Foto:Ivana Rajevic

Dubrovnik

Dubrovnik er Kroatias mest populære turistby og er rettmessig kjent som “Adriaterhavets perle”.

TEKST: Andrea Rakela

FOTO: Ivana Rajevic


29. august 2016

Byen ligger helt på spissen av Kroatias kyst og er en gammel by med viktig gotisk- og renessansearkitektur. Den ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1979 og det er ikke uten grunn at produsentene av Game of Thrones har valgt Dubrovnik som en perfekt beliggenhet for oldtidsbyen «King’s Landing». Som den irske forfatteren Bernard Shaw en gang sa: “Den som søker paradiset på jorden, bør absolutt dra til Dubrovnik.” Det er et sted du forlater med vakre minner, slik at du alltid vil ønske å vende tilbake.


Gamlebyen

 Foto:Ivana Rajevic

Dubrovnik, tidligere også kjent som Ragusa, var allerede på slutten av 1200-tallet et viktig handelssenter. Byen utviklet seg også til å bli et kulturelt senter langs Adriaterhavet med sine mange poeter, filosofer og malere. Et av høydepunktene ved å besøke gamlebyen er en vandring langs toppen av den middelalderske bymuren og tårnene som omkranser den. Muren er over to kilometer lang, opptil 25 meter høy og tjente som befestning i det 14. og 15. århundre. Den obligatoriske to kilometer lange spaserturen tilbyr fantastisk utsikt over gamlebyen og sjøen, med koselige kafeer langs veien som lar deg nyte utsikten litt lenger. Vil du se mer av byen kan du ta taubanen opp til det 405 meter høye fjellet Srđ. Hovedgaten er den vakre Placa, eller Stradun som den også kalles. Den strekker seg 300 meter fra den vestlige byporten til Luzatorget, byens hjerte. På oversiden klatrer 14 sidegater opp til to parallellgater; restaurantgata Prijeko og boliggaten Peline. Det finnes skilt ved inngangen på hver gate som forteller hvilke butikker som er der, så du trenger ikke tråle opp og ned hver eneste gate hvis du er på utkikk etter en spesiell butikk. Øst for denne marmorgaten, finnes Luzatorget hvor alle byens offentlige hendelser fant sted. Her ligger flere bygninger som er verdt et besøk; Sponzapalasset, St. Blaise-kirken, Dominikanerklosteret, Knežev Dvor og katedralen, som ligger noen meter lenger mot sør. Onofrio-fontenen er en av Dubrovniks mest kjente severdigheter, og ble sett på som et teknologisk vidunder da den ble konstruert i 1438. Vann ble fraktet i akvadukter fra en brønn 12 kilometer unna og fosset ut av munnene på fontenens relieffer, til glede for byens innbyggere.

Vis i Google maps

Stradun, Općina Dubrovnik, Kroatia


Flere strender å velge

 Foto:Ivana Rajevic

Dubrovnik har en fantastisk kystlinje med bukter, strender, bratte klipper, øyer og krystallklar sjø. Om du tar deg ut til halvøya tre kilometer vest for gamlebyen kan du velge å sole deg på sandstranden Uvala Lapad Beach, sementbryggene på Adriatic Beach eller småsteinstranden Vis Beach. Den naturskjønne Banje-stranden med sand og rullesteiner ligger like utenfor murene til gamlebyen og har fantastisk utsikt til øya Lokrum og Dubrovniks gamle havn. Det er også verdt å besøke Copacabana-stranden, som står høyt på listen over de mest besøkte strendene i byen. Her kan du få et større utvalg av vannsportaktiviteter enn hva det er på Banje. En tredje strand å besøke er St. Jakov. Stranden ligger to kilometer utenfor sentrum, og består av rullestener og sand. Her har du til forskjell fra de to andre en flott utsikt over byen, som kan nytes hele dagen, helt til solen går ned om kvelden.


Dagsturer fra Dubrovnik

 Foto:Ivana Rajevic

En tur ut til øya Lokrum må du få med deg hvis du liker natur. Øya benyttes ofte av by-ens innbyggere som vil vekk fra de hektiske turistgatene. På øya finner du badeviker, klipper, frodig natur og en botanisk hage med mange tropiske planter. Ikke minst finnes det også mange vakre påfugler som vandrer fritt omkring. Båten går hver halvtime i turistsesongen med avgang fra havnen ved gamlebyen. Det kan også være fint å dra til øyene Mljet, Korčula og Lopud. Et av mine favorittsteder å bo i Dubrovnik-området er Cavtat, en nydelig pittoresk perle som ligger bare 18 km sør for Dubrovnik og 3 km fra flyplassen. Selve sentrum og gamlebyen av Cavtat ligger på en liten, bilfri halvøy. Palmer, pinjetrær og krystallklart vann gjør byen perfekt for avslapning. Man har kort vei til sjø, kaffebarer, bakeri, isbarer, små butikker, strender og strandpromenaden med hyggelige restauranter.


Shopping

 Foto:Ivana Rajevic

Dubrovnik er ingen storby, men den har likevel alt en storby tilbyr. I den nyere delen av byen, i Lapad og Gruž-områdene, finnes alle typer forretninger og shoppingsentre. Innenfor murene i gamlebyen finner du mange små butikker som selger smykker, bilder, sko, vesker og suvenirer. Det finnes også en rekke kunstgallerier i byen. På et av Europas aller eldste apotek i Fransiskanerklosteret (rundt 700 år gammelt), kan du kjøpe hudkremer og parfymer som lages etter oppskrifter fra middelalderen. Dubrovnikova kuća (Dubrovniks hus) er en kombinasjon av galleri, vin- og suvenirbutikk, og ligger i tårnet av St. Dominik. Der kan du finne blant annet en rekke suvenirer, førsteklasses viner, ferske grønnsaker, frukt og likører utarbeidet etter gamle og hemmelige oppskrifter, honning, olivenolje og produkter av medisinske og aromatiske planter.


Prøv den lokale maten

 Foto:Ivana Rajevic

Fersk lokal mat med fisk fra Adriaterhavet er høydepunktet. Fiskerestaurantene tilbyr fisk både fra havet og fra elven Neretva, deriblant mange forskjellige supper. De mest kjente matrettene her er Dubrovačka rožata, en vari-ant av créme bruleé og Zelena Meneštra som er en kål- og kjøttgryte. Resturanten Proto er regnet som en av de beste fiskerestaurantene i Dubrovnik og ligger i gamlebyen, like ved hovedgaten Stradun. Dette er en av få resta-uranter i gamlebyen som også besøkes av lokalbefolkningen. Det finnes også en sjø-matrestaurant langs siden av bymurene; Lokanda Peskerija har en begrenset meny, men maten og atmosfæren på restauranten er utmerket. Restaurant 360° ligger innenfor den gamle bymuren med fantastisk utsikt over havnen. Dette er et sted hvor de klarer å blande historiske omgivelser med en progressiv og framtidsrettet meny. Rett rundt hjørnet for Dubrovnik, på vei mot Split, finner du en av landets mest eksklusive gastronomiske nytelser – østers. Den rolige kystbyen Mali Ston er viden kjent for sine delikatesser, som hentes opp kun et steinkast fra restaurantbordet.

Vis i Google maps

Proto, Široka ulica, Dubrovnik, Kroatia


Barer

 Foto:Ivana Rajevic

Sørg for å stoppe på Buža for en drink, en av de vakreste barene i Dubrovnik. Denne kafeen er bokstavelig talt et hull i veggen, hugget rett inn i klippene, og det finnes ikke noe bedre sted å se solnedgangen. På den gamle Dubrovnik-dialekten betyr buža “hull”. I nærheten ligger også en badeplass som besøkes daglig av de mange som bor innenfor Dubrovniks tykke og beskyttende bymurer. D’Vino, Dubrovniks første vinbar, byr på noen av landets beste viner. I koselige lokaler ti skritt fra hovedgaten Stradun kan du sette deg ned og velge mellom over 100 lokale varianter. Det er anbefalt å prøve rødvinen, Dingač fra Pelješac, eller hvitvinen, Pošip fra øya Korčula.

Vis i Google maps

Buza Bar, Crijevićeva ulica, Dubrovnik, Kroatia