Bedre vin med gode glass

Et lekkert vinglass fra Riedel beskrives som mer enn bare et glass. Det beskrives som et verktøy! Vi gir deg tips til riktig glass for riktig drue, og avslører trikset som tilfører en femtilapp til vinsmaken

Tekst: Knut Guttorm Jermstad/BERRE
Foto: Markus Nymo Foss/BERRE, Emil Jespersen/Sundqvist

Matbyen Trondheim hadde ikke vært den samme uten edle dråper i glasset. Men visste du at Trondheims beste restauranter og cocktailbarer bruker glass fra Riedel? Det forteller Hilde Bugge, salgsansvarlig i Sundqvist AS. Sundqvist leverer kjøkkenredskaper i premiumsegmentet, deriblant glass fra Riedel.

God vin treffer riktig

Det er en lidenskapelig og engasjert Hilde som forteller om vinglassene fra Riedel.

– Vi pleier å si at vi jobber med glassmaking, ikke vinsmaking. Vin må komme riktig inn i munnen, og derfor snakker vi mye om åpningen til glasset, og hvor mye du må holde hodet bakover før vinen treffer munnen, forklarer hun.

Hilde Bugge

– Mange drikker faktisk vin fra melkeglass. Men da forsvinner jo både lukt og smak fra vinen! Jeg pleier å foreslå å smake på samme vin fra fire forskjellige glass. Da får du virkelig kjenne hvor mye glasset påvirker smaken.

Dette gjelder, ifølge Hilde, også alkoholfri drikke.

– For eksempel foretrekker mange barn å drikke sjokolademelk fra de små boksene med sugerør, fremfor å drikke fra glass. Det er fordi sugerøret får melken til å treffe rett på det søte punktet til tunga, slik at sjokolademelken faktisk smaker søtere.

Glass til rødt, hvitt og rosé

Trender vil alltid komme og gå – også når det gjelder vinglass. Men i Riedels verden utvikles ikke glasset for motens skyld alene.

– Både jordsmonnet og druen forandrer seg i takt med klimaet. Global oppvarming gir oss en søtere drue og vin med mer alkohol. Derfor blir også glassene større, for å få frem riktig uttrykk i vinen, forklarer Hilde.

– Nå går trenden mot større klokker på glasset, men et hvitvinsglass er likevel smalere enn et rødvinsglass. Stort sett all hvitvin, bortsett fra fatmodnet, består av mye syre og sitrus. Denne må inn i munnen som en bekk midt på tungen. Ved å unngå å få vinen i munnvikene, fremhever du sødmen og aromaene som gir hvitvinen en perfekt balanse. Kontrasten er en kraftig, taninrik rødvin, som vi trenger å balansere. Derfor bruker vi et større glass til denne, som åpner smaken raskere.

Du finner et bredt utvalg av de lekre glassene hos Traktøren kjøkkenutstyr i 3. etg.

Forskjellen i størrelse er altså den beste huskeregel for valg av glass til rød eller hvit vin. Den samme skalaen bør også bestemme glass til rosévinen.

– Riedel har ingen rene roséglass, fordi rosé lages på mange forskjellige druer. Når du går på Vinmonopolet, ser du farger fra den lyseste lyse til rødvin light. Så her kommer størrelsen på glasset an på hvilken drue vinen er laget på, og hvor mye skall det er i vinen. En rød vin er farget av skallet, for selv om det er en rød eller hvit drue, er saften alltid klar. Dermed drikker du en mørk rosé fra et større glass, og en lys rosé fra et mindre glass.

Glass til musserende

Champagne er en stor trend på drikkemarkedet. De særegne champagneglassene har blitt ensbetydende med festlig lag, men ikke nødvendigvis med god smak!

– I gamle dager drakk man gjerne champagne til dessert, hvor man dyppet kjeks og kaker i den typiske champagneskålen. Senere kom det høye, smale flute-glasset, men begge disse glassene er helt feil, avslører Hilde.

– Av champagneskålen får du mye skum og gjær i munnviken, og drikker du av det høye, smale glasset, får du ikke annet enn brusing rett i nesa. Uansett om du drikker Prosecco, Champagne eller Crémant, bør du drikke fra et vinglass – da får du bedre frem at det er en vin i bunnen. Opprinnelig skulle boblene egentlig bare skjule grums som samlet seg i bunnen av flasken.

Dermed er det med musserende viner som med rosé; valg av glass bør gå på mengden av røde eller hvite druer.

– Crémant og Champagne er en blend av tre druetyper: Chardonnay, som er den eneste hvite, Pinot Noir og Pinot Meunier. Når det er mer røde enn hvite druer i en blend, bør glasset være større. Drikker du en musserende Riesling, på 100% Riesling, smaker den bedre i et hvitvinsglass enn et champagneglass, slår hun fast.

Temperatur og dekantering

Tilbake står sjarmøretappen, med temperering og dekantering av vinen. Først da er vinen på sitt aller beste.

– De fleste drikker hvitvinen for kald, og rødvinen for varm. Vi har en tommelfingerregel som sier at rødvinen skal inn i kjøleskapet en halvtime før den drikkes, og hvitvinen ut en halvtime før den drikkes, tipser hun.

– Og når du åpner en flaske vin bør du alltid dekantere den. Da tilfører du vinen både luft og syre. I Norge betaler vi i gjennomsnitt 139 kroner for en flaske vin, men dersom du dekanterer vinen, tilfører du en femtilapp til smaken. Du får egentlig en veldig mye bedre vin for pengene.

Ekspertens startpakke

Vinmonopolet på Byhaven bugner av kvalitetsvin i alle prisklasser. Dette utvalget yter vi rettferdighet med gode vinglass! Et fullverdig barskap inneholder derfor minimum to typer rødvinsglass, to typer hvitvinsglass og et godt champagneglass. Men det betyr ikke at du trenger tolv glass av hver type. Som regel er man to til fire personer når man nyter et glass vin, og starter du med fire glass av hver type, kan du drikke stort sett alt du finner på Vinmonopolet. Du finner et bredt utvalg av de lekre glassene hos Traktøren.

Veritas Champagne Wine

Dette glasset får frem at all musserende er en vin i bunn. Klokken er spiss nederst, som får en strøm av bobler til å bygges opp inni glasset. Denne formasjonen er ikke bare vakker å se på, men den sørger også for at champagnens «liv» forlenges. Husk også at musserende er noe av den mest matvennlige drikken vi har.

Veritas Champagne Wine

Performance Riesling

Performance-serien er lett optisk, som gjør at glasset blir større på innsiden. Er du glad i fruktige viner med mye syre, slik som Riesling; Grüner Veltliner; lette lyse roseviner og Sancerre, tar dette glasset vinen til nye høyder. Et stort, avlangt glass med smal åpning, som balanserer syren og får frem nyanser du ikke smaker i mindre glass. NAM!

Performance Riesling

Performance Chardonnay

Et must for deg som liker tørre og gjerne fatlagrede hvitviner. Det store glasset åpner opp den ellers så uaromatiske Chardonnay-druen, og får frem deilige, gule smaker som gult eple, mango, smør og eksotisk frukt. Dette er viner i det øvre prissjiktet, så her er det helt avgjørende å ha riktig glass for å få maks ut av vinen. Slike viner passer perfekt til både fisk, skalldyr og hvitt kjøtt – eller bare til å nyte i en god stol.

Performance Chardonnay

Veritas Pinot Noir New World

Det perfekte glasset for lette rødviner og rosévin laget på Nebbiolo- eller Pinot Noir-druen. Champagne med mye Pinot Noir i seg bør også nytes i dette glasset; da får du frem lyse røde bær som du ikke smaker i mindre glass. Tulipanfasongen gjør at vi krøller tungen når vi drikker, slik at sødmen blir mindre påtagelig, og vi får en frisk, fruktig vin som passer alene, til hvit fisk, lyst kjøtt, grillmat og vegetarretter. Glasset passer til mange av Vinmonopolets bestselgere i dag. En must-have i skapet!

Veritas Pinot Noir New World

Veritas Old World Syrah

Dette er et glass som utfyller Pinot Noir-glasset. Syrah-viner har fremtredende syre og en aroma med preg av mørke bær. Klokken er ganske rund med en liten åpning, som forsterker duften og gir vinen en rundere og mindre bitter smak. Liker du Amarone, Barbera, Hermitage-viner, Sangiovese og Valpolicella, blir dette ditt favorittglass.

Veritas Old World Syrah

TIPS!

Kjøp glass fra ulike serier. Det er slutt på tiden da alt skulle være likt!

Ta kontakt med Traktøren kjøkkenutstyr for pris på glassene og flere tips!

Gøril Hovelsen, eier og daglig leder av Traktøren Kjøkkenutstyr Byhaven

Tidligere saker

Sommerfest-bytte av billett til bånd

Bytt din Sommerfest billett til bånd hos oss fra 12. – 14. juni i 1. etg. Alle med festivalbånd til Sommerfesten får -40% på handelsvarer hos Vitus Apotek Byhaven og -20% på mat og drikke hos Jordbærpikene.

OPPLEV SOMMEREN PÅ BYHAVEN

På Byhaven treffer du generasjoner av lokale kjøpmenn med svært høy kunnskap og butikkdrivere som legger sjelen sin i det de gjør. Oppdag kortreiste varer og sesongens aktuelle trender for hele familien hos oss. Midt i Trondheim sentrum, i kort avstand fra mange hoteller og andre attraksjoner, finner du byens…

A MAN WITH A MISSION

Å ta vare på mat handler om mye mer enn miljøvennlig emballasje og smart oppbevaring. Det er et mantra Geir Berntsen gjerne gjentar – igjen og igjen. Tekst NINA VENNEVOLD/HVABEHAGERFoto MAGNUS RØNNINGEN HANSEN/BERRE, Lykt Geir Berntsen, partner hos Traktøren Kjøkkenutstyr på Byhaven, har laget seg et slags manifest: «Vi må…

Alt til festdagene

Vi ser frem til de flotte festdagene i mai. Servietter, bunadsko eller marsipankake? Du finner alt på Byhaven. Kommer du innom oss kan vi hjelpe deg å finne produktene du trenger til maidagene. Vi gleder oss til å pynte bordene og skape en fantastisk 17. mai-feiring, så vi har funnet…

Vårens trender

Denne våren er det friske pasteller og gamle motefavoritter som gjelder. Lette og tynne plagg fyller butikkene våre og gir løfte om varmere dager i vente. Bli med inn i en ny og herlig sesong! Sjekk stylist Hilde Sveli sine beste tips for sesongens garderobe.