Byhaven gir deg sommerens grilltips Foto:Jens Westbye / BERRE

Byhaven gir deg sommerens grilltips

Grill godsakene

Nå er årstiden inne for å spise ute. Her får du ideene til hvordan du kan tilberede et himmelsk måltid under åpen himmel.

TEKST: Lill Beate Mathisen / BERRE

FOTO: Jens Westbye / BERRE


12. april 2019

– Dette har jeg gledet meg til! Grillkullet gløder, og sesongen er offisielt i gang. På bordet ligger råvarene: ishavsrøye, burger, frukt, grønnsaker og hvitmuggost. For avansert, tenker du? Langt ifra. Ifølge Byhavens store grill-entusiaster, Kathinka Schjetne Bergvin og Ina Hetling, er dette noe av det enkleste og beste du kan hive på grillen.

– Hel fisk egner seg veldig godt for grilling. Når man bruker god varme får man både grillet og bakt fisken, sier Kathinka. Hun og Ina er fullt klar over at det ikke er så mange som tør å kjøpe en hel fisk, men bedyrer at det både er kjapt og enkelt.

– Når du griller små fisk, bidrar både skinnet og beina til et mørt resultat.

En skikkelig burger

Grillen er varm, og venteburgeren er første rett som skal i ilden. Kathinka har med seg rå burgere fra Trondheim Slakterhus, som selges hos Færsk. De legges direkte på grillen, og flammene skyter opp.

– Det ser jo ganske kult ut, mener Kathinka, og forklarer at flammene skyldes det høye fettinnholdet i burgerne.

– En fet burger blir mer saftig, og man trenger ikke saus for å få smak, legger Ina til. Hun bruker aldri dressing, kun en liten teskje barbequesaus. Etter knappe to minutter har burgerne fått sorte svimerker og er klare for servering.

Helgrillet fisk på 1-2-3

Sjømaten er neste råvare ut: ishavsrøye fylt med sitron og friske urter. Her brukes ikke aluminiumsfolie – for å hindre fastbrenning legges sitronskiver under fisken. Fisken får godgjøre seg under lokk i 5-10 minutter, til skinnet begynner å løsne. Kathinka legger fisken over på en fjøl, og forklarer hvor enkelt man trancherer den:

– Start med å snitte fisken i buken og bak finnen. Følg ryggraden med kniven. Gjør så det samme med buken. Deretter er det bare å dra skinnet av fisken. Nå har du filetene foran deg. Løft de forsiktig fra ryggbeinet, så får du både skinn- og benfrie fileter.

– Bare kom innom Færsk, så skal jeg vise hvor enkelt det er, oppfordrer hun.

Kathinka og Ina jobber begge på ferskvarebutikken Færsk. I løpet av grillsesongen griller de så ofte de kan, og jentene trenger ikke å vente til sola titter frem. Om det regner, legges bare lokket over grillen mens de selv står under taket.

Lun dessert

Vi har kommet til avslutningen på dagens måltid, som også skal innom kullgrillen før servering. For voksne ganer serveres grillede jordbær og hvitmuggost med rå valnøtter og honning. Barna får kose seg med banan fylt med smeltet melkesjokolade.

– Det aller meste kan grilles, konkluderer de, før de setter gaffelen i rykende varm hvitmuggost med karamelliserte jordbær til.

 


Burger

Burger fra Færsk, Byhaven Foto:Jens Westbye / BERRE

 • Rå burger med høyt fettinnhold
 • Burgerbrød, gjerne brioche
 • Tomat i skiver
 • Crispisalat
 • Rødløk
 • BBQ-saus

Rå hamburgere med godt fettinnhold legges rett på forvarmet grill. La den gjerne få en skikkelig grillskorpe før du snur den, så unngår du at den sitter fast i rista. Disse burgerne trenger ikke lang tid på grillen. Når burgeren har fått god skorpe tar du den av direkte varme og lar den hvile et par minutter. Legg burgerbrødene til luning i grillen, gjerne også tomatskivene. Legg opp burgeren med ønsket tilbehør.


Poteter på grillen

Poteter på grillen Foto:Jens Westbye / BERRE

 • Småpoteter med skall
 • Olje (gjerne en olje med smak)
 • Salt
 • Pepper
 • Friske urter

Del potetene i to på langs og legg de i en aluminiumsform. Ha over litt olje, salt, pepper og friske urter.

Til fisk passer det godt med en sitronolje sammen med dill, estragon eller persille. Til kjøtt kan du bruke en chiliolje, sammen med timian, oregano eller rosmarin.


Byhaven gir deg sommerens grilltips Foto:Jens Westbye / BERRE

Byhaven gir deg sommerens grilltips

 • 1 hel ishavsrøye
 • 2 sitroner i skiver
 • Friske urter, f.eks. dill

Skyll ishavsrøya i kaldt vann og sørg for å få vekk slimet på skinnet. Pass på å tørk den godt med kjøkkenpapir. Skjær et par snitt på begge sider av fisken. Dette gjøres fordi skinnet vil trekke seg sammen under grilling. Legg gjerne litt urter, sitron og andre godsaker i buken på fisken. Er du redd for at fisken skal sitte fast på grillen, kan du legge noen tynne sitronskiver under fisken. La fisken ligge under lokk og godgjøre seg til den slipper benet lett.


Grillet banan

Grillet banan Foto:Jens Westbye / BERRE

 • 1 stk Banan
 • 30g Melkesjokolade

Ta av skallet på den ene siden og skjær et snitt langs bananen. Legg noen biter sjokolade i snitten. Legg bananen på grillen med snittsiden opp, og lukk lokket. Den er ferdig når sjokoladen har smeltet.

Garantert en favoritt til barna!


Flytende hvitmuggost

Flytende hvitmuggost Foto:Jens Westbye / BERRE

 • 1 stk Hvitmuggost
 • 4 stk Jordbær
 • 1 ss Honning
 • 1 neve Hasselnøtter

Legg ostebiten på direkte varme, men kun i kort tid. Dette er bare for å få grillmerker på osten. Legg den så på indirekte varme i noen minutter. Kjenn på osten av og til så den ikke blir for varm. Del jordbær i to og grill de kjapt. Hakk hasselnøtter og ha på et fat sammen med honning.

Osten vil bli flytende, og du kan nyte lune jordbær med smeltet ost, hasselnøtter og honning. En enkel og frisk dessert.