Gjør en miljøforskjell!

Ducky jobber for å synliggjøre dine positive miljøvaner.

– Mange ønsker å ta gode, miljøvennlige valg i hverdagen, og vil ha kunnskap om hvordan de som enkeltperson har mulighet til å påvirke samfunnet positivt og i en bærekraftig retning. Vi vet at alle ikke kan gjøre alt, men at alle kan gjøre litt, sier Silje Strøm Solberg.

Hun har selv kjent på kroppen at det kan være vanskelig å ta miljøvennlige valg. Etter et halvt år med en gryende idé om å gjøre noe med det, var hun i 2014 med å grunnlegge Ducky. Selskapet jobber for å gjøre det enklere for deg, meg og arbeidsplassen vår å leve mer bærekraftig.

– Vi har jobbet med en løsning som gir kunnskap til enkeltpersoner, og som formidler kunnskapen på en effektiv og engasjerende måte. Det hver enkelt av oss gjør, har en effekt. Vi er nesten åtte milliarder mennesker i verden, og hvis alle gjør litt har det stor betydning, sier Solberg.

Se klimafotavtrykket ditt

Det første en bør gjøre hvis man ønsker å leve mer bærekraftig, er å få oversikt over hvordan man selv lever. I samarbeid med forskere ved Industriell økologi ved NTNU og Asplan Viak, har Ducky utarbeidet en klimakalkulator som beregner fotavtrykket ditt ut ifra norske forhold. Du finner den på www.ducky.eco.

Ved å legge inn opplysninger om egen husholdning og livsstil, kan man beregne sitt personlige fotavtrykk, som er den samlede mengden klimagassutslipp fra din livsstil. Du vil se hvordan alle globale utslipp kan kobles til individuelt forbruk av produkter og tjenester, og hvordan du kan påvirke det. Klimakalkulatoren er gratis for private brukere. På www.ducky. eco kan du også sette deg klimamål og delta i miljøutfordringer.

– Det er få som har et bevisst forhold til personlige klimagassutslipp. I kalkulatoren kan du legge inn informasjon om din husholdning og dine mat-, transport-, forbruks- og energivaner. Hvis man skal ta bedre valg er det viktig å finne ut hvor du selv er i landskapet, forteller Solberg.

– Kvalitet er viktig

Hennes beste tips er å kjøpe kvalitet.

– Du kan velge å redusere ditt eget fotavtrykk direkte ved å gjøre mindre eller større endringer i livet ditt. Du kan for eksempel kjøpe kvalitet når du kjøper nytt. Kvalitetsprodukter varer lenger, og kan som oftest repareres, gjenbrukes eller selges videre, sier Silje.

Transport er det også viktig å være bevisst på.

– Velg leverandører som fremmer bærekraft. Velger du aktører som jobber med for eksempel biodrivstoff, er du en del av å akselerere innovasjonen. Hvis du skal fly, er det fint å være borte lengre enn å reise hyppigere. Da kan du sette av tid til å virkelig oppleve plassene du besøker, ta et godt avbrekk fra hverdagen og få mer ut av oppholdet ditt, råder hun.

Er det vanskelig å ta gode, miljøbevisste valg i Norge i dag?

– Vi ser at det er mye enklere å ta gode og miljøvennlige valg i dag enn det var for bare noen få år siden. Og det er utrolig bra! Samtidig ser vi en økning i markedsføring som bidrar til grønnvasking av produkter og tjenester som ikke nødvendigvis er bærekraftige. Derfor er det viktig å måle effekten av ting. Vi har utviklet et bærekraftig markedsføringsverktøy hvor vi leverer tredjeparts klimadata som gir butikker mulighet til å hjelpe kundene sine å finne de mest bærekraftige produktene de tilbyr, sier Silje Strøm Solberg.

 

14 MILJØVENNLIGE TIPS

1. Planlegg hva du trenger
Kan du få tak i det du trenger brukt? Hvis ikke – invester i kvalitetsprodukter. Enten det er treningssokker eller sofa. Kvalitetsprodukter holder lenger, og du får tid til å gjøre noe du liker i stedet for å måtte kjøpe nye. Kvalitetsprodukter er gjerne dyrere, men over sin levetid vil du bruke dem like mye som om du måtte kjøpe flere produkter som ikke holder.

2. Bruk pengene dine på tjenester
Det er knyttet mindre utslipp til tjenester, enn produksjon av produkter. Gå på kino, teater eller restaurant, stream musikk eller serier, og betal for å reparere skoene eller høretelefonene dine.

3. Bytt bank 
Bytt til en bank som investerer sparepengene dine i grønne fond. Se mer på etiskbankguide.no

4. Invester selv i grønne fond
Å bruke pengene på bedrifter som jobber med teknologi og tjenester for en bærekraftig verden er en av de beste måtene å bruke det du tjener bra på.

5. Gjør det til en vane…
å skru av lysene i et rom du ikke er i.

6. Pizza…
er den perfekte restemiddagen.

7. Inviter gode og fingernemme venner…
på en fiksekveld. Andre kan noe du ikke kan, gjør det til noe sosialt.

8. Kjøp brukt
Trondheim florerer av kule steder der du kan kjøpe brukte skatter. Og det finnes flere gode digitale markedsplasser, som Finn, Tise og Shpock.

9. Samkjør til trening
Du sparer både miljøet og lommeboka, og du blir bedre kjent med lagkameraten eller treningspartneren din.

10. Kjenner du noen som snart har bursdag?
Gi opplevelser istedenfor ting.

11. Gå når du kan
Kanskje oppdager du hvor fint det er å starte dagen med frisk luft?

12. Del av rom om vinteren…
og varm opp de du bruker mest.

13. Plant et tre

14. Handle hos lokale butikker som tenker miljø og bærekraft
Det gir gode muligheter for å redusere avfallsmengden fra emballasje i heimen.