge 50–60 typer juleøl, blant annet en rekke utradisjonelle brygg, som julevarianter av hveteøl og IPA.

– Mitt tips er å velge saison til de lette julemiddagene, anbefaler Tommy. Mark har funnet frem en rekke franske viner, som per dags dato selges hos Vinmonopolet på Byhaven.

– Noen av stilene er gamle klassikere, mens andre kan være nytt for mange. Det er akkurat det som er så spennende med vin, det at man kan prøve noe nytt. Om du ønsker alkoholfritt, har Alma Mater et spennende juice-utvalg.

Ribbe

ØL: Klostergården Jul E Øl kr 69,90 (0,5 l)

– Til fet mat som ribbe, kan du enten velge tradisjonelt juleøl, eller et mer fyldig juleøl. Klostergården og HognaBrygg har gode juleøl med fylde og karamellsødme. Juleølet til Inderøy Gårdsbryggeri passer også godt hvis du ønsker en litt lettere juleølvariant.

HVITVIN: Zind-Humbrecht Riesling Brand Grand Cru 2017 kr 359,90

– Denne rieslingen byr på en kraftpakke av friskhet og fruktighet, og matcher perfekt til ribbe med tilbehør. Vinen er ung, og jeg vil absolutt anbefale å dekantere vinen for å få mest mulig ut av den.

Pinnekjøtt

ØL: Bryggeriet Frøya Tuftkaill kr 69,90 (0,5 l)

– Tuftkaill er en mørk lager som har en god, men ikke så fremtredende sødme, som passer ypperlig til pinnekjøttet. Et stalltips er å tilsette en flaske med ølet i gryta under damping av kjøttet.

RØDVIN: Nuiton-Beaunoy Cave des Hautes- Côtes La Dalignière Hautes-Côtes de Beaune 2017 kr 198,00

– Navnet på vinen må kanskje gjennom markedsføringsavdelingen en gang til, men heldigvis er stilen lettere å svelge. Dette er en ung, frisk og fruktdrevet pinot med en lettere fylde, som gir en god kontrast til kjøttet.

Lutefisk

ØL: Rodenbakk Gardsbryggeri Saison kr 119,90 (0,75 l)

– Lutefisk smaker ikke mye i seg selv, og her trenger vi et øl som tar tak i tilbehøret. Gjerne en lys saison med ekstra smak. Pale Ale fra Bryggeriet Frøya eller Klostergården går også an.

CHAMPAGNE: Marcel Pierre Champagne Brut kr 249,90

– Lutefisk, med alt sitt tilbehør, er en litt gæren rett, men ingenting er sprøtt med en sprø champagne til. Det eneste som er gærent med vinen her er prisen: dette er en superbillig champis.

Kveite

ØL: Rodenbakk Gardsbryggeri Saison kr 119,90 (0,75 l) / Flander Blonde kr 119,90 (0,75 l)

– Til kveite bør du velge et friskt øl, fremfor tradisjonelt juleøl. Enten et belgisk hveteøl med koriander og sitrus, eller en lys saison fra en av våre lokale bryggerier. Sasion har gjerne en pepperaktig smak fra gjæren, som passer ypperlig til mat.

HVITVIN: Pattes Loup Chablis 2017 kr 369,90

– I henhold til franske vinanbefalinger, gjelder hvitvin til fisk. Chablis er ingen nyhet, men dette er en utrolig kul utgave fra en ung og nytenkende vinprodusent, som lager chablis med litt “edge”. Den har alle de klassiske kjennetegnene, med hint av sjø og salt.

Koldtbord

ØL: Rodenbakk Gardsbryggeri Saison kr 119,90 (0,75 l)

– Igjen må jeg trekke frem Rodebak sin saison. Den er en fantastisk all-rounder til den lette julematen. Ølet egner seg til både eggerøre, sild, ørret og andre smaker.

ROSÉ: Morize Rosé des Riceys kr 299,50

– Dette er ikke en vanlig sommer-rosé. Rosé des Riceys er en sjelden og unik rosé-stil, fra sør i Champagne, laget fra pinot noir-druer. Deilige røde bærfrukter sprekker ut av flasken med høy friskhet og snille tanniner, som sørger for å møte de varierte smakene av julens koldtbord.

Dessert

ØL: Reins Kloster Bryggeri juleøl kr 49,90 (0,33 l)

– Til kaffe og kaker bør man velge et kraftig øl. Reins Kloster Bryggeri fra Rissa tilsetter laktose til ølet for ekstra fylde, og har et par øl som er god til desserter: lakrisstout, chiliporter og deres juleøl, som er tilsatt en klunk konjakk.

STERKVIN: Bache-Gabrielsen Pineau des Charentes Very Old kr 239,00

– En sterk vin som lages ved å blande druesaft med cognac. Very old? Ja, den er fatlagret i 20 år! De rike, gylne fruktsmakene er ypperlig til multekrem. Serveres gjerne avkjølt.