Basse – en trøndersk folkesport

Frisk luft, trening og et stykke trønderhistorie i samme slengen – ta med familien ut og spill basse! Lars Andersen viser deg hvordan du lager din egen basse.

TEKST: Anna Lian

FOTO: Morten Warholm Haugen / BERRE


10. april 2017

Husker du ikke helt hva basse er? Lars Andersen i Foreningen for Bassens Fremme gir oss en kjapp innføring:

– Basse er en trøndersk folkesport som oppsto i arbeiderstrøkene i Trondheim tidlig på 1900-tallet. De som ikke hadde råd til en lærball brukte luer og votter til å spille med, og etter hvert altså en basse laget av gamle sykkeldekk.

Alle kan bli med

Du trenger ingen forkunnskaper eller superfysikk for å spille basse – dette er en lavterskelaktivitet for hele familien.

– Det fine med basse er at alle kan være med. Det er sosialt og moro, og så er det veldig bra for motorikk og balanse. I tillegg er det jo fint å kunne bidra til å bevare bassen som det trønderske kulturfenomenet det faktisk er, sier Andersen.

Har du aldri spilt basse, eller trenger du en kjapp oppfriskning av reglene? Slik funker det:

Hva trenger du?

Du trenger en liten gjeng, ideelt 5-6 stykker, men det funker også helt fint med færre. En slags bane må også til. Det finnes et par oppmerkede baner her i byen, men en flekk med asfalt og kritt til å tegne opp ringer (på bassespråket kalt ruter), går også bra.

Og så trenger du selvsagt en basse. Den kan du lage selv av gamle sykkeldekk eller strikk. Sjekk hvordan du gjør det i videoen på toppen av denne siden.

Hvordan spiller du?

Kort fortalt handler basse om å forsvare territoriet sitt, nemlig ruta du står i, og og å forsøke å få bassen ned i andres ruter. Hvis bassen havner på bakken inni ruta di, får du ett minuspoeng. Det er vanlig å gå til tre minuspoeng – så er du ute. Det er lov å treffe bassen med alle kroppsdeler unntatt armer og hender.

 

For mer informasjon om basse, gå til basse.no