Foto:Morten Warholm Haugen / BERRE

Starmus kommer til Trondheim

Edvard Moser blir som en slags vert å regne når Trondheim skal få besøk av vitenskapens verdenselite i sommer. Starmus flytter fra Tenerife til Trondheim. - Festivalen ønsket seg et sted med regn og gråvær.

TEKST: Guro Merakerås / Meramedia

FOTO: Morten Warholm Haugen / BERRE


20. april 2017

I fjor dro Edvard Moser til Tenerife som foredragsholder på det som omtales som verdens mest ambisiøse vitenskapsfestival. Og selv om Edvard sier det kom som manna fra himmelen at Starmus nå kommer til Trondheim, må han nok finne seg i å ta en bit av æren.

Han fikk nemlig en telefon fra festivalens grunnlegger en drøy uke etter fjorårets festival. Garik Israelian fortalte at de vurderte å flytte festivalen fordi det var for mye turisme på Tenerife. Sol og strand er vel og bra, men også en konkurrent til skyggefulle auditorier. Nå var festivalen på jakt etter et nytt sted, gjerne et med litt regn og gråvær. Og de vurderte Norge, underforstått Oslo.

– Hør, det finnes et sted som heter Trondheim, sa Edvard.

– Jeg tror det vil være perfekt for dere.

Resten er historie, som det heter. Skjønt, historien er jo bare så vidt påbegynt. Går det bra med festivalen i sommer, er det sannsynlig at vi får besøk av Stephen Hawking & co flere ganger.

«På linje med å bli tildelt OL». «Alle snakker om Robbie. Men det er dette som er det virkelig store i sommer!» Forventningene er store. Med god grunn, skal vi tro Edvard.

– Det er en unik mulighet for NTNU og Trondheim, fastslår han, og peker på at festivalen vil skape engasjement og entusiasme og samle historisk mange profilerte vitenskapsfolk som er her for å formidle til et bredt publikum.

– De skal ikke bare forklare slik at folk flest forstår, men også slik at de synes det er interessant. Vanskelige ting blir forklart på en enkel måte. På en morsom måte. Innleggene er korte – på 20 minutter, og veldig populariserte, med mye bruk av video, dialog og paneldiskusjoner, sier Edvard, og forsikrer at dette er noe for alle – uansett bakgrunnskunnskap.

På den andre siden av dammen styrer en mann med frisk sveis og enda friskere tro på egne synspunkter. Vitenskap og fakta er under press i Donald Trumps 2017.

– Starmus er en festival som kombinerer samfunnsengasjement og vitenskap. Jeg tror ett svar på problemene vi ser i verden i dag er nettopp mer utdannelse og kunnskap. Jo mer folk flest vet om hvordan en stat styres og hvilke problemer verden står overfor, jo lettere er det å opprett-holde sunne demokratier og unngå at populister får gjennomslag. Særlig i USA er det en ekstrem sammenheng mellom utdanningsnivå og politisk tilhørighet, sier Moser. Et av festivalens mål er å løfte fram forskere og vitenskapsfolk som er særlig dyktige til å formidle sin kunnskap. Det er viktig i en tid der vi ser at det ikke er nok at kunnskapen finnes i lukkede miljøer. Den må spres – til folk flest. Og da er det nyttig at vitenskaps-kvinner og -menn blir løftet fram som helter og forbilder.

– Jeg er litt ambivalent til dette med helter, sier Edvard, og vi mistenker at det skyldes at han selv ikke er helt komfortabel i rollen. – Men skal ungdom først ha en helt, kan det jo gjerne være vitenskaps-folk, ikke fotballspillere, tilføyer han, med et lurt glimt i øyet.

Hele 10 Nobelprisvinnere kommer til festivalen. I tillegg til navn som Stephen Hawking og Buzz Aldrin.

– Det startet som en astrofysikk-kosmologifestival. Nå er det utvidet til å omfatte hele spekteret av vitenskap. Samfunnsfagene kommer inn og skal snakke om globale spørsmål som økonomi, klima og fordeling av goder. Fra 18. – 23. juni vil Starmus sette preg på byen, og vi vil se festivalen i offentlige byrom og i Trondheim Spektrum. Ennå er ikke alt spikret. Men det vi vet er at internasjonal presse har begynt å stille zoomen skarpt på Trondheim.

Det vil komme folk tilreisende fra hele verden, og forhåpentligvis fra andre steder i Norge. Men for alle som bor i Trondheim blir festivalen så å si levert på døra. Vel bekomme.

Kort guide til Starmus-festivalen

Det var astrofysikeren Garik Israelian som unnfanget ideen om å gjøre vitenskap og kunst tilgjengelig for folk flest gjennom en festival som kombinerer stjerner innen forskning og musikk. I 2011 arrangerte han den første Starmus-festivalen. Denne ble arrangert på Tenerife – det samme ble oppfølgerne i 2014 og 2016. Her finner vi nemlig ikke bare strender, men også to av verdens mest avanserte astronomiske observatorier.

 

Stephen Hawking kommer til Starmus i Trondheim
Stephen Hawking


Stephen Hawking.
En legende. Et navn du helt sikkert kjenner. Hvis du allikevel er litt usikker på hva som egentlig er greia med denne vitenskapens rockestjerne, bør du lese dette.

Stephen Hawking er vår tids mest berømte vitenskapsmann. Han er fysiker og verdensledende innen fagfeltet kosmologi – det vil si vitenskapen om universets historie og evolusjon. Er det så spennende da? Hawking har i alle fall greid å få mange til å synes det, gjennom bestselgende bøker, der «A Brief History of Time» fra 1988 ble den forløsende utgivelsen. Det er imponerende nok å greie å gi en fengende og populærvitenskapelig forklaring av hva universet er, hvordan det fungerer, og hvor det kommer fra. Atskillig mer imponerende blir det når det kommer fra en mann som er lam i hele kroppen og mangler språk. Hawking ble nemlig rammet av sykdommen ALS, som angriper nerveceller i ryggmarg og hjerne, da han var 21 år. Det er uhyre sjelden at pasienter med denne sykdommen lever særlig lenge. At Hawking fortsatt forsker aktivt, 50 år etter han fikk diagnosen, er nærmest et mirakel. Gjennom støtte fra familie og kolleger, og elektroniske verktøy som lar ham kommunisere, har Hawking ikke bare overlevd, men har klart å forske og å formidle sine innsikter. Det skal han også gjøre på Starmus i Trondheim. Se forresten filmen «The Theory of Everything» fra 2014 dersom du vil vite mer om Hawking og hans livshistorie.

 

Buzz Aldrin kommer til Starmus i Trondheim. Det gjør selvfølgelig også festivalens grunnlegger, Gaerik Israelian.
Buzz Aldrin og Starmus-grunnlegger Garik Israelian

 

Tre månevandrere lander i Trondheim: Det finnes faktisk bare tolv mennesker som noensinne har satt sine ben på månen. Tre av disse tolv kommer til Trondheim på Starmus, og skal opptre samlet for første gang. Programmet lover både avsløringer av hemmeligheter fra måne-landingene og tanker om framtidige romferder til Mars når Buzz Aldrin, Charles Duke og Harrison Schmitt holder foredrag.

Kjendiser fra lerret og skjerm: Filmregissør Oliver Stone (Natural Born Killers og Platoon) og talkshowvert Larry King blir å høre i debatt.

Kombinasjoner: Musiker Peter Gabriel, som sitter i festivalstyret, sier dette om tandemshowet med superstjerner fra forskning og scene. «Musikere utforsker og definerer det som finnes inni oss, mens astronomer utforsker og definerer det som finnes utenfor oss. Det er akkurat dette jeg elsker med Starmus: kombinasjonen av de to verdenene», Foreløpig er Ane Brun, Trondheimssolistene og TSO sluppet på artistlista.

En gave til Trondheims befolkning: At verdens fremste vitenskapshelter kommer til akkurat vår lille by når de samles for å gjøre sin kunnskap tilgjengelig for allmennheten, betyr at allmennheten, det er oss! Mens tilreisende må punge ut mellom 8-9000 kr for sitt festivalpass, kan du med Trondheimspass få tilgang til alle foredrag på festivalområdet og minst to store konserter for 5000 kr. Studenter og elever får ytterligere rabatt.

Programmet legges ut på ntnu.no/starmus