Foto:Morten Warholm Haugen / BERRE

Øl for enhver smak

Det fins ingen som ikke liker øl, du har bare ikke funnet den ølen du liker, hevder mennene bak Gulating ølutsalg.

TEKST: Veronika Søum

FOTO: Morten Warholm Haugen / BERRE


20. april 2017

Med byens største utvalg av øl og flere enn 400 ølsorter i hyllene, er Gulating ølutsalg som et paradis for alle som liker håndverksbrygg.

– Hos Gulating er det kvalitet foran kvantitet. Du får lov til å kjøpe ei kasse hos oss, men gjerne med tolv til 24 ulike typer øl, sier kjøpmann Tommy Holen Helland i Gulating Ølutsalg Trondheim. Spesialbutikken for øl flyttet inn i kjelleren i Byhaven i mars, etter å ha vært samlokalisert med Mathall Trondheim de to siste årene. I de nye lokalene står ølflaskene sirlig plassert i hyllene, fra den lyseste lager til den mørkeste stout. I tillegg til øl selger Gulating cider, glutenfritt, alkohol-fritt øl, juice, kaffe, ølbøker, glass og retrobrus som Flux soda.

Forventningene til hva som kan skje i samarbeid med de andre spesialforretningene på Byhaven, er mange. Holen Helland ser potensiale til flere spennende konsepter framover. Blant annet øl og sushi, øl og olivenolje, øl og sjokolade og ikke minst øl og ost.

– Øl er mer enn drikking. Vi er opptatt av at folk skal bli klare over smak og kvalitet, forklarer kjøpmannen.

Smaker seg gjennom sortimentet

Annenhver måned møtes flere av de ansatte i Gulating for å smake på nye varer. Butikkmedarbeider Roger Brouwer, assisterende butikksjef Marc- André Schopen og Tommy Holen Helland sitter rundt et spisestuebord med et ølglass i handa, og stirrer intenst ut i rommet mens de smatter.

– Hmmm, jeg kjenner det litt på tungespissen, sier Roger Brouwer.

– Der kom stingen, kommenterer Tommy Holen Helland.

Når en av dem utbryter et «wow», er det store ting på gang.

– Vi får oss i blant overraskelser. Vi tenker ikke umiddelbart at det lille bryggeriet innerst i en fjord lager god øl, men så gjør de faktisk det, forteller Helland. Han er i likhet med Brouwer utdannet ølsommelier, mens Marc- André Schopen, som tidligere var barsjef på Antikvariatet, skal ta ølkelner-utdanning i løpet av året.

 

Tommy Holen Helland, Roger Brouwer og Marc-André Schopen i Gulating ølutsalg
Kjøpmann Tommy Holen Helland, butikkmedarbeider Roger Brouwer og assisterende butikksjef Marc-André Schopen

 

Egen oppvaskkost til ølglass

Første bud når det gjelder ølsmaking, er å starte med det lyse først, og bevege seg over mot det mørke, gjerne med en surøl i midten. Gutta er opptatt av at ølet er drikkbart og typeriktig. Hvis en wit ikke inneholder appelsinskall og korianderfrø slik den skal, er det faktisk ikke en wit.

– Det er viktig at man bruker alle sanser når man smaker på øl, da får du danna deg et best mulig bilde, sier Tommy. Riktig ølglass er viktig. Glassene de drikker fra under denne ølsmakinga betegner de som gode «allroundglass».

– Dette har ei stor klokke og ei stor flate å slenge ølet på for å få fram aromaen. Vil du bevare ølet kaldt kan du holde på stettet, hvis du vil varme det kan du bare holde på glasset, forklarer Roger Brouwer. Ved å skylle glasset med kaldt vann før man heller øl i det, får man best skumdannelse.

– Jeg vasker aldri ølglass i oppvaskmaskinen. Hvis de blir vaska med melkeglass, lager melka ei hinne på glasset slik at det ikke blir noe skum. Jeg bruker egen oppvaskkost på ølglass, forteller Roger. Å ta ølen rett ut fra kjøleskapet, er faktisk ikke den beste måten å drikke den på. Regelen er jo mer smak, dess mer temperatur. Noen øl trenger lagring, andre er ferskvare.

– Det handler om ingredienser. Alt med humle i bør drikkes så fort som mulig, mens for eksempel en stout godt kan lagres i flere år, sier Roger.

Lokalt på alle måter

Trøndelag er ifølge trioen Norges fremste ølområde, og det stedet i landet der det er tettest med bryggerier. I Trøndelag fins det 40-50 store og små bryggerier, fra Namdalsbryggeriet i Grong til Rørosbryggeriet i sør. Flere gårdsbryggeri har andre jobber ved siden av det å brygge øl. Og kundene i Gulating er patriotiske når det gjelder øl. Ifølge Roger går kundene oftere etter geografi enn øltype.

– Hvis de har ei hytte på Stokkøya, vil de ha noe fra Stokkøy Bryggeri. Kjenner de noen på Frøya, vil de ha noe fra Bryggeriet Frøya, forklarer han. Ikke bare skal ølet helst være brygget så lokalt som mulig, men de siste årene har flere norske ølprodusenter også vært opptatt av å ta i bruk tradisjonelle ingredienser som einer og pors.

– Vi hadde en norsk øltype i høst med granskudd, pors, einer og kveik, som kun besto av norske produkter, forteller Tommy. Det mest trendy på ølmarkedet denne våren, spår trioen til å bli New England Pale ale. En av de mest spennende i denne ølstilen, er EGO/Eik&Tids Ny Hornindal Pale Ale.

– Det er brygga med norsk kveik, som er gjær utvunnet fra Stryn, forklarer Tommy.

Mat og øl skal løfte hverandre

De siste årene har det skjedd mye på ølfronten i Trondheim. I tillegg til flere mikrobryggeri rundt om i byen, er utvalget på utestedene blitt noe helt annet enn for få år siden.

– Det har nesten blitt et krav at restauranter og uteplasser må ha et godt ølutvalg, mener Marc-André. De ansatte i Gulating anbefaler gjerne øl til mat, og mener blant annet at øl passer mye bedre til ost enn vin.

– Vi er veldig opptatt av å øke statusen til øl. Det er minst like mye høykultur i øl som i vin, sier Roger. Tommy anbefaler en røykporter til blåmugg-osten Kraftkar, og Klostergården Porter til en mild Selbu blå.

– Da er du innafor, utdyper han.

Når man skal velge riktig øl, uansett om det er til mat eller til kos, må man alltid spørre seg om hva intensjonen skal være, mener Gulating-karene.

– Når du parer øl med mat må det være i balanse, det vil si ikke for kraftig, men heller ikke for lite smak, forklarer Marc.

– Vi jakter hele tida på at en pluss en blir tre. Det vil si at ølen løfter retten og at retten løfter ølen, legger Roger til.

 

Roger Brouwer i Gulating ølutsalg
Roger Brouwer

Årets sommerhit

Når sommeren nærmer seg og dagene blir lysere, passer det også med noe lyst i glasset. Trioen spår at «Hoppy Blonde Grapefruit edition» fra trondheimsbryggeriet Austmann på Høvringen blir sommerens store slager i år som i fjor.

– Den er med grapefrukt, og er lyst og lett. Perfekt om våren og sommeren, mener Tommy.

Gulatings beste øl og mat-tips

ROGER
Flamsk, rød surøl og spareribs – Øl med en del sødme som matcher og komplimenterer sødmen i BBQ-saus. I tillegg en fin syre som gjør at de søte elementene ikke oppleves for søtt. Må prøves!

TOMMY
Kraftig imperial stout med kraftig brownies – De kraftige smakene av sjokolade, kaffe og noen ganger lakris i ølet passer perfekt mot den gode kraftige sjokoladesmaken i en brownie. Og hvis du topper alt med litt bringebærcoulis kan det nesten ikke bli bedre.

MARC
En god IPA med pizza – IPA er fruktig, og smakene i ølet går fint sammen med kraftig og sterk mat. Bitterheten balanserer feit mat og rensker opp i munnen. Nå snakker vi ikke om Grandiosa, men om god hjemmelaget pizza.