Foto:Stine Berre

Barcelona

Barcelona en by man ikke blir lei av å utforske, og som man gjerne besøker igjen og igjen.

TEKST: Stine Berre

FOTO: Stine Berre


18. april 2016

Som student i Barcelona har jeg fått et helt spesielt forhold til den katalanske storbyen, som i tillegg til katalansk historie, kunst og kultur, unik arkitektur og fotball i verdensklasse, også byr på solfylt vær året rundt. Barcelona er ingen hektisk storby, men heller en by man kan spasere rundt i og nyte de mange fine bydelene, de hyggelige kafeene, strendene, parkene, og ta ting litt som de kommer.

EL BORN De trange og sjarmerende smugene i gamlebyen El Born er noe av det vakreste Barcelona har å by på. Det anbefales å spasere her både på dagtid og kveldstid, da gatene har sin egen sjarm når det har mørknet og gatelyktene lyser opp. Spis frokost eller lunsj på utekafeen Le Mesclae. Spaser en tur innom katedralen Santa Maria del Mar (kjent fra boken Havets katedral) og videre til matmarkedet Santa Caterina, som er arkitektonisk vakker med sitt fargerike og bølgete tak. Dra gjerne innom den fine terrassen til Bar del Convent i Tantarantana-gaten.

CIUTADELLA-PARKEN Er man først i bydelen El Born, bør man også spasere innom Ciutadella-parken som ligger like ved. Dette er Barcelonas største sentrumspark, som er godt brukt av lokalbefolkningen året rundt. Spaser rundt den hyggelige båtdammen, slapp av under et  av de mange palme-trærne, og nyt en kaffe eller kald øl foran den imponerende vannfontenen Cascada.

BARCELONETA Den mest kjente og populære bystranden i Barcelona er Barceloneta. Denne ligger rett ved gamlebyen med samme navn, som er en sjarmerende bydel med sine karakteristiske lange og trange gater, høye og fargerike hus, og utallige restauranter og barer. Tips: På sommerstid arrangeres det utekino på stranden, som kan være hyggelig å få med seg!

MER STRANDLIV Ulempen med Barceloneta-stranden kan være at den, spesielt på sommerstid, tiltrekker seg svært mange besøkende. Dersom man ønsker en roligere strandopplevelse kan det lønne seg å dra til en av de andre bystrendene, for eksempel Nova Icària (gangavstand fra sentrum) eller til nabobyen Badalona (15 minutter med metro). Alternativt, dersom du ønsker en dag helt fri for byliv og stress, så kan Montgat-stranden anbefales. Hit kan du reise med tog, og turen tar kun 25 minutter fra Barcelona sentrum (gå av på stasjon Montgat Nord).

SAGRADA FAMILIA Sagrada Familia regnes som Antoni Gaudís mesterverk, og jeg anbefaler alle som besøker byen å dra innom og se den – fra innsiden! Innsiden er spektakulær, annerledes og imponerende. Katedralen ble påbegynt i 1883 og planlegges ferdigstilt i 2026. Det aller meste av struktur og utsmykkinger er imidlertid allerede på plass. Det er helt nødvendig å kjøpe billett på nett dagen i forveien, slik at man slipper de lange køene.

TAKTERRASSENE En av Barcelonas skjulte skatter er de fine takterrassene som skjuler seg på toppen av byens mange hoteller. Disse går det fint an å besøke selv om man ikke bor på det enkelte hotell, da man kan bestille noe å drikke eller spise i baren og bare nyte utsikten. Jeg anbefaler hotel Barceló sin 360° takterrasse i bydelen Raval, hvor de har en fin og enkel bar som man kan dra innom når man måtte ønske. Alternativt vil en middag på Skybar hos Grand Hotel Central i gamlebyen El Born by på fantastisk utsikt (her kreves gjerne reservasjon), eller lunsj hos La Isabela på Hotel 1898. Takterrassene har sesong fra ca. april til oktober.

GRÀCIA Gràcia er en koselig gammel bydel som opprinnelig var en selvstendig kommune, men som nå har vært en del av storbyen Barcelona i mer en hundre år. Gràcia er som en liten by inne i byen med sine mange trange gater, fine torg, matmarked, gamle kino og ja, her har de det aller meste. Her finner du koselige kafeer og butikker, for eksempel i gaten Carrer de Verdi. Nyt gjerne en kaffe eller kald øl på torget Plaça de la Vila de Gràcia, og prøv ut “el menú del día” (dagens lunsjmeny) på Bar But, La Singular eller Onna. I august anbefales Festa Major de Gràcia – Barcelonas mest populære bydelsfestival. Gràcia er en fin bydel å bo i dersom man har lyst til å bli kjent med en annen og roligere side av byen, men fortsatt ønsker å bo sentralt.

CARRER DE BLAI Er du interessert i å bli kjent med Barcelonas tapaskultur, så kan det anbefales å dra innom denne gaten. Her finner du mange gode pinchos-restauranter og barer. Dra gjerne innom flere på samme kveld! Mine to absolutte favorittplasser er Blai 9 og La Tasqueta de Blai. Bestill gjerne cava til maten, som produseres lokalt i Penedès-regionen rett utenfor Barcelona.

BUNKERS DEL CARMEL Hvis du ønsker et godt overblikk over byen, er mitt beste tips å klatre opp til de gamle bunkersene på Rovira-høyden i bydelen Carmel, som byr på Barcelonas aller beste utsikt! Bunkersene ble bygget i 1938 under den spanske borgerkrigen, og er derfor et interessant område i seg selv. Relativt få turister tar turen opp hit, så denne plassen er en hemmelig perle. Nærmeste metrostasjon er Alfons X, og herfra er det en 25-minutters spasertur opp til høyden. Du kan alternativt ta rutebuss enda nærmere dersom du ønsker en kortere gåtur.

MONTJUÏC Montjuïc er navnet på den sørøstlige åssiden i Barcelona. Her kan man oppleve fin utsikt over byen, og i tillegg ta kabelbanen opp til den tidligere militære borgen Castell de Montjuïc, som ligger helt på toppen. Er du kunstinteressert, anbefales også en tur innom Joan Miró-museet, eller Katalonias nasjonale kunstmuseum MNAC. MNAC-bygningen er vakker og har en fin beliggenhet i åssiden. Den er verdt et besøk i seg selv. Husk å dra opp på den fine takterrassen!

ARABISK SPA I Passeig de Picasso i bydelen El Born finner du det arabiske spaet Aire de Barcelona. Spaet er innredet i kjelleren i en gammel murbygning, noe som gir en stemningsfull atmosfære. Her har de flere ulike bassenger, med temperaturer fra 15 til 41 grader, i tillegg til saltvannsbasseng, boblebad, og dampbad. Med dempet belysning og avslappende musikk er et opphold her godt for både kropp og sjel. Man kan velge å kun besøke bassengene, eller å bestille en massasjebehandling i tillegg. Husk å reservere på nett noen dager i forveien.

SALVADOR DALÍ-MUSEET Er du i Barcelona over flere dager, så kan det være hyggelig å ta en utflukt ut av byen. Det er gode togforbindelse i Katalonia, med flere togstasjoner i Barcelona sentrum. Jeg anbefaler et besøk til det særegne og innholdsrike Salvador Dalí-museet i Figueres, som ligger en 1,5 times togtur nordøst for Barcelona. En tur hit kan kombineres med å dra til kystbyen Cadaqués (en liten times busstur fra Figueres). Cadaqués er en kystperle med sin hvite og sjarmerende bebyggelse, fine strender og mange restauranter. Her kan man overnatte en natt før man drar tilbake til Barcelona.