Foto:Morten Warholm Haugen / BERRE

Ikke helt på bærtur

De kan sankes, sukres, syltes og saftes. Det er mye godt man kan gjøre med høstens bær, men det viktigste er tross alt at de spises. Gjerne rett fra lyngen. Det blir hverken ferskere eller mer kortreist enn det.

TEKST: Christina Tviberg Pettersen

FOTO: Morten Warholm Haugen / BERRE


11. september 2017

Vinter, vår og sommer har alle hver sin sjarm, men høsten er definitivt min favoritt. Akkurat i det jeg skal begynne å deppe over at sommeren tar slutt, kommer jeg på at høsten er i ferd med å gjøre sitt inntog med klar luft, nydelige farger og, ikke minst, et vell av deilige råvarer. Butikkhyllene fylles med norske rotgrønnsaker, i de tusen hjem putrer kraftfulle gryter, og i skogen bugner det av det herligste naturen har å by på: Bær!

Mitt aller beste tips når det gjelder bær kan jeg gi deg først som sist: Ta med deg en god venn, sett dere ned i lyngen på en solfylt høstdag, og spis blåbær til dere blir blå. Bokstavelig talt. Men i og med at dette blir i korteste laget for artikkelen (og fordi jeg får betalt per ord), har jeg et vel så godt blåbærtips til deg, som er nesten like enkelt, og fortsatt like godt. Jeg snakker selvfølgelig om pannekaker – tilberedt i det fri.

Bærplukking

 

Du trodde kanskje at vi skulle holde oss unna sukker og smør denne gangen, i og med at det handler om friske og lette bær? Frykt ei!

Som så mange av rettene jeg skriver om, springer også denne ut fra smørfylte barndomsminner. En av de største gledene ei lita trulte fra Lade hadde, var å gå inn til mormor og morfar for å få varme, søte og tjukke pannekaker med blåbær på. Det var middagen sin det! Tilsvarende stor var skuffelsen da det var fiskekaker (beklager mormor), men det er en annen historie.

Det som gjør pannekaker til overlegen turmat, er hvor enkle de er å tilberede, fylle og nyte. Røren gjør du klar på forhånd og tar med deg på termos. Fyllet finner du i skogen. Her er det bare fantasien, og Giftinformasjonen, som setter grenser. Blåbær, tyttebær, bringebær og multer er naturlige sikkerstikk, men også blomster som gjøkesyre, skogs – og rødkløver, røsslyng og mange fler kan trygt spises. Pakk et oppslagsverk i sekken og utforsk alt hva skogen har å by på.

Pannekaker stekt over et stormkjøkken, toppet med skogens bær og planter er fantastisk nok i seg selv. Men hvis du ønsker å ta det hele til neste nivå, kan jeg varmt anbefale å bruke pistasjkrem og sjokoladepålegg som base. Disse vokser dessverre ikke i skogen, og hvis de gjorde det ville jeg aldri røpet hvor, men de er verdt å ta med seg i sekken.

 

Pannekakerøre er enkelt å ta med seg på tur med en Stanley-termos fra Traktøren
Stanley-termos fra Traktøren Byhaven

 

 


Pannekaker

 Foto:Morten Warholm Haugen / BERRE

 • 6 stk egg
 • 5 dl siktet hvetemel
 • 1 ts sukker
 • 1/2 ts salt
 • 1 dl kaldt vann
 • 50 g smeltet smør

Bland ingrediensene sammen og pisk til du har en røre fri for klumper. Det beste resultatet får du av å slenge sammen røren kvelden før, så den får svelle og kose seg over natten.

Du trenger også litt smør til selve stekingen.


Pannekake med pistasjkrem og blåbær

 Foto:Morten Warholm Haugen / BERRE

 • Blåbær
 • Pistasjkrem
 • Gjøkesyre

Pannekaker med nyplukkede bær er like enkelt som det er godt! Smør en nystekt og varm pannekake med pistasjkrem fra Olivenlunden 1830, legg over rikelig med syrlige og friske blåbær, for så å toppe det hele med nyplukket gjøkesyre. Jeg har to ord til deg: Prøv det!


Pannekake med bringebær og sjokolade

 Foto:Morten Warholm Haugen / BERRE

 • Sjokoladepålegg
 • Bringebær

To kompiser som alltid går godt sammen er sjokolade og bringebær. Jeg brukte Aix & Terra sjokoladepålegg fra Alma Mater, kombinert med syrlige villbringebær fra Malvik-marka.


Pannekake med blåbær, bringebær og balsamico-olje

 Foto:Morten Warholm Haugen / BERRE

 • Blåbær
 • Bringebær
 • Balsamico-olje med vanilje

Spre blåbær og bringebær utover en nystekt pannekake. Ringle over Olivenlundens balsamico-olje med vanilje og pynt med en skogskløver. Balsamicoen setter en spiss på retten, mens vaniljen runder av retten med deilig sødme. Det ser fantastisk ut, og smaker enda bedre.