Veien til eget øl

Kan du lage havregrøt, så kan du lage øl, mener Tommy Holen Helland i Gulating Ølutsalg Trondheim. Her er hans tips for å realisere drømmen om hjemmebrygget øl.

For over 1000 år siden ble alle fri menn pålagt å brygge juleøl, ifølge Gulatingsloven. I dag er det ingen som kan pålegge deg å brygge, men mange har likevel lyst og motivasjon til å sette i gang med hjemmebrygging. Og det er ikke nødvendigvis så vanskelig som det kanskje høres ut som.

– Jeg liker å si at hvis man kan lage havre-grøt, så kan man lage øl. Hvis man vil ha perfekt resultat hver gang, så trengs det mer kontin-uerlig brygging og kontroll på alle prosesser i bryggingen. Du kan fint være amatør og lage drikkandes øl, så det er i utgangspunktet ikke vanskelig, forklarer kjøpmann Tommy Holen Helland i Gulating Ølutsalg Trondheim.

Krever en arbeidsdag

Holen Helland er til daglig i kontakt med både store og små ølbryggerier. Bare i Trøndelag er det et sted mellom 40-50 bryggerier, flere av dem brygger spesielt for Gulating.

Som mangeårig ølinteressert har selvfølgelig også Holen Helland brygget sitt eget øl. Det praktiske utstyret man trenger til brygging er en 20 liters kasserolle, ei tresleiv og ei kokeplate.

Det går an å kjøpe ferdige ølsett med flytende maltekstrakt og tørrgjær, men Holen Helland foretrekker den metoden som omtales som «Brew in A Bag». Der lar man poser med knust malt trekke i varmt vann.

Helland anbefaler å bruke en såkalt meske-pose, en slags silpose, for å lette arbeidet. Å meske er å røre sammen knust malt og varmt vann for å få en gjærbar væske. Malten skal trekke i vannet i omtrent en time, med jevn temperatur på rundt 60-70 grader. I løpet av den tida blir sukkerstoffene trukket ut av malten. Sukkerstoffene, som kalles vørteren, skal deretter kokes samtidig som man tilsetter humle i intervaller, avhengig av hvilket øl man lager.

– De fleste starter med å brygge en IPA eller Pale ale, altså en humledrevet øl. Det er enklere å skjule eventuelle bryggefeil med en godt humlet øl, samt at det er den øltypen de fleste vil lage. Oppskrifter og bryggesett er lett tilgjengelig i alle bryggebutikker så man trenger ikke å finne opp kruttet på nytt, sier Holen Helland.

Hygiene er avgjørende

Bryggeprosessen krever tid og energi. Fra man skrur på ovnen for å koke vann til man har vasket opp og er helt ferdig, regner han med at det tar åtte timer.

Og viktigst av alt: Godt renhold. Holen Helland kan ikke få sagt det tydelig nok.

– Renhold, renhold, renhold og renhold. Fra vørter er ferdig kokt og til korken settes på flaska etter endt gjæring, må alt av utstyr og beholdere, flasker eller ølfat, som skal være i kontakt med ølet være sterilisert 100 prosent. Dette er viktig for å få et godt sluttprodukt og ikke et infisert øl som ikke kan drikkes. Det vil ingen ha, understreker Tommy Holen Helland.

– Hygiene er alfa og omega på godt eller dårlig øl, legger han til.

I Trondheim er det tre bryggebutikker der man kan få kjøpt det man trenger, og få råd og tips til hjemmebrygging. Holen Helland anbefaler alle som har spørsmål om å komme innom Gulating Ølutsalg, Bakke Brygg eller sjekke hjemmesidene til Norbrygg.

Selv om det kan være nyttig å ta et introduk-sjonskurs for å komme skikkelig i gang, er det mye informasjon å hente på diverse hjemmebryggerforum på internett.

– Jeg vil anbefale å brygge det samme ølet om igjen og om igjen. Å føre en god bryggelogg er lurt, der du noterer ned det som skjer i bryggeprosessen, blant annet temperaturen på mesken når du tilsatte humle. Hvis du vil ha det samme sluttresultatet, må alt av temperatur, mengde og tid humlen har vært oppi, være likt til enhver tid. Det er det som skiller en amatørbrygger fra en profesjonell brygger, mener Holen Helland.

Ikke nødvendigvis billigere

Er det noen typiske nybegynnerfeil man bør være klar over?

Gape over for mye til å begynne med. Det er ikke nødvendig å kjøpe en bryggemaskin til 15 000-60 000 koner før du har blitt bitt av bryggebasillen og vil brygge masse hele tida. Det er mer enn nok med en kasserolle på 20-25 liter. Gjerne med tappekran i bunnen, og en meskepose, sier han.

Mange tror at det å brygge eget øl blir bil-ligere enn å kjøpe i butikk, men det er ifølge kjøpmannen helt feil.

– Mange av de som har startet opp med å brygge øl hjemme har startet fordi det skulle bli billigere å drikke øl. Slik blir det ikke. Man havner heller der at man blir så opphengt i de forskjellige smakene som man kan få frem, at man vil prøve flere typer øl enn før, forklarer Tommy Holen Helland.