Foto:Markus Nymo Foss/BERRE

Høstens drikketips fra Hall og Helland

Mens grytene putrer og middagen lager seg selv, skaper du stemning med fyr i peisen og et venteglass til hver gjest. Her er høstens anbefalinger for vin og øl.

FOTO: Markus Nymo Foss/BERRE

TEKST: Lill Beate Mathisen/BERRE


23. september 2020

– Rødvinssesong? Hva er da mer rødt enn Clairet: rødvin fra Bordeaux. Bordeaux-vin kan for mange være vanskelig å navigere mellom; enten er det svimlende høye priser, eller så drukner man i de utallige Châteaux man kan velge blant, påpeker Mark Hall og trekker frem uttrykket «Bordeaux soup».

Rødt til både mat og drikke  

– Bordeaux er kanskje vinverdenens største forbilde, så det er fullt mulig å finne noen fantastiske vinkjøp blant de rimelig prisede Châteaux, smiler han, og legger til at alle vinene er å finne i hyllene på Byhavens Vinmonopol.

Ch. Roland la Garde Tradition 2016, kr 199

Merlot 80 %, Cabernet Sauvignon 20 %
Bordeaux, Côtes de Blaye

En skikkelig «go-to» Bordeaux som er like deilig å drikke foran peisen som til middag. Smaker av både røde plommer og svarte bær, blandet sammen med lær og tobakk i bakgrunn. Biodynamisk dyrking sørger for liv i hver eneste dråpe!

Ch. Rioublanc 2014, kr 160

Merlot 75 %, Cabernet Sauvignon 25 %
Côtes de Bordeaux

Med denne opplever du en godt moden, seks år gammel Bordeaux til en veldig rimelig pris. Frukten har begynt å dabbe litt av, men ellers er vinen i flott stand. Trikset er å matche den til maten, slik at frukten i vinen kommer fram. Fin, tørr avslutning og blyant-undertoner. Denne treffer bra til høstens soppretter.

– Et alternativ til Bordeaux er å bevege seg litt lengre sør, til vinområdet Madiran. Her kan du få en stil som kan sammenlignes med fylden av en god Bordeaux, men uten all finstasen og med lavere priser, sier Mark og deler følgende tips:

Damiens Tradition Madiran 2017 kr 200

Tannat 80 %, Cabernet Sauvignon 10 %, Cabernet Franc 10 %

Vindruen Tannat gir kraftige viner med mye tanniner, som er utmerket til rike gryteretter av lam eller okse. Dette eksemplaret er forholdsvis ung og fruktig, så den mørke solbærfrukten i vinen kan nytes etter maten også.

Kortreist og godt brygg

For å plukke ut høstens beste øl, holder Tommy Holen Helland seg i Trøndelag.

– De trønderske bryggeriene har fått et oppsving hos meg, og jeg ser at mange vil støtte de lokale bryggeriene. Vi har også fått veldig gode tilbakemeldinger på kvaliteten både på bryggeriene og ølene, sier han og håper at trøndere fortsetter å handle lokalt fra Gulating.

Hogna Kyoto (0,44 l), 54,90 + pant 

Et ingefærøl med chili som er ypperlig å pare med skikkelig sodd fra Inderøy. Den har mye ingefær og en lett varmende chili i ettersmaken. Og dette er øl – ikke søtt og ciderbasert, men et godt øl med ingefær i.

foto: hognabrygg.no

Rodebak Gelmund (0,75 l), 119,-

En farmhouse øl, en saison, som er mørk. Du får mer maltpreg her, nesten mot brown ale, men likevel en annen smak på aromaen fordi det brukes saison gjær. Pepperaktige toner i smaken, friskhet og sødme gjør dette ypperlig til fårikål.

Klostergården Brown Ale (0,5 l), 69,90

Det perfekte ølet for å bruke i diverse gryter. La oss si chili con carne; da heller du i denne, i stedet for annen væske. Den passer både til gryta og i glasset. Den har litt nøttepreg, litt sjokoladepreg og litt karamellpreg, og er det ultimate ølet til rødt kjøtt – som brown ale generelt er.

foto: lokalmat.no

Monkey Brew Stout Gravity Well breakfast stout (0,44 l), 64,90 + pant

En breakfast stout med kaffe, lønnesirup og laktose, for å få mer fylde. Dette er den perfekte kombinasjonen til sjokoladekake, eventuelt krembaserte desserter. Her får du både kaffebitterhet og lønnesødme.

Monkey Brew Stargaser Smoothie Gose (0,44 l), 64,90 + pant 

For å gå i en annen retning til samme dessert, er fruktøl tingen. Smoothie gose er en øl med mango, fersken, ananas og laktose, pluss litt salt for å få frem fruktigheten. Til denne kan du ha den mørkeste sjokoladekaken du vil, men i stedet for å bruke bringebærcoulis til kaken, bruker du denne i glasset.

Bryggeriet Frøya Uttian Pale Ale (0,5 l), 69,90

Torsken er tørket og det skal lages bacalao. For tomatbaserte retter er det godt med litt humle, og da synes jeg dette er det beste alternativet i Trøndelag. Ølet har en lett bitterhet og god maltsødme, som er fin å pare med tomat og salt fiskekjøtt.

foto: lokalmat.no